ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

Σύμφωνα με το onmed.gr, στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 200 ασθενείς που επισκέφθηκαν στην οφθαλμολογική κλινική Moorfields Eye, στο Λονδίνο. Οι 83 από αυτούς είχαν κερατίτιδα και οι 122 άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φορούσαν επαναχρησιμοποιούμενους μαλακούς φακούς επαφής, είχαν 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα συγκριτικά με όσους φορούσαν ημερήσιους φακούς επαφής μιας χρήσης.

Συγκεκριμένες συμπεριφορές αύξησαν τον κίνδυνο. Το να κάνει κάποιος ντους ενώ φοράει τους φακούς, αύξησε τις πιθανότητες κατά 3,3 φορές, ενώ η χρήση φακών κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, αύξησε τις πιθανότητες κατά 3,9 φορές.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα με τη χρήση φακών επαφής σε υδρομασάζ, πισίνες ή λίμνες. Στη λίστα προστίθεται τώρα και το ντους με φακούς, καθώς πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των φακών στο νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

«Οι υπεύθυνοι στις δημόσιες πισίνες και τις παράκτιες περιοχές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου, συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην κολυμπούν ενώ φορούν φακούς επαφής», προσθέτουν.

Εκτιμάται ότι το 30 έως 62% των περιπτώσεων κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως σε πολλές ακόμη χώρες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ημερήσιους φακούς μιας χρήσης αντί επαναχρησιμοποιούμενων φακών επαφής.

Η απώλεια όρασης λόγω μικροβιακής κερατίτιδα δεν είναι συνηθισμένη. Η ακανθαμοιβάδα ωστόσο, προκαλεί έναν από τους πιο σοβαρούς τύπους κερατίτιδας και ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων απώλειας όρασης στους χρήστες φακών επαφής που μολύνονται από αυτή. Περίπου το 25% των ασθενών χάνουν πάνω από το 75% της όρασή τους ή τυφλώνονται μετά τη μόλυνση. Ένα άλλο 25% των ατόμων που μολύνονται πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για τη θεραπεία της νόσου ή την αποκατάσταση της όρασης.

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *