ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ “ΠΡΟΔΟΤΕΣ” ΚΑΙ ΟΙ ” ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”: THN OMOΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ “ΚΑΠΕΛΩΣΑΝ” ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Του Μιχαλη Ιγνατιου

Στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο), τις λέξεις «προδότης» και «προδοσία» τις χρησιμοποιούμε ως νάναι «ψωμοτύρι». Μέση λύση δεν υπάρχει. Και όταν τις εκφέρουμε θυμώνουμε και φανατιζόμαστε, διότι δεν έχουμε μάθει να συζητούμε με ευγένεια και με σεβασμό στην άλλη άποψη.Με αφορμή το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έγιναν αίσχη -και δεν αναφέρομαι μόνο στην απόπειρα ξυλοδαρμού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι, ο οποίος πήγε στη διαδήλωση διότι και αυτός πιστεύει ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», όπως το πιστεύουν εκατομμύρια Έλληνες. Και πίσω από αυτά τα αίσχη ήταν οι ακροδεξιοί -και όπως πάντα έλαμψαν οι «αστέρες» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όπως έγραψε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αμαύρωσαν και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Μετά την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, αποφασίστηκε να γίνει μία τελευταία προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί σφετεριζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας. Αντέδρασαν πολλοί πολίτες, ανάμεσά τους και εγώ. Ο λόγος που διαφώνησα ήταν βασικά επειδή πιστεύω ότι οι Σκοπιανοί παίζουν ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, και δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσουν ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Βεβαίως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα -όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση- έχει κάθε δικαίωμα να διαπραγματεύεται, όπως αυτή νομίζει, χωρίς οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν με τις αποφάσεις της. Όμως, και το επαναλαμβάνω, έχει κάθε δικαίωμα να συνομιλεί για να επιλύσει τα πολλά εθνικά θέματα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της Πατρίδας. Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η πρόθεση για διαπραγμάτευση σημαίνει αυτόματα και σχέδιο -στη συγκεκριμένη περίπτωση- για να κλείσει το Σκοπιανό εις βάρος της χώρας.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην αρχή πολλαπλασιάστηκαν και φτάσαμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, το οποίο είχε μεν μεγάλη συμμετοχή, αλλά οι συγκεντρωμένοι ούτε 50 χιλιάδες ήταν, όπως υποστήριξε η αστυνομία, ούτε 500 χιλιάδες όπως ισχυρίστηκαν οι οργανωτές και μερικά κίτρινα ΜΜΕ. Ήταν μία μεγάλη συγκέντρωση την οποία πρέπει να λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση.

  • Απ’ εκεί και πέρα, ήταν ένα συλλαλητήριο ανθρώπων που αγαπούν την Ελλάδα και τη Μακεδονία, αλλά -και να με συγχωρούν οι οργανωτές- τους παρέδωσαν στους ακροδεξιούς και στους ναζί της Χ.Α., οι οποίοι επιχαίρουν ότι οργανώθηκε η καλύτερη κομματική και πολιτική συγκέντρωση των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Κανένα ελληνικό κόμμα δεν δύναται να συγκεντρώσει τόσο κόσμο. Οι ακροδεξιοί και οι ναζί του Μιχαλολιάκου, εκμεταλλεύθηκαν τα οργανωτικά κενά, που δημιούργησε ο αυθορμητισμός των οργανωτών και παρουσίασαν τη συγκέντρωση ως δικό τους επίτευγμα. Δεν ήταν δικό τους. Οι οργανωτές έπρεπε να περιμένουν το καπέλωμα των ακροδεξιών και έπρεπε να είχαν πάρει τα μέτρα τους για να τους αποκρούσουν. Δεν το έπραξαν και έτσι έχασαν τα δίκια τους. Διότι όπου επικρατεί ο εθνικισμός ισοπεδώνεται ο πατριωτισμός.

Ο εθνικισμός είναι και κακός και επικίνδυνος. Ο πατριωτισμός είναι ένα όμορφο και ωραίο συναίσθημα, διότι αφορά την αγάπη στην Πατρίδα. Οι εθνικιστές δεν πρέπει να έχουν θέση στις πατριωτικές εκδηλώσεις. Ενώ η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έγινε για ένα εθνικό σκοπό, και κυρίως για να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Σέβομαι και εκτιμώ τους απλούς ανθρώπους που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή κατακρίνω τους οργανωτές που χάρισαν τον πατριωτισμό αυτών των ανθρώπων στους χρυσαυγίτες. Ήταν μέγα το λάθος και προβλέπω ότι θα επιχειρηθεί να επαναληφθεί στην Αθήνα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουν οι οργανωτές, οι οποίοι διέπραξαν και το άλλο λάθος, να μετατρέψουν τη συγκέντρωση σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών δεν πούλησαν τίποτα μέχρι σήμερα, και θα επιχειρήσω την πρόβλεψη ότι δεν θα το πράξουν. Δεν μπορώ ποτέ να φανταστώ ότι ένας εκλεγμένος Πρωθυπουργός θα παραδώσει μέρος της ελληνικής ιστορίας στους ξένους. Δεν πρόκειται να συμβεί, διότι είναι λάθος και ο λαός δεν θα το συγχωρέσει. Το να εξετάζει τρόπους να εξαφανίσει τα προβλήματα από το «πιάτο» της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη. Δείχνει και τόλμη. Αλλά ο στόχος πρέπει να είναι πάντα το κέρδος της χώρας. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνει.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει μία θεωρία ή αν θέλετε πολιτική σκέψη: Πιστεύει ορθά ότι τα σημαντικά προβλήματα για την Ελλάδα τα δημιουργεί η ισλαμική Τουρκία και ο σχιζοφρενής ηγέτης της. Όπως απέδειξε και με τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι ένας φανατικός ισλαμιστής με ατζέντα. Ο υπουργός των Εξωτερικών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει όλα της τα προβλήματα για να εστιάσει την προσοχή της στην Τουρκία.

  • Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Πίσω από τους αλυτρωτισμούς των Σκοπιανών και των Αλβανών βρίσκονται οι Τούρκοι. Αυτοί τους βάζουν …νέφτι, με σκοπό να δημιουργούν εντάσεις με την Ελλάδα. Και στηρίζονται πάντα σε αυτόν τον αρρωστημένο εθνικισμό που έχει και εξάγει κάμποσο η Τουρκία. Καλώς, λοιπόν, προσπαθεί ο κ. Κοτζιάς. Και είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιλύσει αυτά τα προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα αποδεχόμενος κακές λύσεις.

Στο χώρο της Αριστεράς μερικές φορές ακούγονται περισσότερο αυτοί που φωνασκούν και που βλέπουν τα πάντα ως «πολίτες του κόσμου». Σ’ αυτούς τους περίεργους δεν κατατάσσω ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Εξωτερικών. Εγώ τους χαρακτηρίζω αυτούς τους περίεργους ως τους «υπεράνω», διότι νομίζουν ότι είναι πολίτες κάποιας υπερδύναμης. Σπονδυλική στήλη δεν έχουν τα άτομα αυτά. Τους συναντήσαμε πολλές φορές στην Κύπρο να μας καλούν να αυτοκτονήσουμε αποδεχόμενοι φιλοτουρκικά σχέδια. Τους συναντούμε και στο Σκοπιανό, όπου ζητούν να παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, Βασικά είναι πανύβλακες -αν μου επιτρέπεται η λέξη- είναι άτομα που δεν καταλαβαίνουν πως η Πατρίδα πρέπει να τίθεται υπεράνω όλων.

Το Σκοπιανό εισήλθε σε μία κρίσιμη διαπραγματευτική πορεία. Ο Μάθιου Νίμιτς, που με τις δηλώσεις του απλά απέδειξε ότι δεν είναι πια ανεξάρτητος μεσολαβητής, φαίνεται να έθεσε στο τραπέζι κάποια ονόματα, που περιέχουν όλα την επίμαχη λέξη, τη Μακεδονία. Ας έχουμε υπομονή διότι η κατάθεση μίας πρότασης δεν σημαίνει αναγκαστικά και αποδοχή της. Η διαπραγμάτευση θα πάρει χρόνο. Πιστεύω ότι οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που πρέπει να βιάζονται, διότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παραμένει κλειστός. Έχουν κλέψει την ιστορία μας και αυτή η κλοπή δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιηθεί.

  • Όμως, θα επιμείνω σε αυτό που είπα από την αρχή. Η πρόθεση για διαπραγμάτευση δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ πράξη προδοτική. Σέβομαι απόλυτα τους διαδηλωτές, και υποστηρίζω το δικαίωμα έκφρασης τους. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο εθνικισμός παράγει μίσος και διχάζει τους λαούς. Όσο επιτρέπουν να κυριαρχούν οι εθνικιστές, τόσο θα χάνουν το δίκιο τους. Η υπόθεση της Μακεδονίας είναι υπόθεση όλων μας.                                                                                                                                                                                                                                                        
  •                                                
  •   Μignatiou.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *