Breaking News
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 9 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΥΠΕΞ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Tην ανησυχία του για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία, εξέφρασε στον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας, καθώς οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντοτε με ειλικρίνεια. Εξέφρασα ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία και υπογράμμισα ότι ήδη από το 2008, με την κοινή μας θέση 944 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη – μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, πως η Ισπανία ενεργεί και θα ενεργεί πάντοτε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Για αυτή την καθαρή τοποθέτησή, όπως είπε, τον ευχαρίστησε.

«Η Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με κορυφαία εκδήλωση το Casus Belli»

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας στηλίτευσε τον «αποσταθεροποιητικό» ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στο το Casus Belli εναντίον της Ελλάδας. «Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με μια κορυφαία εκδήλωση: το Casus Belli, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, κάτι που είναι πρωτοφανές» είπε υπουργός Εξωτερικών στον Ισπανό ομόλογό του. Η Τουρκία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, και μάλιστα αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. «Δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο επίσης είναι μια τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία» πρόσθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως, σημείωσε, και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καυτηριάζοντας τις πρακτικές αυτές, είπε πως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ, και που πρεσβεύουν και σέβονται τόσο η Ελλάδα και η Ισπανία.

    
«Συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας»

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους, με τακτικότερες συναντήσεις. Ειδικότερα, προχώρησαν το θέμα με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ώστε να υπάρχουν τακτικές επαφές σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν πολύ σύντομα να καταλήξουν στο κείμενο αυτού του μνημονίου και να το υπογράψουν σε μια προσεχή δική του ανταποδοτική επίσκεψη στη Μαδρίτη.

Επιπροσθέτως, συμφώνησαν να εμβαθύνουν και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας είπε πως «σκεφτήκαν πως θα ήταν εξαιρετικά καλό, αν οι πολιτικές επαφές συνδυάζονταν και με οικονομικό φόρουμ κάθε φορά που αυτές λάμβαναν χώρα». Αυτό, εκτίμησε, θα βοηθήσει και την αλληλοκατανόηση και την πρόοδο των πολύ σημαντικών διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κοινά που έχουν οι δύο χώρες: «Είναι χώρες της Μεσογείου, του ευρωπαϊκού νότου, είναι εταίροι στην ΕΕ από τη δεκαετία του ’80, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Διακρίνονται από προσήλωση σε κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εστιάζοντας στη συνάντηση που είχαν, τη χαρακτήρισε γόνιμη και ειλικρινή για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. «Η ανταλλαγή σκέψεων έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, δεδομένου ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας έχουν ιστορικό βάθος» είπε και επισήμανε πως ένας από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της Ισπανικής Αναγέννησης έγινε γνωστός ως El Greco, ο Έλληνας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σημειώνοντας πως υπήρξε το ανάχωμα της Χριστιανικής Ευρώπης στα επεκτατικά σχέδια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. «Τότε πίστευε ο σουλτάνος ότι μπορούσε να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια τουρκική λίμνη» πρόσθεσε.

    
Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ισπανία

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Αναλυτικότερα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ισπανία, και στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο MED9 και σε διμερές επίπεδο. «Έχουμε κι εμείς αυτονόητα την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις τυχόν η Ισπανία αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι a la carte. Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασΙά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια. «Αυτό φαίνεται και από τις ταχύτατα εξελισσόμενες σχέσεις στον οικονομικό τομέα» ανέφερε ειδικότερα ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως η Ισπανία αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης αγαθών και επενδύσεων με προορισμό την Ελλάδα. Επισήμανε ακόμα πως το διμερές εμπόριο υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, «γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός, ότι αμέσως μετά το τηλεφώνημά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εκδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στην Αθήνα και πραγματοποίησε την υπόσχεσή του μέσα σε ένα διάστημα λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

14 Δεκεμβρίου, 2021 22:29 

 

 

 

Πηγή: Via DIplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *