ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝEΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟI, OΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜEΝΑ ΑΠO ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓAΝ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛAΤΕΣ» ΤΟΥ ΒΕΡΟΛIΝΟΥ

Του Νίκου  Μελέτη*

Έρμαιο του στυγνού εκβιασμού του Τ. Ερντογάν επιχειρούν να καταστήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα οι καλοθελητές «μεσολαβητές» με πρώτο το Βερολίνο, καθώς αφού προσέφεραν στον τούρκο ηγέτη ελεύθερο πεδίο για δυο μήνες, τώρα ζητούν από την Αθήνα και την Λευκωσία να δείξουν ελαστικότητα και να αποδεχθούν ως κανονικότητα την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, την ανανέωση της παρουσίας του Barbaros στην κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους απαράδεκτους όρους που θέτει η Άγκυρα για την επανέναρξη των Διερευνητικών επαφών.

Ο  Γερμανός ΥΠΕΞ  Χ. Μάας, κανονικά θα έπρεπε να ακυρώσει την περιοδεία του την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στις τρεις πρωτεύουσες και να  μεταβεί μόνο στην Άγκυρα καθώς ο κ. Ερντογάν με τις κινήσεις του  δεν προσπαθεί απλώς να επιδείξει την πυγμή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά  δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά και προσβλητικά όλη την Ε.Ε. και την ίδια την Γερμανία  η οποία την προηγούμενη εβδομάδα  μοίραζε… «εγγυήσεις» ότι η κ. Μερκελ έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τον κ. Ερντογάν για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αποφευχθεί η απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Αντ’ αυτού  η Τουρκία (αφού απέσυρε το Yavuz που έπρεπε ήδη να είχε επιστρέψει στην βάση του για εργασίες συντήρησης) προχώρησε σε μια προκλητική  και για ψυχολογικούς  λόγους κίνηση ,καθώς κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης των απειλών για εποικισμό  των Βαρωσίων  που διαλύουν κάθε ελπίδα  για επανέναρξη με σοβαρές προοπτικές των συνομιλιών  για το Κυπριακό. Και θέλοντας να κάνει επίδειξη ισχύος μια ημέρα μετά την συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβουσογλου  και ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών  φροντίζει να τορπιλίσει το κλίμα με την μετακίνηση του Barbaros (που αρχικά θεωρήθηκε ότι πρόκειται περί απόσυρσης του)  από τα ανατολικά στα νοτιοδυτικά του  νησιού, εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX για  έρευνες μέχρι τις 9 Νοεμβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει τα Οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Αλλά και σε ότι αφορά την Ελλάδα  η Άγκυρα έχει απαιτήσει  να γίνουν δεκτοί τρείς  όροι  προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές  επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες  οι τρείς αυτοί όροι είναι:

 

– Η δημόσια και επίσημη αποκήρυξη του λεγόμενου Χάρτη της Σεβίλλης,

– η  αποδοχή συζήτησης και αντιμετώπισης του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νησιών και

– η αναστολή /ακύρωση ασκήσεων όσο διαρκούν οι συνομιλίες.

 

Είναι  προφανές ότι η Ελλάδα η οποία ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης που αποτυπώνει (στο πλαίσιο ενός γενικού χάρτη για τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών) τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες  στο απώτατο σημείο τους με υπολογισμό πλήρους επήρειας όλων των ελληνικών νησιών (αν και ο Χάρτης αναφέρει ότι πρόκειται για υποθετικά εξωτερικά όρια της  ευρωπαϊκής ΑΟΖ), δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να προβεί σε μια τέτοια δήλωση. Γιατί θα πρόκειται για παραίτηση της Ελλάδας από το βασικό  διαπραγματευτικό χαρτί της  πριν ακόμη  καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση…

Και πάντως το δικαίωμα  για πλήρη η μερική επήρεια των ελληνικών νησιών και συγκεκριμένα του Καστελόριζου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των δυο πλευρών δεν θα την αποφασίσει  ο κ. Ερντογάν ή ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά το Δ.Δ. της Χάγης. Βεβαίως η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του για παράνομη δραστηριότητα του Oruc Reis σε «διεκδικούμενη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα» είναι  η πιο ελαστική διατύπωση  που μπορεί να υιοθετήσει η Ελλάδα στο θέμα αυτό, καθώς πρακτικά αναγνωρίζει ότι χωρίς  συμφωνία οριοθέτησης υπάρχουν  «διεκδικήσεις» και όχι «δικαιώματα».

Εκτός συζήτησης είναι  για την (οποιαδήποτε) ελληνική κυβέρνηση η αποδοχή  συζήτησης του θέματος της αποστρατικοποίησης- αφοπλισμού των νησιών για λόγους που είναι προφανείς και εξηγούνται απλώς και μόνο από την ύπαρξη σε ισχύ του casus belli και των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητούνται  και διατυπώνονται πλέον ευθείες διεκδικήσεις για ελληνικά νησιά  και βραχονησίδες.

Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις ,αποτελεί πάγια επιδίωξη της Τουρκίας  η φινλανδοποίηση του Αιγαίου  η προβολή του ως θάλασσας ειδικών συνθηκών και βεβαίως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και χερσαίο βάθος και άλλες θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα) για να εκπαιδευθούν, σε αντίθεση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Καστελόριζο δεν ασκούνται  απλώς, αλλά προασπίζουν την εθνική ασφάλεια  και ακεραιότητα. Και η αποδοχή της τουρκικής πρότασης θα οδηγούσε  πρακτικά στην αποδοχή της απαίτησης  για μη συμπερίληψη των νησιών του Αιγαίου στον σχεδιασμό ασκήσεων  με τον ισχυρισμό της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης.

Χθες το βράδυ ο κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ΥΠΕΞ  Ζαν Υβ Λε Ντριαν και τον ενημέρωσε  για  την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, αλλά και για το άνοιγμα  μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά, αλλά και για τη νεα παράνομη τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της της κυπριακής ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση του κ. Λε Ντριάν έγινε λόγω και της χθεσινής (ξημερώματα ώρα Ελλάδας)  συζήτησης για τα Βαρώσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος, καθώς και της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

 

Η νέα τουρκική NAVTEX:

 

TURNHOS N/W : 1257/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-10-2020 19:42)

TURNHOS N/W : 1257/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 100900Z OCT 20 TO 092059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.20 N – 031 29.40 E
33 51.47 N – 031 46.38 E
33 47.27 N – 032 16.10 E
33 55.78 N – 032 16.12 E
33 59.57 N – 031 46.55 E
34 03.33 N – 031 29.30 E
5 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 092059Z NOV 20.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *