Breaking News
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΑ ΣΟΛΤΣ: «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ -ΝΑ ΑΡΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ» -ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…
ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Β. ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΆΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ -ΣΤΕΡΕΨΕ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙA – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ: ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΕΝΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΛΜΕ
Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ . ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔHΠΟΤΕ ΕΞEΛΙΞΗ “ΣΦIΓΓΕΙ ” ΤΗΝ AΓΚΥΡΑ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ AΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 50%
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας*

Ένας επαρχιακός νομός που την τελευταία εικοσαετία έχασε το 11,58% του πληθυσμού του…Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που έγινε πέρυσι στην Ελλάδα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα σε όσους παρακολουθούν την συρρίκνωση που δραματικά βιώνει η χώρα στο δημογραφικό της πεδίο. Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 383.805 άτομα, δηλαδή κατά 3,5% σε σχέση με την απογραφή του 2011. Στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας είχαμε μείωση πληθυσμού σε απόλυτους αριθμούς.

Παρόλο που το λογικοφανές επιχείρημα είναι πως η αύξηση πληθυσμού στην Ρόδο και συνολικότερα στην Π.Ε. Νοτίου Αιγαίου έχει να κάνει με την οικονομική τους ευρωστία (κυρίως λόγω του τουρισμού), δυστυχώς οι λόγοι της δημογραφικής μας συρρίκνωσης είναι πολύ πιο σύνθετοι. Οι οικονομικές δυνατότητες των νέων ζευγαριών (όσων υπάρχουν) παίζουν ρόλο, αλλά δεν αρκούν για να εξηγήσουν την μεγάλη μας δημογραφική αιμορραγία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα η Π.Ε. Τρικάλων ενδείκνυνται για μια πρώτη ανάγνωση των μέχρι σήμερα δεδομένων της απογραφής που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή σε επίπεδο Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων. Η πάλαι ποτέ σιτοβολώνας της χώρας, Θεσσαλία, που παράλληλα είχε και από τους υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας στην Ελλάδα, έφθασε να έχει πολύ μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (-6,2%) από τον γενικό μέσο όρο. Φυσικά όλες οι Περιφερειακές της Ενότητες κατέγραψαν ανάλογες μειώσεις κατοίκων:

Π.Ε. Λάρισας: -5,3%, 269.151 κάτοικοι.
Η Π.Ε. Καρδίτσας: -6,0%, 106.698 κάτοικοι.
Η Π.Ε. Μαγνησίας: -7,1%, 176.588 κάτοικοι.
Η Π.Ε. Σποράδων: -5,6%, 13.029 κάτοικοι.
Η Π.Ε. Τρικάλων: -6,9%, 122.061 κάτοικοι.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως οι μεγαλύτερες ποσοστιαίως μειώσεις παρατηρηθήκαν σε Π.Ε. (ή νομούς) που δεν θα τους θεωρούσαμε «φτωχούς», σε σχέση με το ελληνικό μέσο όρο, όπως αυτοί της Μαγνησίας ή των Τρικάλων.

Η περίπτωση των Τρικάλων

Αυτό φαίνεται στην περίπτωση της Π.Ε. Τρικάλων όπου διαθέτουμε αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων απογραφών και συγκρίσιμα μεγέθη: Το 1971 ο τότε νομός Τρικάλων αριθμούσε 133.417 κατοίκους, το 1981 ο πληθυσμός αυξήθηκε ελάχιστα στους 134.207 και το 1991 η αύξηση ήταν κάπως πιο αισθητή, καθώς ο αριθμός τους ανέβηκε στους 138.946.
Στις δεκαετίες αυτές όμως εκείνο που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν να εξαφανιστούν δώδεκα (12) χωριά και οικισμοί του νομού (κυριολεκτικώς με μηδέν κατοίκους), ενώ επιπλέον τριάντα τέσσερα (34) χωριά (σε σύνολο 246) έφτασαν να έχουν πληθυσμό μικρότερο των πενήντα ψυχών. Επρόκειτο για το φαινόμενο της αστυφιλίας ή ακριβέστερα της αποφυγής των κτηνοτροφικών ή γεωργικών εργασιών από τους κατοίκους τους. Το ίδιο διάστημα τόσο η πόλη των Τρικάλων (κυρίως) όσο και των πρωτευουσών των τριών υπολοίπων δήμων της περιοχής (Καλαμπάκα, Φαρκαδόνα, Πύλη) εμφάνισαν πληθυσμιακή αύξηση που προέκυπτε κυρίως από την μετακίνηση των απογόνων των πρώην αγροτών και κτηνοτρόφων στα αστικά κέντρα, όπου στην μεγάλη τους πλειοψηφία εντάσσονταν στον δημόσιο τομέα.

Το ίδιο συνέβη και στην απογραφή του 2001, όταν στον πληθυσμό του νομού Τρικάλων απογράφηκαν 138.047, ελαφρώς μειωμένοι κατά 899 κατοίκους και με τα χωριά να συνεχίζουν να καταγράφουν δραματικώς μειωμένους πληθυσμούς. Στα προηγούμενα «εξαφανισμένα» χωριά προστέθηκαν ακόμη δέκα (10), ενώ τα χωριά με πληθυσμό κάτω των πενήντα ατόμων αυξήθηκαν κατά είκοσι τουλάχιστον.

Αν και τα στοιχεία της απογραφής του 2011 ήταν κάπως μπερδεμένα λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», όπου οι μεγάλοι δήμοι εμφάνισαν αυξημένο πληθυσμό, η μεγάλη εικόνα ανέδειξε περίτρανα το πρόβλημα: Για πρώτη φορά στον νομό Τρικάλων είχαμε ραγδαία μείωση του πληθυσμού (από 138.047 σε 132.492, τουτέστιν μείον 5.555 μόνιμους κατοίκους) και πλέον εκατοντάδες χωριά βρίσκονται στον προθάλαμο της εξαφάνισης.

Δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα προκειμένου να αποτρέψουμε αυτόν τον μαρασμό -ως συνήθως- και έτσι μαζί με την οικονομική καταστροφή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία ήλθε και η πληθυσμιακή κατάρρευση: Στην πρόσφατη απογραφή του 2021 η ΠΕ Τρικάλων κατέγραψε πληθυσμό 122.061, μειωμένο κατά 10.431 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή και κατά 15.986 σε σχέση με την τελευταία, προ κρίσης, απογραφή του 2001…

*Ο Σωτήρης Κύρμπας είναι δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας.  Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1959, έχει εργαστεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες, ενώ το διάστημα 2004-2010 διετέλεσε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Δήμου Τρικκαίων.

Δημοσιεύθηκε στην Ρήξη Ιουλίου (φ. 179)

 

 

 

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Ardin Rixi.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *