Breaking News
ΜEΡΚΕΛ: «ΦYΓΕΤΕ ΑΠΌ ΤΗ ΛΙΒYΗ» – ΕΡΝΤΟΓAΝ: «Η ΕΛΛAΔΑ ΦΤΑIΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ»
ΠΡOΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜEΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟYΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟY ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
BREAKING DEFENSE: Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
ΜΕΤΑΚΙΝHΣΕΙΣ ΑΠO ΝΟΜO ΣΕ ΝΟΜO ΜΕ SELF-TEST ή ΕΜΒOΛΙΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.093 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 96 ΘAΝΑΤΟΙ, 765 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΣΤΗΝ ΘΡAΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟYΝ 260 ΤΕΜEΝΗ
ΜΙΣEΛ: ΕΠΙΣΤΟΛH ΣΤΟΥΣ 27 ΗΓEΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ
ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»
ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7 ΑΝΗΣΥΧΟYΝ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΑΝΕYΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚH ΣΤAΣΗ» ΤΗΣ ΡΩΣIΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
KYΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ
H AΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ – ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ” ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: «ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ»
ΙΣΠΑΝΙΑ: NΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΑΒΕΛ ΝΤΙΑΣ ΑΓΙΟΥΣΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΕΙΠΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΔΙΑΦΩΝIΕΣ ΝEΑΣ ΖΗΛΑΝΔIΑΣ-ΚIΝΑΣ ΓIΝΕΤΑΙ ΟΛΟΝΑ «ΔΥΣΚΟΛOΤΕΡΟ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟYΝ»

Kαθώς ο ρόλος και η ισχύς της Κίνας σε διεθνές επίπεδο μεγεθύνονται, οι διαφορές ανάμεσα σε αυτήν και τη Νέα Ζηλανδία γίνεται ολοένα «δυσκολότερο να συμβιβαστούν», αναγνώρισε σήμερα Δευτέρα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Σε ομιλία της στην εκδήλωση China Business Summit στο Όκλαντ, η κυρία Αρντέρν σημείωσε πως η σχέση με της χώρας της με την Κίνα είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες για τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, παίρνοντας υπόψη τη διαφορετική ιστορική εξέλιξη, τις διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο, καθώς και τα διαφορετικά πολιτικά και νομικά συστήματα των δύο κρατών, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν «να έχουν διαφορετική σκοπιά σε κάποια σημαντικά θέματα», συνέχισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία δεν μπορούν να συμφωνήσουν, δεν συμφωνούν, και δεν θα συμφωνήσουν. Αυτό δεν θα εκτροχιάσει τη σχέση μας, είναι απλώς η πραγματικότητα», σύμφωνα με την κυρία Αρντέρν.

Πέρυσι υπήρξαν ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, που συζητήθηκαν τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημόσια, σημείωσε η πρωθυπουργός, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος (κεντροαριστερά).

Σε κάποιες περιπτώσεις η Νέα Ζηλανδία συντάχθηκε με άλλες χώρες που έχουν κοινές απόψεις και αξίες και σε άλλες «μιλήσαμε από μόνοι μας», διευκρίνισε.

Η κυβέρνηση της κυρίας Αρντέρν έχει επικριθεί διότι δεν δείχνει τόσο αυστηρή στάση έναντι του Πεκίνου ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο άλλες. Ωστόσο η ίδια σημείωσε πως η χώρα της έχει ήδη εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πράγματα στα οποία πιστεύουμε και να υποστηρίζουμε το βασισμένο σε αξίες σύστημα στο οποίο είναι θεμελιωμένο η συλλογική μας ευημερία», είπε πάντως η κυρία Αρντέρν.

Η διατήρηση της επαφής και η προώθηση της κατανόησης θα συνεχίσει να είναι «καίριας σημασίας θεμέλιο της σχέσης μας», πρόσθεσε.

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, αλλά είδαμε πως ούτε αυτή δεν μας εμπόδισε να δουλεύουμε, να εμπορευόμαστε, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο», σημείωσε ακόμη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, με το διμερές εμπόριο να ξεπερνά σε αξία τα 33 δισεκ. νεοζηλανδικά δολάρια (23 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, πάνω από 19 δισ. ευρώ).

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, η Νανάια Μάχουτα, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα επιτρέψει η συμμαχία στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών που είναι γνωστή με την ονομασία «Five Eyes» (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Βρετανία, ΗΠΑ) να υπαγορεύει την πολιτική της χώρας της έναντι του βασικού της εμπορικού εταίρου, ότι θα συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητη και πιο ουδέτερη πολιτική.

Μερικούς μήνες νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου Ντάμιεν Ο’ Κόνορ είχε απευθύνει έκκληση στην Αυστραλία να δείχνει περισσότερο «σεβασμό» στο Πεκίνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα.

Η ένταση ανάμεσα στην Καμπέρα και στο Πεκίνο δεν έχει πάψει να ανεβαίνει από το 2018 με διάφορες αφορμές, από την τεχνολογία 5G μέχρι τις διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας περνώντας από το Χονγκ Κονγκ, τους Ουιγούρους ή ακόμη την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Η πρεσβεύτρια της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία, η Γου Σι, σε ομιλία της στην ίδια εκδήλωση, επέμεινε στη θέση του Πεκίνου πως το Χονγκ Κονγκ και η Σιντζιάνγκ είναι εσωτερικά ζητήματα της χώρας της.

«Ελπίζουμε ότι η νεοζηλανδική πλευρά θα τηρήσει αντικειμενική και δίκαιη θέση, θα συνεχίσει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο και να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ώστε να συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεών μας», είπε η κυρία Γου.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφερε την άποψη ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο ολοένα πιο «επιθετικό» σε διεθνές επίπεδο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *