Breaking News
ΕΩΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗ COVID ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Η ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΟΙ ΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ 1821
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΤΕΝΙΣ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΚΚΑΡΗ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ “ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ”

Του Κώστα Ράπτη*

Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου έμοιαζε σαν μια προσπάθεια επιβεβαίωσης του ονόματος της ίδιας της χώρας της οποίας πλέον ηγείται. Μια προσπάθεια, δηλαδή, να διατηρηθούν όντως Ηνωμένες οι Πολιτείες της Αμερικής.

Εξ ού και η λέξη “ενότητα” επαναλήφθηκε τόσες πολλές φορές – όπως και η “τελειότερη ένωση” που αποτελεί τον συνταγματικό σκοπό της αμερικανικής ομοσπονδίας. Αλλά και οι ιστορικές αναφορές της πρώτης αυτής προεδρικής ομιλίας Μπάιντεν παρέπεμπαν σε στιγμές υπέρτατης κρίσης και δοκιμασίας – με τον Αμερικανικό Εμφύλιο, τον φονικότερο πόλεμο του 19ου αιώνα παγκοσμίως, να μνημονεύεται περισσότερες της μιας φορές.

Ασφαλώς τη στιγμή της ορκωμοσίας του ένας ηγέτης οφείλει να εμπνεύσει αισιοδοξία και ελπίδα – και αυτό έπραξε σήμερα και ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, περιγράφοντας ένα μέλλον ευκαιριών. Όμως, από μιαν άλλη οπτική, ο Μπάιντεν μίλησε σαν να παραλαμβάνει μια χώρα στο χείλος του γκρεμού – ταλανιζόμενη όχι μόνο από μία πανδημία που έχει στοιχίσει, όπως σημείωσε, περισσότερες ζωές Αμερικανών απ’ ό,τι η εμπλοκή της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κυρίως από φυλετικές και πολιτικές εντάσεις δίχως προηγούμενο.

Σε ένα βαθμό, η εικόνα αυτή αποτυπώνει εξ αντιπαραθέσεως την ανακούφιση της επίσημης Ουάσιγκτον για τον τερματισμό της τετραετίας του Ντόναλντ Τραμπ, του μεγάλου απόντος της αποψινής τελετής. Και μόνο το γεγονός ότι ο απελθών (σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρό του Μάικλ Πενς) δεν τήρησε την μακρά παράδοση της εύτακτης αυτοπρόσωπης παράδοσης-παραλαβής της εξουσίας είναι χαρακτηριστικό – όπως και το ότι ο Μπάιντεν, κατά λογική συνέπεια, δεν μνημόνευσε ποτέ τον άμεσο προκάτοχό του, παρά μόνο τους παριστάμενους πρώην προέδρους Κλίνουν, Μπους και Ομπάμα, καθώς και τον ασθενούντα Τζίμι Κάρτερ.

Στην εξώστη του ίδιου Καπιτωλίου που στις 6 Ιανουαρίου πρόσφερε στον κόσμο μια πολύ διαφορετική εικόνα της κατάστασης της υγείας της αμερικανικής πολιτικής, ο παραδοσιακός δικομματισμός έδωσε απόψε μια εικόνα ανασυγκρότησης, επανασυσπείρωσης και αντοχής των θεσμών. Στο φόντο, άλλωστε, εξακολουθεί να παραμονεύει εκείνη η δύναμη την οποία ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε και πάλι ως “εγχώρια τρομοκρατία” – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενδεδειγμένες μορφές αντιμετώπισής της.

Όμως το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο. Και ο πρώτος που το επισημαίνει αυτό είναι μάλιστα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, προσφέροντας την ακριβή περιγραφή μιας κοινωνίας όπου όχι μόνο έχει εκλείψει η ψυχοδιανοητική ικανότητα της κάθε πλευράς να συναισθάνεται την οπτική γωνία των αντιπάλων, αλλά έχει χαθεί και η συμφωνία ως προς τα αντικειμενικά γεγονότα που αποτελούν τη βάση της συζήτησης. Fake news και echo chambers αποτελούν εκφράσεις κατεξοχήν αμερικανικές, που πλέον σταδιοδρομούν διεθνώς.

Από αυτή την άποψη, η αποκατάσταση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής των ΗΠΑ αποτελεί την μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις του Τζο Μπάιντεν. Όμως αυτό θα κριθεί περισσότερο στην εξασφάλιση των υλικών όρων αυτής της συνοχής και όχι στα υψιπετή κηρύγματα.

*ΟΚώστας Ράπτης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία στα Φιλολογικά Τμήματα του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το έτος 2000, ασχολούμενος με διεθνή θέματα: κατά καιρούς στην “Απογευματινή”, το skai.gr, περιοδικές εκδόσεις και μέχρι σήμερα στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και το capital.gr, καθώς και τον ραδιοσταθμό “Αθήνα 9,84”, όπου παρουσιάζει την εκπομπή “Ω, τι κόσμος!”

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *