Breaking News
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΤO ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚO ΝΑΤΟ, O «ΡΑΓΙΣΜEΝΟΣ» ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚOΣ ΔΕΣΜOΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡIΑ BIDEN
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΑΔΙAΦΟΡΟΙ ΤΑΓΟI ΤΗΣ ΑΓΟΡAΣ

Toυ Νίκου Γκίκα*

Οι επαναστατικές θύελλες που απελευθέρωσε το διαδίκτυο στη γνώση, στην ενημέρωση, στην επικοινωνία και στο e-shopping οδηγεί σε αναθεώρηση πολλών παραδεδομένων πρακτικών. Παραδοσιακά λοιπόν ενώ το σύνηθες που ακούγονταν ήταν η ανάγκη να πουληθούν προϊόντα, σήμερα αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του καταναλωτή. Ο πολίτης αγοράζει στοχευμένα, πιο established προϊόντα και αναζητά επιπλέον αξία από φθηνότερα είδη.

Το Φορντικό μοντέλο παραγωγής έσβησε και πολλά είδη θεωρούνται περιττά, ενώ τα “πασπαρτού” μικρομάγαζα δεν επιβιώνουν καθώς δεν κομίζουν ανταγωνιστικές τιμές. Δεν υπάρχουν πλέον προνομιούχοι της ποιότητας, καθώς αυτή κατέστη προσιτή. Οι εκπτώσεις μικρό νόημα έχουν καθώς στο διαδίκτυο οι τιμές είναι ασύγκριτα χαμηλές και ο διάλογος ως μέρος της εμπειρίας αγοράς και της διαδραστικής επικοινωνίας είναι ψηφιακός.

Έτσι η αγορά σταδιακά συγκεντρώνεται σε λιγότερες πόρτες και όσες επιχειρήσεις εκσυγχρονίστηκαν με ποιοτικά στοιχεία, προϊόντων ή υπηρεσιών, πετυχαίνουν να λειτουργούν με όρους βιωσιμότητας. Η παγκόσμια και εγχώρια κατανάλωση ρούχων αυξήθηκαν περισσότερο από 50% την τελευταία δεκαετία, εντούτοις η πληθώρα των μικρομάγαζων έκλεισε.

Η ελληνική παραγωγή είναι περιορισμένη, ενίοτε ακριβή και συχνά ανώνυμη. Θεσμικά εργαλεία υπάρχουν αλλά συνήθως οι πόροι οδεύουν σε αμφίβολα και σκανδαλώδη προγράμματα επιχειρηματικής δήθεν επιμόρφωσης ή σε άεργες αναπτυξιακές αιθεροβασίες, αντί σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σημάτων, ετικέτας, διαφήμισης και ιστοσελίδας. Σπάνια ακούγονται πολιτικές Branding. Επαφίενται όλα στο κράτος. Η βιοτεχνική παραγωγή στην πόλη μας, με την κατάλληλη παρότρυνση και στήριξη των φορέων, θα υπερκάλυπτε την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, σε υφασμάτινες μάσκες λόγου χάρη. Του Ζήση ή της Φρίνης, υφιστάμενων τοπικών βιοτεχνιών που αναλώνουν κυρίως τοπικούς ανθρώπινους πόρους. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει σε κάθε τοπική κοινωνία.

Είναι τραγικό να συζητάμε για επιβεβλημένη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και να επιδοτούμε τα τραπεζοκαθίσματα, τη χωριάτικη και τα rooms to let, αντί στοχευμένα τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τεταρτογενή τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Σήμερα είναι αβέβαιο ποιος δικαιούται τι και ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται αναπτυξιακές, όταν η μοδίστρα δυνητικά θεωρείται βιοτέχνης και ο μικρομέτοχος εμπορικού μεγαλέμπορος. Οι επιμελητηριακοί κατάλογοι θέλουν ξεσκαρτάρισμα.

Ποιος ο βιοτέχνης λοιπόν, ο μεταποιητής ή ο έμπορος, ώστε να είναι στοχευμένες οι παρεμβάσεις και με αναπτυξιακή προοπτική. Τι είναι εκείνο που λείπει, ποιες οι συνέργειες και ποια η συμβουλευτική μέριμνα των φορέων στις επιχειρήσεις αυτές άραγε, εκτός από την τακτοποίηση της συνδρομής τους; Ελάχιστο ενδιαφέρον χρειάζεται, αλλαγή νοοτροπίας και μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

*Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο Πρωινό Λόγο Τρικάλων τις Κυριακές

 

(Το άρθρο εκφράζει  απόκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Apopseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *