Breaking News
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
FORBES: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 98% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2018
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
TΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ «SUMMER FANCY FOOD SHOW 2019»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2019 VOLUNTARY ACTION
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 281 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ «SUPER EXPRESS»
23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ “ΚΑΡΔΙΆ” ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ ΠΛEΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚO ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟYΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ – 11 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Του Βασίλη Νέδου

Η δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην Ανατολική Μεσόγειο προϋποθέτει από την Ελλάδα εναργέστατη προσπάθεια στον τομέα της άμυνας. Η δεκαετία 2009-2019 ήταν για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεκαετία μείωσης όχι μόνο του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά και του προσωπικού. Την ίδια εποχή όλες οι παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο επέκτειναν τις δαπάνες τους σε όρους μεγέθους, αλλά και ποιότητας, καθώς επένδυαν σε νέες τεχνολογίες. Το τουρκικό παράδειγμα είναι ενδεικτικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια να επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τα σύγχρονα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης, τύπου 214. Σε επίπεδο επιχειρησιακής επάρκειας στον χώρο του Αιγαίου, οι δυνάμεις των Διοικήσεων Ταχέων Σκαφών και Κανονιοφόρων θεωρείται ότι βρίσκονται σε σχετικά καλό επίπεδο. Ωστόσο η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πεδίο επιχειρήσεων προβολής ισχύος, δηλαδή απαιτείται η χρήση μεγαλύτερων μονάδων, ήτοι φρεγατών ή κορβετών.

 

Το πρόβλημα

Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει σαφές πρόβλημα, καθώς ορισμένες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα αγγίξουν το 2023 την τεσσαρακονταετία. Προγράμματα, όπως αυτό της επαναφοράς των παλαιού τύπου αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion, αντιμετωπίζουν σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική ακτοφυλακή διαθέτει CN-235, που παρέχουν στην Αγκυρα διαρκή επιχειρησιακή εικόνα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και drones, προκειμένου να συντηρούν την καθημερινή «ρουτίνα» των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Πέρα από αυτές τις κινήσεις, οι Τούρκοι αναζητούν στενότερη συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, για την κατασκευή αντιαεροπορικών πυραύλων.

Πώς προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτή την προφανή ανισομέρεια η Αθήνα; Από τα μεγάλα προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η αναβάθμιση των F-16, παρότι έχει συμφωνηθεί, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Προχωρούν κινήσεις εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ενώ οι συζητήσεις για την προμήθεια νέων μονάδων του Π.Ν. είναι ατέρμονες. Και τούτο, διότι η δημοσιονομική στενότητα δεν επιτρέπει σχεδιασμούς για ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 1,5 και δύο δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ελλάδα για τη ναυπήγηση φρεγατών υπάρχει από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και τη Γερμανία. Σε όλες τις συζητήσεις, η αρχική χρηματοδότηση και το καθεστώς των ναυπηγείων αποτελούν μεγάλα αγκάθια. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνονται, επίσης, βήματα για τη δημιουργία δομών που θα επιτρέψουν σταδιακά την, έστω καθυστερημένη, είσοδο της Ελλάδας στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού της διασποράς των Ειδικών Δυνάμεων ανά την Ελλάδα, σε περιοχές γρήγορα προσβάσιμες από το Πολεμικό Ναυτικό, για την ταχεία διαπεραίωσή τους στο Ανατολικό Αιγαίο (π.χ. η μετακίνηση μονάδων όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο). Πλέον, σημαντικός στόχος για την Ανατολική Μεσόγειο είναι η σταδιακή μεταφορά μοίρας από τη Σαλαμίνα στη Σούδα.

 

Photo: Στιγμιότυπο από άσκηση μικρής κλίμακας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα σε Σαρωνικό Κόλπο, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίων γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και σκαφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

 

 

 

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή:Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!