Breaking News
BREXIT: ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: “ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΙΘΑΝΗ” Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΑΤΑΡ
ΤΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΕΤΩΝ
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ COSMOTE – ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΡΙΘΜΟΙ “ΑΝΟΙΧΘΗΚΑΝ” – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ
20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 438 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, ΤΑ 175 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH – 85 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΣEΡΡΕΣ: EΚΤΑΚΤΑ ΜEΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓH ΕΠΙΒΟΛHΣ ΤΟΠΙΚΟY LOCKDOWN
ΗΛ. ΜOΣΙΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦOΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪO ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡIΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣIΑΣ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ
ΤΟΥΡΚΙΚO ΠΛΟIΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟY ΠΟΛEΜΟΥ ΜΕΤΑΞY ΡOΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛOΡΙΖΟΥ
ΤΟΥΡΚIΑ: ΘΑ ΕΞΕΤAΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΡHΜΑΤΑ ΤΟΥ ORUC REIS ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕI ΘΑ ΣΤΕIΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΜΕ 250.000 ΝΕΚΡΟYΣ ΚΑΙ 7,3 ΕΚΑΤ. ΚΡΟYΣΜΑΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
EΚΘΕΣΗ – ΚOΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒOΡΕΙΑ ΚΟΡEΑ: ΒΑΣΑΝΙΣΤHΡΙΑ, ΒΙΑΣΜΟI ΚΑΙ ΤΙΜΩΡIΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟYΝΤΕΣ
YNET: ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ (LIVE BLOG)
Ε.Ε: 15 ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ FAKE NEWS ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 5G
AΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕHΜΟΝΑΣ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟI ΜΕ EΝΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤIΑ
ΑΠΟΚAΛΥΨΗ WSJ: ΜΥΣΤΙΚEΣ ΣΥΝΑΝΤHΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟYΧΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡIΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘEΡΩΣΗ ΟΜHΡΩΝ
ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΕ ΙΟΝΙΟ
ΣΤΟΥΣ 513 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ – ΚΑΤΕΛΗΞΕ 87ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Η νέα έξοδος του Oruc Reis στις παραμονές επανέναρξης των  διερευνητικών επαφών καταδεικνύει την παρελκυστική τουρκική πολιτική και την ειλημμένη απόφαση της να ωθήσει την Ελλάδα στην πλήρη υποχώρηση ή σε μια στρατιωτική αντίδραση της ώστε να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει με μεγάλη προσοχή όλους τους παράγοντες αλλά δυστυχώς ο αντίπαλος περιορίζει τις επιλογές μας ενώ παράλληλα ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», περισσότερο ή λιγότερο προσχεδιασμένου, ελλοχεύει.

Ενδεχομένως και εφόσον όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν, η επιλογή μιας στρατιωτικής αντίδρασης να καταστεί αναπόφευκτη. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα ψυχρών υπολογισμών ώστε να αυξηθούν οι υπέρ ημών πιθανότητες επικράτησης σε μια αποφευκτέα σύγκρουση που μάλλον θα λάβει τη μορφή μιας σχετικά σύντομης αλλά γενικευμένης σύρραξης σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων. Η εκ μέρους μας αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε γενικευμένη σύρραξη πρέπει να γίνει αντιληπτή όχι μόνο από τη γειτονική μας Τουρκία αλλά και από τις κοινές μας φίλες και σύμμαχες  χώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ανατολική Μεσόγειος θα αργήσει να αποκτήσει την γνώριμη ειρηνική της μορφή ανεξαρτήτως έκβασης της σύρραξης.

Η ελληνική στρατιωτική απάντηση πρέπει αφενός να εκλειφθεί ως η μοναδική δυνατότητα αντίδρασης μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αλλά αφετέρου να είναι  συντριπτική σε  βάρος του αντιπάλου με την εκ μέρους μας επιλογή του τρόπου, τόπου και χρόνου της δυναμικής αντίδρασης. Απολύτως αντιληπτό ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι αντικρουόμενες σε μεγάλο βαθμό, ενώ απαραιτήτως είναι ο εκ μέρους μας πλήρης έλεγχος της κλιμάκωσης με ποικιλία επιλογών και ταχύτητα εφαρμογής.

Το ερχόμενο τρίμηνο μάλλον θα περιέχει μεγαλύτερη ένταση από την πρόσφατη πρωτόγνωρη καλοκαιρινή περίοδο. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η πορεία της τουρκικής οικονομίας και η διαφαινόμενη προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής ισχύος σίγουρα θα θέσουν στην Άγκυρα το δίλημμα της εκμετάλλευσης του «παραθύρου ευκαιρίας». Η τελευταία έχοντας εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο σύνολο των συνόρων της φαίνεται να αδιαφορεί για την δημιουργία «αντισυσπειρώσεων» και να είναι έτοιμη να ριψοκινδυνεύσει ακόμη και την απόλυτη σύγκρουση προς τα δυτικά. Παρά ταύτα, στην περίπτωση αξιόπιστης απειλής εφαρμογής ζωτικών κυρώσεων σε βάρος της (και ειδικά της εύθραυστης οικονομίας) θα εξεύρει επιχειρήματα αναδίπλωσης. Το ζήτημα είναι αν οι ενδιαφερόμενες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτό το έργο και να μετουσιώσουν τις μέχρι σήμερα άτονες προειδοποιήσεις σε αυστηρές και αξιόπιστες απειλές.

Έχω ξαναεπαναλάβει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί σημαντικό όπλο στην φαρέτρα μας που όμως κινδυνεύει να αχρηστευθεί από την μη έγκαιρη ενεργοποίηση του. Η ενάσκηση αυτού του δικαιώματος πρέπει να έχει καταστεί αμετάκλητη πράξη πριν την λήξη οποιασδήποτε -έστω και μικρής κλίμακος- συμπλοκής ώστε να εισέλθουμε σε τυχόν διαπραγματεύσεις με ευνοϊκότερο καθεστώς. Η αποφασιστικότητα αυτή πρέπει να καταστεί γνωστή στην αντίπαλο χώρα.

Επιπρόσθετα και σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε σήμερα κιόλας τα χωρικά ύδατα του συγκροτήματος Μεγίστης (και μόνο) στα 12 ναυτικά μίλια για να προστατεύσουμε την περιοχή μεταξύ 6 με 12 ναυτικών μιλίων που έχει συμπεριλάβει η Άγκυρα στην δική της NAVTEX. Θα τολμήσει η Άγκυρα να υλοποιήσει την απειλή του «casus belli» ως αντίδραση της σε ένα δικό μας αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα που εξ’ ανάγκης ενασκήσαμε με εγκράτεια σε ένα περιορισμένο χώρο και να προχωρήσει σε πλήρη σύρραξη; Μάλλον δύσκολα, πιο πιθανόν να αποκλείσει το Καστελόριζο αεροναυτικά ώστε να αναγκαστούμε εμείς να σπάσουμε τον αποκλεισμό. Ακόμη όμως και αυτή η εξέλιξη -του αποκλεισμού-θα αποδομούσε την αξία της δικής της απειλής! Σε μια περίπτωση αεροναυτικού αποκλεισμού του Καστελόριζου (κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου), ποια θα ήταν η στάση των συμμάχων και φίλων μας; Πως θα αντιδρούσε η Ουάσινγκτον παραμονές προεδρικών εκλογών και πως θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη τους οι ρήτρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων; Σίγουρα το ρίσκο είναι μεγάλο, αλλά χωρίς ανάληψη κινδύνου -και φυσικά την ανάλογη προετοιμασία- ας μην περιμένουμε ουδεμία ευνοϊκή κατάληξη των εθνικών μας επιδιώξεων.

*Ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης είναι  Αντιστράτηγος ε.α. & Δ/ντης Μελετών Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Κedisa.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *