Breaking News
OΤΑΝ Η ΣAΤΙΡΑ ΚAΝΕΙ ΤΕΜΕΝAΔΕΣ ΜOΝΟ ΣΤΟΝ ΜΩAΜΕΘ!
ΛΙΒYΗ: ΚΑΖAΝΙ ΠΟΥ ΒΡAΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΕΞΟΥΣIΑΣ
Η ΤΟΥΡΚIΑ ΑΠΑΓΟΡΕYΕΙ ΤΟ SHORT-SELLING ΣΕ EΞΙ ΔΙΕΘΝΕIΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟYΣ ΚΟΛΟΣΣΟYΣ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ “ΖΑΡΙΑ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟ 1821
ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
ΓΙΑΤI Η ΓΑΛΛIΑ… «YΨΩΣΕ ΤΟ ΑΝAΣΤΗΜA» ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ;
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ, ΣΤΗΝ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
ΙΣΡΑΗΛ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 30.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΣΟΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΛΕΜΑΘΗΜΑΤΑ
NIΚΟΣ ΣYΨΑΣ : «ΒΡAΖΕΙ» Η ΕΠΙΔΗΜIΑ ΣΤΑ ΒOΡΕΙΑ ΣYΝΟΡΑ ΜΑΣ – ΠΡOΒΛΗΜΑ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 6ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ο 13ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OΙ ΤΟΥΡΚΙΚEΣ ΠΡΟΣΔΟΚIΕΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡEΛ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: “ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΜΗΡΟ” ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΑΝ 300 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτης παρτίδας 1 δισ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για τον COVID-19 έκλεισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια με σκοπό η βρετανική φαρμακευτική να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης.

Αν και μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο φαίνεται για πολλές χώρες ως ο μόνος τρόπος να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν προβάδισμα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές.

Μετά την έκκληση του προέδρου Donald Trump για εμβόλιο, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας συμφώνησε να διαθέσει έως 1,2 δισ. δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου από την AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H AstraZeneca, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε την Πέμπτη την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για προμήθεια τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ότι έχει τη δυναμικότητα για να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι κλινικές μελέτες μετά τα προκαταρκτικά τεστ θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή 30.000 ατόμων, καθώς και παιδιών, προσθέτοντας ότι η διάθεση του εμβολίου στη Βρετανία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η AstraZeneca παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, ωστόσο αν τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών δοκιμών είναι θετικά, αυτό θα οδηγήσει σε δοκιμές σε αρκετές χώρες.

Μόνο μια μικρή μερίδα εμβολίων που αναπτύσσονται έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, κάτι που αποτελεί το  στάδιο στο οποίο τα περισσότερα αποτυγχάνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλια για τον COVID-19 από κανέναν από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς που τα δοκιμάζουν. Κυβερνήσεις, φαρμακευτικές και ερευνητικά κέντρα δουλεύουν αυτή τη στιγμή πάνω σε περίπου 100 προγράμματα και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Άλλες φαρμακευτικές που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εμβολίου είναι η Pfizer Inc, η Johnson & Johnson και η Sanofi.

Η αμερικάνικη Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει δοκιμαστικά δημιουργεί αντισώματα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στις δοκιμές που έγινα σε ποντίκια και γκινέα.

Και η Moderna αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα, καθώς ανέφερε ότι το εμβόλιό της δημιούργησε αντισώματα σε μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.

Διαμάχη για το εμβόλιο – Συμμαχία ΕΕ με Κίνα – Μόνος του ο Τραμπ

Την ίδια στιγμή, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άγγελα Μέρκελ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλουν κάθε εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για το νέο κορωνοϊό να είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Ωστόσο, στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία απόλυτη προτεραιότητα: να εμβολιάσει τους συμπατριώτες του.

Πίσω από την αρχή του «παγκόσμιου δημόσιου αγαθού» υπάρχουν δύο προβλήματα: η πνευματική ιδιοκτησία και η διανομή των πρώτων δόσεων. Το πρώτο πρόβλημα είναι πιο εύκολο να επιλυθεί από το δεύτερο.

Η Αφρική ζητεί ένα εμβόλιο χωρίς πατέντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σύριλ Ραμαφόζα. Αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό: τα εργαστήρια θα θελήσουν να διανείμουν μεταξύ τους τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων και θα μπορούν να βασισθούν στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που διάκεινται εχθρικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των διεθνών δικαιωμάτων πνευματική ιδιοκτησίας. Αλλωστε, αυτό το επανέλαβαν αυτήν την εβδομάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η διαμόρφωση της τιμής

Το εμβόλιο, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δωρεάν. Ως προς την διαμόρφωση της τιμής, πολλοί όμιλοι έχουν δεσμευθεί απλώς να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής.

Η υπόσχεση της διαμόρφωσης τιμής κόστους είναι υποκειμενική: παλαιότερα ίσχυσε για τις θεραπείες κατά του ιού HIV, δηλώνει ο Matthew Kavanagh, του Πανεπιστημίου Georgetown, αλλά οι παρασκευάστριες εταιρείες των γενόσημων στην συνέχεια εξασφάλισαν μεγάλα περιθώρια και διαίρεσαν το κόστος δια 10 ή και περισσότερο.

Για τον Mark Feinberg, πρώην επιστημονικό διευθυντή της Merck Vaccines και σημερινό πρόεδρο της International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), τα εργαστήρια πήραν το μάθημα και δεν θα θελήσουν να γίνουν «παρίες», πράγμα που θα έβλαπτε την φήμη και την κερδοφορία τους.

Πιστεύει ότι η κατανομή της πνευματικής ιδιοκτησίας θα γίνει σε κάθε περίπτωση, αφού «κανείς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί μόνος στην παγκόσμια ζήτηση και θα είναι υποχρεωμένοι να βρουν εταίρους για την παρασκευή του προϊόντος».

Το δύσκολο ερώτημα: Ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκών του πλανήτη θα εμβολιασθούν πρώτοι;

Πρώτα η Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρώπη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θέλουν να συγκροτήσουν μηχανισμό «ισότιμης» κατανομής, βάσει της αρχής ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό κάθε πληγείσας χώρας, στην συνέχεια οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (αστυνομία, μεταφορές…) και στην συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως θέλει επιστροφή στην κανονικότητα και περιφρονεί την έννοια της διεθνούς αλληλεγγύης: στόχος της κυβέρνησής του είναι 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο, για να εμβολιασθεί το σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού. Στόχος υποθετικός, αφού οι κλινικές δοκιμές μόλις έχουν ξεκινήσει.

«Η νοοτροπία του είναι απομονωτιστική, πολύ ξενοφοβική, απολύτως αντίθετη με αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δηλώνει ο Sten Vermund, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι νησί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο για να καταναλώσουν και να τραφούν», υπενθυμίζει. «Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν ο κόσμος συνεχίζει να πλήττεται από τον κορωνοϊό».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε σειρά πειραματικών εμβολίων (Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi) με την ελπίδα ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια θα μπορέσουν να παρασκευασθούν στις ΗΠΑ.

Οι επικεφαλής της Moderna και της Sanofi διεμήνυσαν ήδη στην Ευρώπη ότι πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Η έσχατη εγγύηση κατά της εθνικοποίησης των εμβολίων είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής σε πολλές ηπείρους.

Αλλά, αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά την πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009, «εκκινούμε από το σημείο μηδέν. Δεν έχουμε ούτε εμβόλιο, ούτε μονάδα παραγωγής», λέει ο Pascal Barollier του Gavi, ενός οργανισμού που αγοράζει εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Συνασπισμός για Καινοτομία Επιδημικής Προετοιμασίας, Cepi, που συγκροτήθηκε το 2017 απέναντι στην αρχική αποτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Εμπολα, έχει επενδύσει μισό δισ. δολάρια σε εννέα εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19. Σε αντάλλαγμα τους ζητεί διανομή των τεχνολογιών ώστε να γίνει δυνατή η μαζική και ταχεία παραγωγή εμβολίων.

Ετσι, τα εργαστήρια αυτά κατασκευάζουν επιπλέον γραμμές παραγωγής χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Εταιρείες συμμαχούν

Η Moderna θα έχει παραγωγή στις ΗΠΑ (για την αμερικανική αγορά) και στην Ελβετία (για την Ευρώπη). Η Sanofi έχει συμμαχήσει με μία ανταγωνίστρια, την GlaxoSmithKlein: οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί διαθέτουν πολλά εργοστάσια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Για να εμβολιασθεί ο πλανήτης θα χρειασθεί να ανακαλυφθούν όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια.

 

Πηγή: Ζougla.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *