ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ

Η καταστροφική πυρκαγιά στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής που ξέσπασε χτες, αναζωπυρώθηκε πριν από λίγο ενώ νωρίτερα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο. Έχει συλληφθεί ένας ύποπτος και αύριο θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Η καταστροφική πυρκαγιά στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν αναζωπυρώθηκε, την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούσαν να κατασβήσουν τις φλόγες, περισσότερες από 24 ώρες αφότου ξέσπασε η φωτιά.

«Η υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης επιβεβαιώνει ότι η πυρκαγιά στο κοινοβούλιο αναζωπυρώθηκε» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το πρωί της Δευτέρας η πυροσβεστική είχε ανακοινώσει ότι η πυρκαγιά στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής είχε τεθεί υπό έλεγχο.

«Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί μειώθηκαν σταδιακά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Κέιπ Τάουν Ζερμέν Κάρελς. Ωστόσο ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει φωτιά στο πιο παλιό τμήμα του κτιρίου.

Νωρίτερα η νοτιοαφρικανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την απαγγελία κατηγοριών για εμπρησμό στον ύποπτο που συνελήφθη για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του εθνικού κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν, ενώ οι πυροσβέστες αγωνίζονταν ακόμη σήμερα να σβήσουν τις εναπομείνασες εστίες της φωτιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί, γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), στο συγκρότημα του κοινοβουλίου, τμήματα του οποίου χρονολογούνται από το 1884.

Η πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση, χθες, της οροφής ενός τμήματος του συγκροτήματος που στεγάζει την άνω Βουλή ή Εθνικό Συμβούλιο Επαρχιών (NCOP) και κατέκαψε έναν ολόκληρο όροφο. Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση τραυματισμών από αυτήν.

Ο 49χρονος ύποπτος που συνελήφθη χθες σε σχέση με την πυρκαγιά στο συγκρότημα του κοινοβουλίου θα παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη, στην δικαιοσύνη. Διώκεται για «διάρρηξη και εμπρησμό», διευκρίνισε η επίλεκτη ομάδα της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας Hawks.

«Πιστεύεται ότι αυτός κατάφερε να μπει (στο κτίριο) από το παράθυρο σε ένα από τα γραφεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Hawks Νομθαντάζο Μπάμπο στο τηλεοπτικό δίκτυο eNCA, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με το πώς ο ύποπτος κατάφερε να διαφύγει της ασφάλειας στο κοινοβούλιο.

Για περισσότερες από 24 ώρες, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ακόμη περίπου είκοσι από αυτούς βρίσκονταν εκεί σήμερα το πρωί, καθώς εξακολουθούσε να υπάρχει φωτιά στα πιο παλιά τμήματα του κτιρίου, όπου υπάρχουν θησαυροί: περίπου 4.000 έργα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, μερικά από τα οποία του 17ου αιώνα.

«Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου εξακολουθεί να πλησιάζει τους 100 βαθμούς, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολο να διευκρινιστεί το πραγματικό μέγεθος των ζημιών», δήλωσε ο αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων του δήμου Ζαν-Πιερ Σμιθ.

Σε αυτό το ιστορικό τμήμα του κτιρίου, στις παλιές αίθουσες που καλύπτονται από πολύτιμο ξύλο και κοσμούνται από πλούσια χαλιά και κουρτίνες, η οροφή καταστράφηκε τελείως από την φωτιά. «Δεν έμεινε τίποτα», σημείωσε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι μέρος των ζημιών οφείλεται επίσης στους τόνους του νερού που ρίφθηκε για να σβηστούν οι φλόγες.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη να κατασβέσουν «εστίες της φωτιάς στον τέταρτο όροφο της Εθνοσυνέλευσης, που εξακολουθούν να σιγοκαίνε», επισήμανε παράλληλα.

«Πολλά βιβλία και ράφια βιβλιοθηκών σιγοκαίνε», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το εσωτερικό της Εθνοσυνέλευσης έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από την φωτιά, το νερό, τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καπνό.

Η Εθνοσυνέλευση βρίσκεται στην γνωστή ως Νέα Πτέρυγα του κοινοβουλίου, η οποία υπέστη και την χειρότερη ζημιά από την πυρκαγιά. Η φωτιά τέθηκε πιο γρήγορα υπό έλεγχο χθες στην Παλαιά Πτέρυγα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές αρχές.

3 Ιανουαρίου 2022, 18:11

 

 

 

 

 

Πηγή: In.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *