Breaking News
EΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ: ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ…
”ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΟΡΓΗΣ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – «Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ»
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: AΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΕΤΙΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11 ΝΕΚΡΟΙ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΡ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ”
ΜΑΖΗΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ
ΗΠΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΟΥΣΝΤΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Γράφει ο Γιαννάκης Ομήρου*

Η ομοψυχία κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση της αλήθειας.Προφανώς δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά στην Κύπρο η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το πλαίσιο ασφάλειας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μας αφορά όμως και μας ενδιαφέρει το τι είπε ο Άγγελος Συρίγος κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή για τον λόγο κατάρρευσης της Χούντας στις 24 Ιουλίου του 1974. Και είπε μια πασίδηλη αλήθεια. Ότι η Χούντα «κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως της κυπριακής τραγωδίας». Δηλαδή της προδοσίας της Ιωαννιδικής Χούντας, η οποία με το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου άνοιξε διάπλατα τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα.

 

 

Γιατί λοιπόν αντιμάχονται κάποιοι αυτήν την αυτόδηλη, πασίδηλη και κραυγάζουσα αλήθεια; Στα σοβαρά πιστεύουν ότι η πτώση της Χούντας οφείλεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου; Ήμουν ταπεινός μέτοχος τόσο στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών όσο και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμώ τους συναγωνιστές μου σ’ εκείνα τα συγκλονιστικά συναπαντήματα δημοκρατίας και αντίστασης, τα οποία θα αποτελούν διαχρονικά σύμβολα των αγώνων εναντίον του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού και της βίας. Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι η κατάρρευση της Χούντας οφείλεται στην «άνοιξη» του ελληνικού φοιτητικού κινήματος και τη σύγκρουσή του με τη δικτατορία;

Αντιλαμβάνονται όσοι προβάλλουν αυτήν την άποψη, ότι πληγώνουν τον κυπριακό Ελληνισμό και διαγράφουν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια της Ιστορίας;

Και δεν πρέπει να ξεχνούν την ίδια στιγμή ότι οι πρωταίτιοι της προδοσίας του 1974 με ευθύνη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων δεν δικάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν για το πελώριο εθνικό τους έγκλημα, που στοιχειώνει εδώ και μισό αιώνα τον κυπριακό Ελληνισμό.

Αυτά οφείλουν να έχουν υπ’ όψιν τους όσοι ξιφούλκησαν για τις αλήθειες του Άγγελου Συρίγου. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι όλα αυτά διαδραματίστηκαν τις ημέρες των μαύρων επετείων του δίδυμου εγκλήματος εναντίον της Κύπρου. Όταν ο κυπριακός Ελληνισμός θρηνεί τα θύματα της τραγωδίας και τελεί κηδείες αγνοουμένων 48 χρόνια μετά.

Να θυμούνται. Η ομοψυχία κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση της αλήθειας και όχι στην παραποίηση και τη στρέβλωσή της.

Όταν, μετά την πτώση της Χούντας, μέσα από τις στάχτες της κυπρια­κής τραγωδίας καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου Μακα­ρίου, η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή ανέστειλε τις διώξεις με επίκληση νο­μοθεσίας που προέβλεπε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια αναστολή «όταν απειλούνται οι σχέσεις της Ελλάδος μετά τρίτης τινός χώρας» (άρθρο 30, παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας). Η χώρα βέβαια δεν ανεφέρθη, αλλά ήταν προφανές ότι επρόκειτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Δηλαδή δεν υπήρξε ποινική δίωξη, ούτε βέβαια και τιμωρία, των χουντι­κών που διέταξαν και εκτέλεσαν την προδοσία του πραξικοπήματος, το ο­ποίο οδήγησε στην τουρκική εισβολή, για να μην αποκαλυφθούν ο ρόλος και οι κραυγαλέες ευθύνες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συζήτηση της επερώτησης, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Στεφανάκης απάντησε με δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που είχε γίνει στις 16 Οκτωβρίου 1975:

«Θα παραμείνει βέβαια ακόμα εκκρεμής η δίωξις των υπευθύνων διά το πραξικόπημα της Κύπρου· και τούτο, διότι η Κυβέρνησις νομίζει ότι, κατά την παρούσαν φάσιν του Κυπριακού, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί η δίκη αυτή, αζημίως, διά την υπόθεσιν της Κύπρου».

Έτσι, η Χούντα διώχθηκε και τιμωρήθηκε μόνο για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Όχι για την εθνική προδοσία της Κύπρου.

*Ο Γιαννάκης Ομήρου είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Υπουργός Άμυνας, Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ και βουλευτής.[1

 

Mε πληροφορίες από: Σημερινή

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές αποψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *