ΕΥΡΩΠΗ
“ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ” ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Η γερμανική Bundeswehr πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί για πιθανές ρωσικές επιθέσεις με μια νέα μορφή επιστράτευσης, προειδοποίησε την Τετάρτη (5 Ιουνίου) ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Η πολεμική οικονομία του Πούτιν εργάζεται προς μια νέα σύγκρουση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029», δήλωσε ο Πιστόριους στους Γερμανούς νομοθέτες στην Μπούντεσταγκ, προσθέτοντας ότι η βασική του εστίαση είναι να θέσει σε εφαρμογή το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση.

Ο Πιστόριους ρωτήθηκε από έναν νομοθέτη του ακροδεξιού AfD αν η Γερμανία γνωρίζει και αν θα συμμετάσχει σε υποτιθέμενα γαλλικά σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για σκοπούς εκπαίδευσης.

«Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας είναι όχι και όχι», είπε, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια της κυβέρνησής του, η οποία είχε αποκλείσει μια τέτοια επιλογή.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας επί τόπου.

Ο Πιστόριους υπογράμμισε ότι «η Γαλλική Δημοκρατία, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει λάβει ποτέ [απόφαση για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων]».

Ο Πιστόριους πειράζει «νέου τύπου» επιστράτευση

Ενώ η Γερμανία κήρυξε επίσημα μια «Zeitenwende» όσον αφορά την αμυντική της πολιτική μετά την εισβολή της Ρωσίας, δημιουργώντας ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση του προβληματικού στρατού της, το σχέδιο αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλα αυτά τα μέτωπα.

Με τα νέα κονδύλια σχεδόν δεσμευμένα, η κυβέρνηση παζαρεύει για την εξασφάλιση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων.

Αγωνίζεται επίσης με τις προσλήψεις που απαιτούνται για να φτάσει ο στρατός στο δηλωμένο νέο μέγεθος-στόχο των 203.000 στρατιωτών.

Την Τετάρτη, ο Πιστόριους διπλασίασε την πρόθεσή του να επαναφέρει μια μορφή επιστράτευσης, λέγοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια νέα μορφή στρατιωτικής θητείας».

Έπειτα από υπουργική εξέταση, ο Πιστόριους φέρεται να έχει ήδη παρουσιάσει το μοντέλο που προτιμά στο κόμμα του, το κεντροαριστερό SPD.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ότι όλοι οι 18χρονοι θα κληθούν να καταθέσουν ένα φύλλο εξέτασης, ενώ οι στρατεύσιμοι θα στρατολογούνται μέσω κινήτρων, όπως δωρεάν διπλώματα οδήγησης.

Ο Πιστόριους τόνισε επίσης ότι, σε αντίθεση με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ένα μελλοντικό μοντέλο δεν θα βασίζεται μόνο σε εθελοντικά στοιχεία και μόνο και επίσης δεν θα περιορίζεται μόνο σε άνδρες.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *