Breaking News
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΤΕΝΙΣ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΚΚΑΡΗ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ
Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
2 MAΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΑΥΞAΝΕΤΑΙ Η ΠIΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΜΕ 406 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΥΣ – 1.176 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 30 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ «ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ» ΗΠΑ-Ε.Ε. ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Του Νίκου Μελέτη*

Διπλή πίεση από ΗΠΑ και Ε.Ε. προκαλεί εκνευρισμό στην ‘Αγκυρα που βλέπει ότι ούτε η στήριξη του Βερολίνου είναι αρκετή για το «ξέπλυμα» της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά ούτε και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα των S-400, όπως ίσως ήλπιζε  η τουρκική ηγεσία.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στέλνει διαρκώς μηνύματα τις τελευταίες  εβδομάδες ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να πείσει την Ουάσιγκτον να προσφέρει μια διέξοδο στο θέμα των S-400 που θα σώζει τα προσχήματα και δεν θα ταπεινώνει τον Τ.Ερντογαν. Η Άγκυρα ήλπιζε αρχικά ότι θα  καθησύχαζε την αμερικάνικη κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα υπάρξει για τους S-400 ίδιο καθεστώς με τους S-300 στην Ελλάδα, αλλά αυτός ο ελιγμός δεν έπεισε κανέναν στην Ουάσιγκτον, καθώς πρόκειται  για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κιρμπυ σε νέα του δήλωση χθες απέρριψε ουσιαστικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς δηλώνοτας ότι δόθηκαν στην Τουρκία πολλές ευκαιρίες για την προμήθεια των αμερικανικών πυραύλων (Patriot), αλλά επέλεξε τους ρωσικούς πυραύλους τελικά» επισημαίνοντας  ότι θα πρέπει η  Τουρκία να απομακρύνει τους πυραύλους από το έδαφος της. 

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση των S-400 στο έδαφος της δεν την αποκλείει  απλώς από το πρόγραμμα των F35 στο οποίο μπαίνουν  περιφερειακοί ανταγωνιστές της όπως το  Ισραήλ και τα ΗΑΕ, αλλά την αποκλείει από αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως το νέο πλαίσιο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Και συγχρόνως τη φέρνουν πιο βαθιά στην «αγκαλιά» του Β.Πούτιν. Η ρωσική πλευρά  δεν χάνει την ευκαιρία να εκθέτει την Τουρκία γνωρίζοντας ότι έτσι  υπονομεύει τη σχέση της με τη Δύση.  Η τουρκική υπηρεσία του Sputnik δημοσίευσε δήλωση αξιωματούχου της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής -Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) ότι είναι έτοιμη η Μόσχα να διαπραγματευθεί την πώληση τελευταίας γενιάς ρωσικών μαχητικών  στην Τουρκία. Η τελευταία είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά των ρωσικών SU-35 και για τα 5ης γενιάς SU-57 τα οποία είχε επιδείξει στον Τ.Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν στο MAKS Air Show το 2019.

Η Ε.Ε. παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας, έχει διαρκώς στο «μικροσκόπιο»  την Άγκυρα, όχι μόνο για την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το μείζον  θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων  και του κράτους  δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στενότερος συνεργάτης του Τ. Ερντογάν και ο «αυθεντικότερος» εκφραστείς των προεδρικών εντολών, ο Ι.Καλίν  έφθασε στο σημείο χθες να απαντά μέσω twitter στην Ε. Ε. και τον εκπρόσωπο της Κομισιον Π.Στάνο με μάλλον ειρωνικό και προσβλητικό ύφος: 

«Για πρώτη φορά, θα μπορούσατε ίσως να ανησυχείτε για το ΠΚΚ, μια τρομοκρατική οργάνωση στον κατάλογο της ΕΕ, η οποία εκτέλεσε βάναυσα 13 άτομα στη Γκάρα του Ιράκ. Ή αυτό θα σας έβαζε σε μπελάδες με το λόμπι του ΠΚΚ;» ήταν η ανάρτηση του κ. Καλιν που εκτός των άλλων προσπαθεί να αφήσει υπαινιγμούς ότι η Ε.Ε, στηρίζει τους τρομοκράτες που ευθύνονται για την «δολοφονία των 13 τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ», μια υπόθεση εντελώς αμφιλεγόμενη.

Ο Π.Στανο είχε νωρίτερα εκφράσει την βαθιά ανησυχία της Ε.Ε.για την συνεχιζόμενη πίεση στο  κόμμα HDP στο οποίο συμμετέχουν  οι Κούρδοι, αλλά και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το οποίο έχει  βρεθεί  στο στόχαστρο του τουρκικού κρατικού μηχανισμού με συλλήψεις μελών και προσπάθεια άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Ο κ.Στανο είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ως μέλος του ΣτΕ και ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. έχει την υποχρέωση για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους  δικαίου και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Η Ε.Ε. θέτει επίσης θέμα για την συνεχιζόμενη  φυλάκιση του αντιπροέδρου του HDP Σελαχατιν Ντεμιρτας και επισημάνει ότι κάθε εικαζόμενο έγκλημα πρέπει να υπόκειται στη δέουσα διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διαφυλάσσεται.

Το κλίμα είναι  αρνητικό για την Τουρκία η οποία αντιδρά σπασμωδικά και αυτό αποτυπώνεται και στη στάση της στο Αιγαίο, αλλά και στη διατήρηση σε εκκρεμότητα των διερευνητικών επαφών όπου ακόμη δεν έχει απαντήσει στην ελληνική πρόταση για διεξαγωγή του 62ου γύρου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *