Breaking News
ΣΠEΤΣΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕIΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ 26ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΠΕΤΡΟYΠΟΛΗ – AΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤAΕΙ ΟΜHΡΟΥΣ EΞΙ ΠΑΙΔΙA
ΓΕΡΜΑΝΙΚOΣ ΤYΠΟΣ: ΤΙ ΚΡYΒΕΤΑΙ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗ ΝEΑ ΑΓAΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΑΕ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
HΠΑ: ΤΙ ΟΔHΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΣΤAΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒIΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣIΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: LOCKDOWN 28 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΣΑΡΚΟΖI Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝΕΚΡOΣ 32ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ – ΔΕΝ ΠΡOΛΑΒΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕI ΣΕ ΜΕΘ
ΛΙΒYΗ: ΟΡΓH ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EΛΕΓΧΟ YΠΟΠΤΟΥ ΠΛΟIΟΥ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΑΙΘΙΟΠIΑ: Η ΣYΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡAΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕI ΣΤΟ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ARAMCO
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
OΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΝΕΑ», Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
H Ε.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΑΕ
ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΒΑΡΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ” ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΙΕΡ ΤΟΥ 1940
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 1.153 ΠΟΛΙΤΕΣ «ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΟ LOCKDOWN – «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» Η ΑΤΤΙΚΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΕΦΤA ΓΙΑ ΤΗΝ AΜΥΝΑ ΚΑΙ OΧΙ ΜOΝΟ ΓΙΑ ΑΥΞHΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛHΨΕΙΣ

Του Θανάση Μαυρίδη*

Η όποια «υποχώρηση» της Τουρκίας θα έχει πρόσκαιρα και μόνο χαρακτηριστικά. Δεν θα γίνει γιατί πιστεύει πράγματι στον διάλογο, αλλά γιατί δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά σε αυτή την φάση. Άλλωστε το πρόβλημα τους δεν είναι οι ΑΟΖ, αλλά η επικυριαρχία στην περιοχή. Μία «αυτοκρατορία» δεν υποχωρεί στην πρώτη θύελλα, αλλά ανασυντάσσεται. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν πρέπει να σταματήσει αυτό που μόλις ξεκίνησε: Ισχυρές συμμαχίες και ενδυνάμωση της Άμυνας.

Έχουμε χιλιάδες λόγους για να μην πιστεύουμε τον Ερντογάν. Κυρίως επειδή έχει έναν στόχο που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για τον ίδιον είναι θέμα ενός μεγάλου προσωπικού στοιχήματος. Πριν αποχωρήσει από τον μάταιο ετούτο κόσμο, όπως θα συμβεί με όλους μας, ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει ότι έχει να αναμετρηθεί με την Ιστορία. Ότι θα πρέπει στον Παράδεισο να δώσει λογαριασμό στον Θεό, τι αυτός έκανε για την διάδοση της Πίστης του. Μπροστά σε ένα τέτοιο αφήγημα δεν υπάρχουν αλλαγές πολιτικής. Υπάρχουν μόνο τακτικές υποχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να ενδυναμώσει την θέση της σε όλα τα πεδία. Αν και εφόσον η κρίση αποκλιμακωθεί δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στις παραλίες. Η χώρα έχει να δώσει μεγάλες μάχες μπροστά της, τόσο στην Οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα. Η Τουρκία, πάντως, θα εξακολουθήσει να είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για πολύ ακόμη καιρό. Μέχρι να ηττηθεί με κάποιον τρόπο ο μαξιμαλισμός των Τούρκων και να αναγκαστούν να αλλάξουν όντως θεώρηση στα πράγματα. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το δικό μας συμφέρον είναι μία Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή η Τουρκία μπορεί να είναι ένας σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος. Μόνο που αυτή η Τουρκία βρίσκεται προς το παρόν στα όνειρά μας, αφού ακόμη και οι δήθεν φιλοευρωπαϊστές κεμαλιστές δεν ξέρουμε αν θα είναι τελικά καλύτεροι στις θέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα απ’ ότι είναι σήμερα ο Ερντογάν. Στην πραγματικότητα μιλάμε για την πιθανότητα μιας μεγάλης μεταστροφής της χώρας, γεγονότα που συμβαίνουν συνήθως μετά από μεγάλα σοκ. Όπως είναι ένα κραχ ή μία ήττα στο πεδίο της μάχης. Χρειάζεται δηλαδή με κάποιον τρόπο να αναδειχτούν νέες πολιτικές δυνάμεις για να εκφράσουν υπαρκτές τάσεις της κοινωνίας που σήμερα ασφυκτιούν ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους κεμαλιστές.

Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να περιμένει αν και πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή. Ακόμη κι αν τελειώσει αυτή η κρίση με ομαλό τρόπο, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, εμείς χρειάζεται να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Σαν να πρόκειται να δεχτούμε επίθεση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε άλλες κακόβουλες ενέργειες. Το τι συμβαίνει στην Τουρκία είναι κάτι που θα το λύσουν οι Τούρκοι. Το τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα περνάει από το δικό μας χέρι. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν χρήματα για αναδρομικά και για νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους, σαν κι αυτές που αναγγέλλει κάθε τρεις και λίγο ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Ούτε αν η χώρα διαθέτει χρήματα για να υλοποιήσει τις προσλήψεις που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα για την Άμυνα. Διότι το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του και αν χαθούν μερικά νησιά θα είναι σημαντικό και όχι ασήμαντο, όπως είχε υποστηρίξει (περί ασημαντότητας) βουλευτής της προηγούμενης κυβέρνησης.

*Ο Θανάσης Μαυρίδης είναι καταξιωμένος οικονομικός και πολιτικός δημοσιογράφος, έχει εργαστεί στα κορυφαία οικονομικά ΜΜΕ .Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο κορυφαίος οικονομικός αλλά και πολιτικός συντάκτης και αναλυτής, κατάγεται από τον Έβρο. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του από το Διδυμότειχο και η μητέρα του από το χωριό Αμόριο. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα  και έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος κυρίως σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης. Διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας «Κεφάλαιο» και της ιστοσελίδας της www.capital.gr για 9 χρόνια, ενώ είναι πλέον γενικός διευθυντής της ιστοσελίδας www.liberal.gr

thanasis.mavridis@liberal.gr 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *