ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
“ΟΠΛΟ” ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με πεντάστερα ξενοδοχεία και εκλεκτές υπηρεσίες απαντά η Ελλάδα στο διεθνή ανταγωνισμό, γεγονός που φαίνεται όχι μόνο στις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, αλλά και στην ποιότητα των επισκεπτών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αυτό, βέβαια, δεν δείχνει μόνο το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών να επενδύσουν, και μάλιστα σε υψηλής ποιότητας καταλύματα, αλλά και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, κάτι που «σώζει» την παρτίδα σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική Οικονομία.

Μάλιστα, αυτό που υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό θα ανοίξουν το δρόμο για νέες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τη χρονιά που πέρασε, τα ξενοδοχεία μόνο στον κεντρικό τομέα Αθηνών, αυξήθηκαν κατά 4% και τα δωμάτια ξενοδοχείων κατά 3% σε σχέση με το 2020, πάρα τη μειωμένη ζήτηση και τα κλειστά ξενοδοχεία στο πρώτο πεντάμηνο λόγω της πανδημίας. Η μεγαλύτερη αύξηση στις μονάδες παρατηρείται στη κατηγορία 5 αστέρων (+17%), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 4 αστέρων (+7%). Στα δωμάτια ξενοδοχείων, η κατηγορία 4 αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (+6%), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 5 αστέρων (+4%). Οι κατηγορίες 1 και 3 αστέρων δεν παρουσίασαν ανάπτυξη.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία έρευνας για τις επιδόσεις του Τουρισμού της πρωτεύουσας, από την GBR Consulting. Με βάση την ανάλυση που διενεργεί για τα ξενοδοχεία που πρόκειται να ανοίξουν, το pipeline δείχνει ότι περίπου 2.500 δωμάτια βρίσκονταν υπό κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν τα ξενοδοχειακά έργα που μελετώνται και χωρίς τα περίπου 2.500 δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό.

Ζήτηση για Αθήνα

Η ζήτηση επιστρέφει φέτος δυναμικά για την Αθήνα, και αυτό φαίνεται και από τον προγραμματισμό των θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό. Τα στοιχεία από την εταιρία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG δείχνουν ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα το 2022, έχουν αύξηση 61% σε σχέση με το 2021. Οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021 δείχνουν, επίσης, ότι η Αθήνα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταβολής μετά τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία –που αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά τουριστών και εσόδων για τον ελληνικό Τουρισμό– έχουν αυξηθεί κατά 75% φέτος σε σχέση με το 2020.

Προφίλ τουριστών

Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφό του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας. Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019-2021 στα 115 ευρώ ανά άτομο/ημέρα. Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας, και από αυτούς το 73% έκανε μπάνιο. Το 2021 η Αττική είχε 12 παραλίες που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαλάζιας Σημαίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας, αλλά και στην ανατολική ακτή της Αττικής. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40%-47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών. 

Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα τελευταία περίπου 5 χρόνια το 60% δεν γνωρίζει την Αίγινα. Η Ύδρα είναι ελαφρώς πιο γνωστή, αλλά με λιγότερη επισκεψιμότητα λόγω της απόστασής της, ενώ η αναγνωρισιμότητα για τα άλλα νησιά παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το 97% των αλλοδαπών τουριστών επιθυμεί να επισκεφθεί πάλι την Αθήνα, το 73% προτείνει την Αθήνα σε άλλους, και το 74% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στην Αθήνα.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *