Breaking News
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 9 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 17-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ

Η πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 17-20 Ιανουαρίου, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντα προέδρου του, Νταβίντ Σασόλι, εκλέγοντας νέο πρόεδρο και συζητώντας με το Μακρόν για τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου.

Φόρος τιμής στον Σασόλι τη Δευτέρα

Οι ευρωβουλευτές θα τιμήσουν τη μνήμη του προέδρου Νταβίντ Σασόλι σε τελετή κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας της Δευτέρας στις 18:00 (τοπική ώρα) στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα, στενός φίλος του εκλιπόντος προέδρου Σασόλι, καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου θα πάρουν το λόγο στην αίθουσα της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία θα υπάρξει και σύντομο μουσικό μέρος.

Ο Σασόλι απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου, μετά από νοσηλεία του που ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 και εξελέγη Πρόεδρος τον Ιούλιο του 2019 για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου του Κοινοβουλίου.

Εκλογή νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους για το δεύτερο μισό της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους: η Ρομπέρτα Μετσόλα (ΕΛΚ, Μάλτα), η Αλίς Μπα Κούνκε (Πράσινοι, Σουηδία), ο Κόσμα Ζλοτόφκσι (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Σίρα Ρέγκο (Αριστερά, Ισπανία). Περαιτέρω υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα στις 17.00 (τοπική ώρα). Οι υποψήφιοι θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες το πρωί της Τρίτης στις 9.00 (τοπική ώρα), ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10.30 και 11.15 (ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12.00 (ώρα Ελλάδας).

Ο νέος ή η νέα Πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία, πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το υπόλοιπο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα επιβεβαιωθούν επίσης κατά την προσεχή σύνοδο της ολομέλειας. Όλα τα αιρετά αξιώματα στο Κοινοβούλιο (ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, οι Κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Ο πρόεδρος Μακρόν παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο Macron την πολιτική στρατηγική και τους στόχους της εξάμηνης γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. Ο πρόεδρος Macron θα μιλήσει στην ολομέλεια στις 12: 30 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις της προέδρου της φον ντερ Λάιεν και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Το μότο της Γαλλικής Προεδρίας είναι «Ανάκαμψη, Ισχύς και Αίσθημα του Ανήκειν», τονίζοντας ότι για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης, της ανάδειξης επιθετικών ξένων δυνάμεων, καθώς και της κλιματικής κρίσης, η καλύτερη απάντηση είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες: δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τις θέσεις του για την νομοθεσία για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και την ενίσχυση της λογοδοσίας των πλατφορμών για τους αλγορίθμους τους.

Η πρόταση για την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες («Digital Services Act»), η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου στον οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών.

Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων μέτρων, μέσω κανόνων για την αντιμετώπιση των παράνομων προϊόντων, υπηρεσιών ή περιεχομένου στο διαδίκτυο, την ενίσχυση της λογοδοσίας των πλατφορμών και της διαφάνειας των αλγορίθμων, καθώς και την ρύθμιση των μεθόδων ελέγχου του ψηφιακού περιεχομένου.

Ένωση Υγείας: ισχυρότερος ρόλος της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη την προσωρινή συμφωνία για την αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η συμφωνία με το Συμβούλιο, η οποία επιτεύχθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2021, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων στον τομέα της υγείας μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, της στενότερης συμμετοχής όλων των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και της αύξησης της διαφάνειας όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές και τις άδειες κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων.

Καλύτερες συνθήκες κατά τη μεταφορά ζώων

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της μεταχείρισης των ζώων, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξαγωγών και τον περιορισμό της μεταφοράς νεαρών ζώων. Τον Δεκέμβριο, η εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους ολοκλήρωσε τις εργασίες της διάρκειας 18 μηνών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων δεν τηρούνται πάντοτε στα κράτη μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες μεταφοράς των ζώων.

Συζήτηση με τον Σάρλ Μισέλ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Σάρλ Μισέλ και την Κομισιόν την έκβαση της συνόδου κορυφής της 16ης Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και η αντίδραση της ΕΕ στις κρίσεις της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, καθώς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και οι εξωτερικές σχέσεις ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους.

Στήριξη των νέων της Ευρώπης για την ανάκαμψη από την πανδημία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή και το Συμβούλιο τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 στην απασχόληση και την εκπαίδευση των νέων Ευρωπαίων. Σε συζήτηση την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι απαιτούνται ισχυρά και άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της απασχόλησης μετά την πανδημία, αλλά και για τη στήριξη της κοινωνικής και ψυχικής ανάκαμψης των νέων στην ΕΕ.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *