ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΑΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ

Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας τραυματίστηκαν ελαφρά και αναγκάστηκαν εσπευσμένα να εγκαταλείψουν την αποστολή τους, μετά από «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» ενέργεια κινεζικού πολεμικού πλοίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Richard Marles, έκανε γνωστό ότι κυβέρνηση εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σε Κινέζους αξιωματούχους μετά το συμβάν στο οποίο ενεπλάκη η αυστραλιανή φρεγάτα «HMAS Toowomba» και αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Η φρεγάτα έκανε «κράτει» για να πέσουν δύτες στο νερό και να απομακρύνουν τα δίχτυα. Όπως προβλέπεται, η «γέφυρα» ενημέρωσε παραπλέοντα πλοία για την εκτέλεση εργασιών.

Ωστόσο, το κινεζικό αντιτορπιλικό πλησίασε τη φρεγάτα και ενεργοποίησε ισχυρό υποθαλάσσιο σόναρ του, τα ηχοβολιστικά κύματα του οποίου κατευθύνθηκαν στους Αυστραλούς δύτες, που αναδύθηκαν εσπευσμένα στην επιφάνεια, με ελαφρείς τραυματισμούς.

Οι δύτες που εκτίθενται σε ηχοβολιστικά κύματα μπορεί να εμφανίσουν ζάλη, προβλήματα ακοής ή βλάβες σε εσωτερικά όργανα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του ήχου.

«Παρά την αναγνώριση των επικοινωνιών του ‘Toowoomba’, το κινεζικό σκάφος πλησίασε σε πιο κοντινή απόσταση», επισήμανε ο κ. Marles.

«Αμέσως μετά, εντοπίστηκε να λειτουργεί το σόναρ που ήταν τοποθετημένο στο κύτος του κατά τρόπο που αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν από το νερό».

«Πρόκειται για μια ανασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Η Αυστραλία περιμένει όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Marles, εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της στην κινεζική κυβέρνηση για το περιστατικό.

Τα πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, πρόσθεσε, εκτελούν δραστηριότητες θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο «σκιώδης υπουργός» Άμυνας Andrew Hastie, σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανακοίνωση του περιστατικού μετά την αναχώρηση του πρωθυπουργού, Anthony Albanese για τη Σύνοδο Κρυφής της APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) στις ΗΠΑ.

«Αν και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το κινεζικό Ναυτικό … η κυβέρνηση Albanese πρέπει επίσης να απαντήσει σε ορισμένα σοβαρά ερωτήματα», είπε.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει γιατί επέλεξε να περιμένει μέχρι να αναχωρήσει από τη χώρα για να αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες και αν το έθεσε απευθείας στον πρόεδρο Xi Jinping (ο οποίος συμμετείχε επίσης) στην APEC».

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Albanese στην Κίνα, η πρώτη Αυστραλού πρωθυπουργό μετά από 7 χρόνια, συναντώντας και τον πρόεδρο Xi στο Πεκίνο.

Μόλις προ ημερών ωστόσο, η Κίνα κατονομάστηκε από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Αυστραλίας και ως ο κύριος ένοχος για τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται η χώρα.

Πηγή: Neoskosmos.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *