Breaking News
ΠΟYΤΙΝ: Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚH ΑΝAΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝIΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟHΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔYΣΗΣ ΕIΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚH ΑΠΕΙΛH ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣIΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΡΝΤΟΓAΝ: Η ΤΟΥΡΚIΑ ΔΕΝ EΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤEΛΕΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝHΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤEΣ 10 ΧΩΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΕΞ ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓO ΤΟΥ ΣΕΝΤΑΝΤ ΟΝΑΛ
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛΙΣΤΡΙΑΣ
ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΚAΡ – ΥΕΘΑ: ΑΠΑΙΤΕIΤΑΙ ΤHΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΚΡΗΤΗ: ΣΕ ΑΡΓIΑ ΥΠΕYΘΥΝΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟY ΚEΝΤΡΟΥ – ΦEΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙAΣΤΗΚΕ ΕΙΚΟΝΙΚA
ΚΟΡOΝΟΪΟΣ: ΑYΞΗΣΗ 28% ΤΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟY ΦΟΡΤIΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΚΑΕΝΝEΑ ΝΕΚΡΟI ΣΕ ΤΡΟΧΑIΟ ΔΥΣΤYΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚAΙΡΟ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ: ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΛΙ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη, στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για τις «σοβαρές συνέπειες» που θα έχει η εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» στο Μάλι.

«Σχετικά με το Μάλι, ο υπουργός προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για τις σοβαρές συνέπειες της εμπλοκής της ομάδας Βάγκνερ στη χώρα», σημείωνε η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, την επομένη της συνάντησης των δύο αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η χούντα που κυβερνά στο Μπαμακό, μελετά το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης με την εταιρεία «Βάγκνερ» για την ανάπτυξη 1.000 Ρώσων παραστρατιωτικών στην χώρα.

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι η συνεργασία με την «Βάγκνερ» για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι και την παροχή προστασίας στους ηγέτες της χώρας θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική της δέσμευση στο Μάλι.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «Βάγκνερ» θεωρείται ύποπτη, ιδίως από το Παρίσι, ότι ενεργεί για λογαριασμό του Κρεμλίνου, το οποίο επίσημα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία και διαβεβαιώνει ότι δεν διαπραγματεύεται καμία στρατιωτική παρουσία στο Μάλι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί στο Μάλι και δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε επίσημες συνομιλίες για την παρουσία τους εκεί.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο είναι ενήμερο για τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και της «Βάγκνερ», είχε πει ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση στο Μάλι ανδρών της ομάδας «Βάγκνερ», χαρακτηρίζοντας την δραστηριότητά της «ασυμβίβαστη» με την συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική χώρα.

Μετά τη δήλωση αυτή, εκπρόσωποι σειράς δυτικών χωρών και χωρών της Βαλτικής επέκριναν μια ενδεχόμενη αποστολή ανδρών της ομάδας «Βάγκνερ» στο Μάλι.

Το υπουργείο Άμυνας του Μάλι παραδέχθηκε ότι είχε συνομιλίες με τη ρωσική εταιρεία, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde, ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον υπουργό Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Μάλι και τον προειδοποίησε με «διεθνή απομόνωση της χώρας», εάν η κυβέρνηση συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Ρώσους μισθοφόρους.

Την Παρασκευή, επίσης, οι υπουργοί Άμυνας 13 ευρωπαϊκών χωρών προειδοποίησαν από την Στοκχόλμη ότι μια ενδεχόμενη εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» στο Μάλι θα ήταν απαράδεκτη, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν επισήμως με απόσυρση των στρατευμάτων τους.

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *