Breaking News
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΝΥΔΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΤΑ 1,4 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ
TI ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΙΟ…. ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΩΚΕΑΝΙΣ»: ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ
ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΒΕRESHEET ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ: O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΕΙΔΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Ο Γ.ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΔΑΒΕΤΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Η ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΕΡΤΖΟΝ – Η ΣΚΩΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ ΩΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OI ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η ΠΕΡΙΔΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Γ.ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του  Μελέτη. Η. Μελετόπουλου*

Oπως πολλοί προέβλεπαν, η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα. Το ζήτημα είναι υπό ποιες πολιτικές συνθήκες θα εισαχθεί προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, εφόσον πράγματι ο υπουργός Αμυνας υλοποιήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί.

Η αντίθεση της κοινής γνώμης στη συμφωνία είναι καταμετρημένη, δεδομένη και ευρεία, γεγονός που καθιστά ήδη τη νομιμοποίησή της προβληματική. Η ιδέα του δημοψηφίσματος αποκρούστηκε από την κυβέρνηση μετά βδελυγμίας. Αλλά και η αντιπολίτευση δεν έθεσε καν ζήτημα.

Μόνο μια αυξημένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη λαϊκή κατακραυγή εναντίον της συμφωνίας. Υπάρχουν και προηγούμενα: το 1979 ο Κ. Καραμανλής υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ χωρίς προηγουμένως να διεξαγάγει δημοψήφισμα, αν και υπήρχε ισχυρό ρεύμα εναντίον της συμφωνίας. Αλλά ήταν ένας ισχυρός πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός ισχυρού κόμματος, με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Παρομοίως και ο Κ. Σημίτης οδήγησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς εκπεφρασμένη λαϊκή συναίνεση, αλλά διέθετε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επομένως, κρίσιμες αποφάσεις για μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, κακώς ίσως, αλλά υπήρχε τουλάχιστον ισχυρός πολιτικός φορέας.

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή από μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή ενδεχομένως από υπηρεσιακή ή μεταβατική κυβέρνηση. Εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από τη συμπολίτευση, ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα μειωθεί κάτω από το όριο των 151, δηλαδή η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη.

Οπότε θα υπάρξουν δύο ενδεχόμενα: είτε η σημερινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί άμεσα και θα σχηματισθεί κάποια υπηρεσιακή ή μεταβατική κυβέρνηση με ορίζοντα τις εκλογές. είτε θα παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας, όσο δηλαδή δεν ανατρέπεται στη Βουλή από πρόταση δυσπιστίας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν νοείται μια διεθνής συμφωνία, που πάσχει από σοβαρό πρόβλημα λαϊκής συναίνεσης και κοινωνικής αποδοχής, να εισαχθεί προς ψήφιση από κυβέρνηση με προσωρινό ή πολύ περισσότερο μειοψηφικό χαρακτήρα.

Ας παρατηρήσουμε εδώ, παρενθετικά, ότι τα σενάρια που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνήσεως μειοψηφίας μπορεί να στηρίζονται σε κάποιο εδάφιο του Συντάγματος. Αλλά στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες μια κυβέρνηση οφείλει να διαθέτει τη δεδηλωμένη. Δηλαδή τη δημόσια και ρητά εκπεφρασμένη δήλωση τουλάχιστον του ημίσεως συν ένα των βουλευτών ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι νομικισμός. Στις δημοκρατίες, όμως, οι κυβερνήσεις δεν στηρίζονται σε ερμηνείες άρθρων του Συντάγματος, αλλά στη σαφή λαϊκή κυριαρχία. Πολύ περισσότερο όταν διακυβεύεται θέμα που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας.

*Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Τa Nea.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!