Breaking News
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΧΡHΣΙΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ-ΕΡΝΤΟΓAΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕIΤΑΙ ΘΕΤΙΚO ΚΛIΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛEΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕIΝΕΙ Ο TRUMP ΣΤΗ ΘEΣΗ ΤΟΥ ΜEΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣIΑ ΤΟΥ BIDEN;
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤEΡΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΝΟΡΒΗΓIΑ: ΠEΘΑΝΑΝ 23 AΤΟΜΑ ΜΕΤA ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜO ΤΟΥΣ
ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΖΗΤA ΜΕΞΙΚΑΝOΣ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 43 ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΙΤΑΛIΑ: O ΣIΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚOΝΙ ΕΙΣHΧΘΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΟ ΤΟΥ ΜOΝΤΕ ΚAΡΛΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΣYΛΛΗΨΗ 33ΧΡΟΝΟΥ ΣYΡΟΥ ΚΑΤΑΖΗΤΟYΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤIΑ
ΕΟΔΥ: ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚO ΤΟ ΔΗΜΟΣIΕΥΜA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜEΝΗ ΔHΛΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜAΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖAΝΗ
ΜΗΤΣΟΤAΚΗΣ: ΧΡΟΝΙΚH ΕΠEΚΤΑΣΗ ΔYΟ ΜEΤΡΩΝ ΣΤHΡΙΞΗΣ, ΧΑΛAΡΩΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΑΤΙΑ: ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ AI
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ – ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΒΛΕΠΕΙ» Ο ΤΣΕΛΙΚ – ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΠΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΣΠΑΣΑΝ ΒΙΤΡΙΝΑ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ
Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ
POLITICO: ΑΝΑΒΛHΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛOΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕIΑΣ Η ΠΡOΒΑ ΟΡΚΩΜΟΣIΑΣ ΤΟΥ ΜΠAΙΝΤΕΝ
ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
AΙΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
ΕΜΒOΛΙΟ ΤΗΣ PFIZER-BIONTECH ΓΙΑ COVID-19: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΑ “ΚΛΕΙΔΙΑ” ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Δεδομένο πρώτο: Η παράταση των περιοριστικών μέτρων, που βρίσκονται σε εφαρμογή από την 7η Νοεμβρίου και έχουν χρονικό ορίζοντα τριών εβδομάδων, θεωρείται βέβαιη, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά την επικράτεια. Δεδομένο δεύτερο: Ο χρόνος και ο τρόπος για την επαναφορά της χώρας στην οποία κανονικότητα ορίζει η εποχή της πανδημίας, θα αποκρυσταλωθούν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και αφού πρώτα καταγράφει σημαντική πτώση των κρουσμάτων και μείωση της πίεσης στο σύστημα της υγείας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα νεότερα αποτυπώματα της πανδημίας στην κοινότητα, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του χάρτη της εξόδου από το καθολικό lockdown. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται σχετίζονται με την πίστη εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι άπαντες πρέπει να σταθούν αρωγοί σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος του κορονοϊού.

“Πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δε θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. 

“Τα στοιχεία δείχνουν κάποια μείωση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγραφούν πιο καθαρά τα αποτελέσματα του lockdown. Ο στόχος, όπως τόνισε ο Κυριακος Μητσοτάκης παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας”, αναφέρουν στελέχη.

Όσο ο στόχος της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου απομακρύνεται, νούμερο ένα ζητούμενο είναι να βγει η επικράτεια από την καραντίνα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Και, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις δραστηριότητές εκείνες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όπως, τα σχολεία. 

*Οι κατευθύνσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα υπάρξει ένα οριζόντιο άνοιγμα των μονάδων ή θα προκριθεί ένα άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. “Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία”, σημείωσε (status fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

*Θα ακολουθήσει χρονικά και εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, το…ανέβασμα των ρολών του λιανεμπορίου.

*Ερωτηματικό αποτελεί το χρονικό σημείο του ανοίγματος της εστίασης, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο…παρά πέντε των εορτών των Χριστουγέννων και με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που τώρα έχει ως απαρχή του την 9η βραδινή. 

*”Κλειδωμένα”, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δύο δεδομένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Πρώτον, δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. Δεύτερον, είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

 

Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ 

Σε πρώτο πλάνο, πάντως, πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας, βρίσκεται η ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση,  όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για μια δέσμευση, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για όλους τους νοσηλευτές (περίπου 4.000) οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η οποία επεκτείνεται τώρα και στους γιατρούς. “Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έμπρακτη οικονομική στήριξη σε γιατρούς και νοσηλευτές, όπως έγινε το Πάσχα.

 

 

Πηγή:Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *