Breaking News
EΒΡΟΣ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ: 20.000 ΤΟΝΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟ
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ G7
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΛΟΙΝΤ
ΗΠΑ: ΑΝΤIΘΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
O ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ HEPHAESTUS RADIO | ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 7Μ.Μ ΩΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ // 8Μ.Μ. ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΝΩ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΗΠΑ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
ΤΟΥΡΚIΑ: ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟI ΓΙΑ ΓΕΩΤΡHΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚH ΥΦΑΛΟΚΡΗΠIΔΑ ΣΕ ΧAΡΤΕΣ
ΗΠΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ – 1.600 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
«Η ΑIΓΥΠΤΟΣ ΚHΡΥΞΕ ΣΥΜΜΑΧIΑ ΕΝΑΝΤIΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ ΚΑΙ EΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΣΕ ΑΥΤHΝ»-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚO ΔΗΜΟΣΊΕYΜΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΣΤΟ 11% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020
BREXIT: ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΚΑΦΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ 12 ΜΙΛΙΑ – ΑΟΖ
3 IOYNIOY 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΜΑΛΙΑ ΜΕΓΑΠΑΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΈΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ «ΡΟΖ».

Του Λάμπρου Τζούμη*

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης στην κ. Έλλη Στάη υπήρξε αναφορά σε προηγούμενες δηλώσεις του με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ περί ισοπέδωσης βραχονησίδας σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάποια ενέργεια κατάληψης. Οι δηλώσεις αυτές όπως ανέφερε η δημοσιογράφος ήταν για να μπει ένα «STOP» σε προκλήσεις της Τουρκίας που ακουμπάνε αυτό που λέμε «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι οποιουδήποτε τύπου αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους. Ο κ. ΥΕΘΑ συμφώνησε ότι οι δηλώσεις του είχαν αυτό το στόχο.

 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι:

– Στις 17 Φεβ. 2017 τουρκικό πολεμικό σκάφος έκανε «σεργιάνι» μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και εκτέλεσε πυρά. Ο τότε ΥΠΕΞ κ Κοτζιάς δήλωσε ότι λόγω του περιστατικού αυτού «η Τουρκία κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή».

– Τον Φεβ. 2018 τουρκικό ακταιωρός εμβολίζει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων το πλοίο του Λιμενικού «Γαύδος». Λίγο μετά το περιστατικό ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συναντάται με το προσωπικό του «Γαύδος» το συγχαίρει που δεν αντέδρασε και απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του λέει : «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα»
– Καθημερινά το Αιγαίο έχει γίνει «σουρωτήρι» από τις παραβιάσεις – παραβάσεις των Τούρκών. Σε μια χρονική περίοδο δέκα ετών δηλ. από το 2009 έως και το τέλος του 2018 είχαμε 26.000 περίπου παραβιάσεις – παραβάσεις, που σημαίνει 2.600 κατά μέσο όρο κατ΄ έτος. Το 2018 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση και ο αριθμός ανέβηκε στις 5.100. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Τουρκία καθημερινά προβαίνει σε αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας, εξήρε το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.
– Τον Μαρ. 2016 ο τότε ΥΠΕΞ κ. Μάρδας σε συνέντευξή του αναφερόμενος στην απειλή πολέμου-«casus belli» της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και στις καθημερινές παραβιάσεις – παραβάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανέφερε: «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;»
Οι παραπάνω αντιφατικές δηλώσεις, μεταφέρουν λάθος μηνύματα στην Τουρκία και ενισχύουν τον αναθεωρητισμό της απέναντι πλευράς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι η κατάληψη εδάφους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αμφισβήτησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είμαστε ανεκτικοί. Βασική προϋπόθεση για μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική αποτελεί η απουσία αμφιταλαντεύσεων και η αδιαμφισβήτητη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης, προκειμένου να πειστεί η Τουρκία ότι οι δηλώσεις που γίνονται για εκτόξευση αντιποίνων όπως αυτές περί ισοπέδωσης βραχονησίδας είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν. Από τα προαναφερόμενα φαίνεται ότι οι «κόκκινες» γραμμές που αναφέρονται συχνά για λόγους επικοινωνιακούς έχουν γίνει ήδη «ροζ» για να μην πούμε «κόκκινα κορδελάκια».*Αντιστράτηγος ε.α.

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Geopolitics.com.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *