Breaking News
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΣΕ ΠΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
H ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΦΑΟΥΤΣΙ: ΣΥΣΤΗΝΩ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
ΙΤΑΛΙΑ: ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΝΕΡΡΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ
ΜΠΟΡΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΤΡΑΓΩΔIΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟYΠΟΛΗ: ΤΡΟΧΑIΟ ΜΕ ΕΠΤA ΝΕΚΡΟYΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤIΑ ΟΔO
ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ ΓΙΑ EΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤO
ΟΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΚΤΑΕΤΙΑ
ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡΟΣ ΕΟΔΥ: OΣΟ Ο ΔΕIΚΤΗΣ R ΕIΝΑΙ ΣΤΟ 1 Η ΕΠΙΔΗΜIΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒHΣΕΙ
ΟΜAΔΑ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΑΝΑΧΩΡΕI ΓΙΑ ΛIΒΑΝΟ
Η ΠΑΝΔΗΜIΑ ΤΟΥ 1918 ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚH ΕΛΕΥΘΕΡIΑ
ΕΚΡHΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤO: ΠAΝΩ ΑΠO 100 ΝΕΚΡΟI, 4.000 ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ – ΑΝΑΤΙΝAΧΘΗΚΑΝ 2.750 ΤOΝΟΙ ΝΙΤΡΙΚΟY ΑΜΜΩΝIΟΥ
ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ – ΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: “Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΝΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ”
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ: “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΩΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ”
ΤΟΥΡΚΙΑ: Η “ΜΠΛΟΦΑ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΑ
ΒΗΡΥΤOΣ: ΔYΟ ΤΕΡAΣΤΙΕΣ ΕΚΡHΞΕΙΣ – ΤΟΥΛAΧΙΣΤΟΝ ΔEΚΑ ΝΕΚΡΟI- ΤΡOΜΑΞΑΝ ΑΚOΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚYΠΡΟ – ΔΕIΤΕ ΒIΝΤΕΟ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΝEΑ ΜEΤΡΑ: ΤΙ ΑΝΑΚΟIΝΩΣΕ Ο ΧΑΡΔΑΛΙAΣ – ΠOΤΕ ΤIΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧY
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ομότιμος Καθηγητής, Γιάννης Χρυσουλάκης, στο πλαίσιο των εορτασμών σε πολλές χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη από 8 έως 10 Φεβρουαρίου στη Ρουμανία. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη φίλη χώρα από την Ρουμανική Ακαδημία, όπως οργανώθηκαν και από τις ομογενειακές οργανώσεις και τα σχολεία. Με νόμο η Κυβέρνηση της Ρουμανίας, από το 2018, τιμά επισήμως και στο εσωτερικό της χώρας, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης στη Ρουμανική Ακαδημία, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,

Η κορυφαία στιγμή έκφρασης φιλελληνισμού στη χώρα υπήρξε η εκδήλωση, η οποία  διοργανώθηκε στη Ρουμανική Ακαδημία, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρουμανία και υπό την αιγίδα της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης στη Ρουμανική Ακαδημία, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δίπλα στον Δρ. Sergio Nistor, Σύμβουλο του Προέδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Η εκδήλωση στο ιστορικό κτήριο, την κατασκευή του οποίου χρηματοδότησε ο Έλληνας ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας, ξεκίνησε με τη μουσική των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Η ταύτιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, είχε σημειωθεί για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis στο χαιρετισμό του μέσω του Συμβούλου του Δρ. Sergio Nistor, σημείωσε πως η ψήφιση του νόμου για τον ελληνική γλώσσα συνέπεσε με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ρουμανικού Κράτους, ενώ  αποκάλεσε τη σύγχρονη ελληνική καθομιλουμένη, συνέχεια της λαλιάς των πρώτων Ελλήνων  που εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ένα γραπτό μνημείο φιλελληνισμού υπήρξε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ρουμανικής Ακαδημίας κ. Razvan Theodorescu, για την προσφορά του Ευάγγελου Ζάππα, ιδρυτικού μέλους της Ρουμανικής Λογοτεχνικής Εταιρείας το 1866, που μετονομάστηκε σε  Ρουμανική Ακαδημαϊκή Εταιρεία και έπειτα σε Ρουμανική Ακαδημία.

Η αποκάλυψη της προτομής του Ευάγγελου Ζάππα από τον Γιάννη Χρυσουλάκη στη Ρουμανική Ακαδημία. Αριστερά διακρίνεται η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι κ. Σοφία Γραμματά και δίπλα της ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Ολυμπιακής και Αθλητικής Επιτροπής, κ. Mihai Covaliu, ενώ στα δεξιά δίπλα στην προτομή ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης, δίπλα του ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol και δίπλα ο Αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας κ. Razvan Theodorescu.

Στη συνέχεια ο ο Αντιπρόεδρος προσεκάλεσε τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Χρυσουλάκη να κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευαγγέλου Ζάππα, κοντά στο Βήμα της Ρουμανικής Ακαδημίας. Η προτομή είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Μετά τα αποκαλυπτήρια, η ομιλία του κ. Γιάννη Χρυσουλάκη αναφέρθηκε στην παγκόσμια αξία και σημασία της Ελληνικής Γλώσσας στη διαμόρφωση του Πολιτισμού. Έκλεισε με τη φράση του Νικηφόρου Βρεττάκου, όπου ο ποιητής μιλά στους αγγέλους ελληνικά, γιατί εκείνοι μόνον τη μουσική νοούν.

Έξω από το κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας στην Τούλσεα. Διακρίνονται στο κέντρο ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, οι αποσπασμένοι από το Ελληνικό Κράτος δάσκαλοι, στα αριστερά της φωτογραφίας η Πρόεδρος της Κοινότητας κα Καίτη Σταθοπούλου και στα δεξιά η Διευθύνουσα το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας κα Πελαγία Γκούντρα, η οποία συνόδευσε στην περιοδεία τον κ. Χρυσουλάκη.

Η οικουμενικότητα της εκδήλωσης αποτυπώθηκε στον λόγο των ομιλητών. Η ομιλία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Σοφίας Γραμματά φώτισε στην Aula της Ακαδημίας το αίσθημα αδελφοσύνης των δύο λαών, οι οποίοι έχουν ιστορικά βιώσει πολλά από εκείνα, που πρώτη η ελληνική γλώσσα εξέφρασε πριν χιλιάδες χρόνια με την τραγωδία.

Στην τάξη ελληνικής γλώσσας στην Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Διακρίνονται εξ αριστερών ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ανάμεσα στις δύο δασκάλες και δίπλα τους ο ομογενής βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης κ. Ζησόπουλος και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας κ. Δημήτριος Χατζηκωνσταντής.

Ο Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας της Βουλής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol, ιδιαίτερα δραστήριος στο χώρο της ομογένειας, μίλησε μεταξύ των άλλων και για την διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού και την αξία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Ομιλητής και ο γλύπτης και δημιουργός της προτομής του Ευάγγελου Ζάππα, κ. Ion Sideri, καθώς και πολύ σημαντικές προσωπικότητες και ειδικοί από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, διπλωματικό και αθλητικό χώρο στο πλαίσιο του περιεκτικού προγράμματος της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Για την αποκάλυψη της προτομής του Ευάγγελου Ζάππα μέσα στο έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, έγινε αναφορά στο κατόρθωμα του Ζάππα με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά μετά την Αρχαιότητα. Έτσι ο μέγας ευεργέτης έθεσε τη βάση για τους μεγάλους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Σχετικά μίλησαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη Ρουμανία Α.Ε Hitoshi Noda, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Ολυμπιακής και Αθλητικής Επιτροπής, κ. Mihai Covaliu. Ο Ολυμπιακός ύμνος ακούστηκε κάτω από το βλέμμα της Θεάς Αθηνάς, η οποία έχει φιλοτεχνηθεί στην οροφή της Ακαδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης σε συνεργασία με τον Βουλευτή, Γενικό Γραμματέα της Βουλής και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol στο γραφείο του στη Βουλή.

Το διήμερο που προηγήθηκε της εκδήλωσης στη Ρουμανική Ακαδημία ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης είχε  σημαντικές συναντήσεις. Συναντήθηκε με τον Dragos Ζησόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ομογενών Ρουμανίας, Βουλευτή και Γενικό Γραμματέα της Ρουμάνικης Βουλής, μία μεγάλη μορφή του Ομογενειακού Ελληνισμού. Συζήτησαν για την διεξαγωγή της Ολυμπιάδος Ελληνικής Γλώσσας μέσα στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και για τις ποικίλες θεσμικές αναγνωρίσεις προνομίων σπουδής στους μαθητές που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας,  με θετικό αντίκτυπο στη συνέχεια της ελληνογλωσσίας.

Ο κ. Ζησόπουλος ενημέρωσε αφενός για τις λεπτομέρειες του σημαντικού έργου, που επιτελείται μέσω της θεσμικής μέριμνας για τη χρηματοδότηση μειονοτικών πολιτισμών και αφετέρου για την σχετική δραστηριοποίηση της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας για την αξιοποίηση αυτού του θεσμικού πλαισίου. Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας μαζί με τον κ. Ζησόπουλο και συναντήθηκε με τους μαθητές όλων των βαθμίδων, με παιδιά, με ενήλικες, με πολλούς ομογενείς, που δραστηριοποιούνται στην Ένωση και φυσικά είχε γνωριμία με τα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Η αφίσα της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Την επόμενη μέρα, ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα της Τούλσεα και του Ισβοάρελε, ως φόρο τιμής προς τους αρχαίους Μιλησίους που από τον 7ο αιώνα π.Χ., ίδρυσαν  ελληνικές παροικίες στο Δέλτα του σημερινού Δούναβη. Παραβρέθηκε στην εκκλησία και στις εκδηλώσεις της Κοινότητας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με ομιλίες, προβολή βίντεο και παραδοσιακούς χορούς από τους νέους της Κοινότητας. Μετά είχε συνάντηση και συνεργασία με ομογενείς από τις ομογενειακές κοινότητες της περιοχής.

Ο κ. Χρυσουλάκης προσεκλήθη και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βουκουρέστι και είχε συζήτηση μαζί τους, όπως βρέθηκε μαζί τους και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι όπου οργανώθηκε συνάντηση με τους επιχειρηματίες. Επίσης, ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας ΤVR για τη σχέση της Ελλάδας με τους ομογενείς της στη Ρουμανία και για τις δράσεις που ξεκινά για αυτούς η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωνε στις συναντήσεις  του με τους ομογενείς πως «η σημαντικότατη παρουσία της νεολαίας σε πολλά επίπεδα είναι πολύ καλό σημάδι όπως και η αυτάρκεια». Τόνιζε χαρακτηριστικά σε ομογενειακούς παράγοντες ότι «η οργανωτική δυνατότητα της ομογένειας στη Ρουμανία επιτρέπει τη σκέψη στοχευμένων πολιτικών εκδηλώσεων στην πορεία προς το 2021. Δεν ξεχνώ ότι στη γεωγραφική περιοχή της Ρουμανίας ο διαφωτισμός βρήκε φιλόξενη μήτρα κυοφορίας των ιδεών του. Δεν αποτελεί σύμπτωση η βαθιά φιλία των δύο λαών. Ευχαριστώ εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστα Βλάση, τον Πρόεδρο κ. Klaus Iohannis για τη φιλική στάση προς την ελληνική γλώσσα, τον Ελληνικό πολιτισμό και προς τον ζωντανό φορέα της γλώσσας, που είναι η αδελφή μας ομογένεια. Ευχαριστώ ακόμη τον Ρουμανικό λαό και την Πολιτεία για την φιλία τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις υπηρεσίες που συνεργάζονται θετικά με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, με τη σοβαρή στήριξη της οποίας κάνει βήματα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση».

Πηγή: Hephaestuswien.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *