ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα υπάρχει σύμφωνα με τους ειδικούς μια πρώτη εικόνα για το εάν τα επιπλέον δύο περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης και 4-αυξημένου κινδύνου, θα έχουν επίπτωση στον έλεγχο της διασποράς. Όπως σημειώνει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα απαιτηθούν επτά με δέκα ημέρα για να γίνει η αρχική αποτίμηση. Μέχρι το χρονικό σημείο αυτό, αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να ανεβαίνει και πιθανότατα να καταγράφονται νέες εστίες υπερμετάδοσης, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και όχι μόνο.

 

Από τα ξημερώματα ισχύει η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί στις περιοχές που σύμφωνα με χάρτη υγειονομικής ασφάλειας βρίσκονται σε πορτοκαλί και σε κόκκινο. Τα μέτρα θα είναι δυναμικά και αναμένεται να αναπροσαρμόζονται ανά δύο εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε περίπτωση που η διασπορά του ιού δεν ελεγχθεί ή τα μέτρα δεν τηρούνται, αυστηρότεροι περιορισμοί θα τεθούν επί τάπητος, όπως λέει το ρεπορτάζ.

 

Υψηλά ο αριθμός των κρουσμάτων

Για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν σε υψηλά επίπεδα. Χθες καταγράφηκαν 841 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές, και δέκα επιπλέον θάνατοι. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων, με 89 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μία ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Ο αριθμός όσων καταλήγουν με COVID-19 στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσοσταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη προσεγγίζει πάλι τους 90.

“Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλιακά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα είδαμε μία σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες” ανέφερε ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. “Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πια στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως μία βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά από την επιδημία από ό,τι εντός της Αττικής” εξήγησε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Οι μαθητές των 16 περιοχών  που βρίσκονται  στο πορτοκαλί και στο κόκκινο επίπεδο θα φορούν εφεξής τη μάσκα και στα διαλείμματα. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ δεν θα χρησιμοποιείται στο μάθημα της γυμναστικής. Το υπουργείο Παιδείας έχει πάντως ζητήσει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων οδηγίες σχετικά με διαλείμματα από τη χρήση μάσκας. “Περιμένουμε και τις εισηγήσεις των παιδιάτρων που είναι στην Επιτροπή, είναι κάτι το οποίο συζητείται πάντως” είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 140 κλίνες διαθέσιμες αποκλειστικά για κορονοϊό, εκ των οποίων οι 65 είναι διαθέσιμες, ενώ σε επίπεδο επικράτειας υπάρχουν 288 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 168 είναι διαθέσιμες.

“Υπάρχουν οι κλίνες για τα ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία. Οι κλίνες αυτές αυξάνονται όπου χρειάζεται” διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Vicky.kourlibini@capital.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *