ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΕΡΟΝΤΟΝΕΤΣΚ – ΥΠΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΜΙΣΗ ΠΟΛΗ

Συνεχίζονται σφοδρές μάχες για την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους Ουκρανούς μαχητές να αντιστέκονται. Πλέον, οι εισβολείς βρίσκονται κοντά στο κέντρο της τελευταίας σημαντικής πόλης υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλεσε «τρέλα» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς χτυπήθηκε και εργοστάσιο χημικών. Την ίδια ώρα, οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του Ρωσίας άρχισαν γυμνάσια, ενώ «πράσινο» έδωσε ο Μπάιντεν σε αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών στο Κίεβο.

 

Πιο κοντά στο κέντρο οι Ρώσοι

Οι ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αυστηρά εστιασμένες στο Λουγκάνσκ, με το βάρος των δυνάμεων των εισβολέων συγκεντρωμένο σε μικρό τμήμα της συγκεκριμένης περιφέρειας, αναφέρεται στην τελευταία αξιολόγηση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στις 30-31 Μαΐου, οι μάχες εντάθηκαν στους δρόμους του Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να ωθούνται πιο κοντά στο κέντρο του. Πάνω από το ήμισυ της πόλης πιθανότατα τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους μαχητές. Πέρα από το Ντονμπάς, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Η μοίρα της Μαριούπολης

Το Σεβεροντονέτσκ, τελευταία σημαντική πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ, κινδυνεύει να έχει τη μοίρα της μαρτυρικής Μαριούπολης. Ήδη, μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης έχει μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων ύστερα από καταιγιστικούς βομβαρδισμούς, ενώ περίπου 12.000 άμαχοι παραμένουν στην πόλη και είναι αδύνατον, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, να απομακρυνθούν.

 

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι συνολικά 243 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ 446 έχουν τραυματιστεί.

 

Ζελένσκι: «Τρέλα» οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλεσε «τρέλα» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντόνετσκ, καθώς μεταξύ άλλων χτυπήθηκε και ένα εργοστάσιο χημικών. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χτυπήθηκε μια δεξαμενή με νιτρικό οξύ.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν κάποιες επιτυχίες κοντά στη Χερσώνα και σε περιοχές της επαρχίας του Χάρκοβου.

 

Interfax: Σε εξέλιξη ασκήσεις των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του Ρωσίας άρχισαν να διεξάγουν γυμνάσια στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου Γιαρς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

 

«Πράσινο» Μπάιντεν σε αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *