ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ AΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg συναντήθηκε με τον Albin Kurti του Κοσσυφοπεδίου στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη (17 Αυγούστου 2022). Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε την πρόσφατη χαλάρωση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και προέτρεψε όλα τα μέρη να «δράσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη ανώφελη ρητορική».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης το Βελιγράδι και την Πρίστινα να «εμπλακούν θετικά και εποικοδομητικά» στον επερχόμενο γύρο συνομιλιών υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας τον διάλογο «τον μόνο τρόπο για βιώσιμη ειρήνη». Πρόσθεσε: «είναι μια ευκαιρία για το Κοσσυφοπέδιο να δείξει ότι είναι υπεύθυνος παράγοντας στην ευρωατλαντική κοινότητα».

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την πλήρη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ειρηνευτική αποστολή και την εντολή του στο Κοσσυφοπέδιο. Από το 1999, υπό την εντολή της από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και εγγυάται την ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο. «Η ουδετερότητα της KFOR είναι κεντρικής σημασίας για την επιτυχία της αποστολής της», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, «και η KFOR είναι έτοιμη να επέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα».

Περισσότεροι από 3.700 στρατιώτες υπηρετούν επί του παρόντος στην KFOR, από 20 Συμμάχους του ΝΑΤΟ και 7 εταίρους.

Mε πληροφορίες από: ΝΑΤΟ

 

Πηγή: Anixneuseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *