Uncategorized
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ , ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται η αντεπίθεση των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων , με στόχο την ανακατάληψη περιοχών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία που παράνομα κατέχονται εδώ και μερικούς μήνες από τη Ρωσία. Ορισμένα σημεία που σχετίζονται με τη φάση που σήμερα βρισκόμαστε απαιτούν περισσότερο “φωτισμό’ και ανάλυση , γιατί η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δραματικές επιπτόσεις και προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής, περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας.

Πρώτο :Tο αδιέξοδο ως στρατηγική Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι οι  πολυδιαφημισμένοι στρατηγοί του Πούτιν δεν το είχαν σχεδιάσει. Στις  απύθμενα αισιόδοξες προπολεμικές συνεδρίες  της στρατηγικής τους, οραματίστηκαν οι Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV) να καταλάβουν το αεροδρόμιο  Χοστομέλ/ Antonov προτού εισχωρήσουν στο Κίεβο και ο Ρωσικός στρατός να αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας, καθώς ο πρόεδρος Ζελένσκι  και το υπουργικό συμβούλιο του θα έχουν δραπετεύσει ή σκοτωθεί  από  τους ελεύθερους σκοπευτές ,και  η διαβόητη  εθνοφρουρά του Πούτιν  θα είχε συντρίψει ότι  θα είχε  απομείνει από την Ουκρανική αντίσταση. Ωστόσο, σχεδόν 15  και πλέον μήνες η εξέλιξη είναι ένας  σκληρό πόλεμο φθοράς,  και τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια της Ρωσικής ανώτατης διοίκησης  των Σοιγκού και Γκεράσιμοφ  έχουν οδηγήσει σε καταστροφή τη Μόσχα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένουν βαλτωμένες σε εχθρικό έδαφος, αιμορραγώντας αβοήθητες μέρα με τη μέρα. Στο μεταξύ, ο αντίπαλός τους συνεχίζει να λαμβάνει οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας από τις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ. Το Ρωσικό προσωπικό και ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν εξαλειφθεί κατά χιλιάδες. Έχουν εξαφανιστεί  οι έπαινοι για τον Πούτιν, οι έπαινοι για τη στρατιωτική σοφία(!) του  προβληματικού και ακοινώνητου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ   ή το λεγόμενο «Δόγμα Γκεράσιμοφ » του υβριδικού πολέμου(ενός απόλυτα μέτριου στρατηγού). Αντίθετα, ο Πριγκόζιν  της ιδιωτικής μισθοφορικής  εταιρείας Wagner αποτελεί  το νέο πρόσωπο της σύγχρονης Ρωσίας που είναι  εισαγωγέας όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν(!). Τα σχέδια της Ρωσικής ελίτ να αναβιώσει τη Σοβιετική αυτοκρατορία απέτυχαν. Εκεί που κάποτε το Κρεμλίνο αγωνιζόταν για τη Φινλανδοποίηση της Ουκρανίας, η ίδια η Φινλανδία είναι το νεότερο κράτος-μέλος  του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία οπλίζεται μέχρι τα δόντια. Από τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS μέχρι τα βρετανικά κύρια άρματα μάχης Challenger-2 και τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2, τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα των χωρών του ΝΑΤΟ είναι διάσπαρτα στα Ρωσικά σύνορα.

Τα πράγματα πάνε νότια για τη Μόσχα. Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο ελπίζοντας σε μια αστραπιαία νίκη. Τα γεγονότα τον ανάγκασαν να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική: τη στρατηγική του αδιεξόδου. Ελπίζει τώρα να εξουθενώσει τη Δύση σε έναν μαραθώνιο βρόγχο, καταναλώνοντας/φθείροντας  αργά την πολιτική αποφασιστικότητα που υποστηρίζει τις γενναίες προσπάθειες της Ουκρανίας. Καθώς η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφεύρεσης, αυτή η στρατηγική πηγάζει από την αποτυχία των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την ανθεκτικότητα των Ουκρανικών σχηματισμών μάχης. Ωστόσο, το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι αν τυχόν  η Ουκρανία αποτύχει στην επερχόμενη αντεπίθεσή της, οι δυτικές πρωτεύουσες θα το λάβουν υπόψη. Ο Πούτιν ελπίζει ότι αν  το Κίεβο σκοντάψει, η δυτική υποστήριξη θα επιβραδυνθεί και ότι οποιαδήποτε αποτυχία της Ουκρανίας θα ενθαρρυνθεί από τους δυτικούς πολιτικούς κύκλους που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης της έμφασης στην Ουκρανία και της εστίασης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Η πάγια θέση του υπογράφοντα είναι ότι  η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεξάγει μια αποφασιστική αντεπίθεση. Με τις δυτικές αμυντικές βιομηχανίες να είναι υπερεκτεταμένες και τις  ρωσικές δυνάμεις να βαλκανοποιούν την επικράτειά του, το Κίεβο γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει. Η Ρωσική ελίτ το γνωρίζει και αυτό και θα διαμορφώσει ανάλογα την αμυντική της στρατηγική.

Δεύτερο :Η Στρατιωτική Στρατηγική της Ρωσικής Άμυνας Ένα έξυπνο ρωσικό αμυντικό σχέδιο μάχης μπορεί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα γεωμετρία του πεδίου μάχης. Προς όφελος της Ρωσίας, οι αμυντικές πληροφορίες ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι οι γραμμές της δεν θα είναι τόσο ευάλωτες σε επιθέσεις όσο ήταν κατά τις  ιδιαίτερα επιτυχείς επιθέσεις στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα το φθινόπωρο του 2022. Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση, οι Ρωσικοί σχηματισμοί μάχης στο νότο έχουν σκάψει,χτίζοντας οχυρώσεις,  αμυντικές επενδύσεις, χαρακώματα ζιγκ-ζαγκ, δόντια  του δράκου, αντιαρματικά εμπόδια (φράγματος σκαντζόχοιρου)  ως και επιλεγμένες  θέσεις ελεύθερων σκοπευτών βαθιά στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη.

Αυτό υπογραμμίζει μια ευπάθεια για την Ουκρανία καθώς προετοιμάζεται για την αντεπίθεσή της: δεν θα έχει την ελευθερία του χώρου για επιχειρησιακές παύσεις μεταξύ των διαφορετικών φάσεων της επιθετικής δράσης. Αντίθετα, οι Ουκρανικοί σχηματισμοί μάχης -ένας συνδυασμός νεοσύστατων και εκπαιδευμένων ταξιαρχιών και παλαιών μονάδων- θα πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική με τρόπο blitz περίπου 70 με 100 χιλιόμετρα μετά τις Ρωσικές γραμμές για να διακόψουν τη χερσαία σύνδεση της Μόσχας με την Κριμαία. Η Ρωσική άμυνα, επομένως, θα μπορούσε να πετύχει κρατώντας πόντους τακτικής όπως η πόλη Tokmak για να σπάσει την ορμή της Ουκρανικής ώθησης. Το Κίεβο, με τα πλεονεκτήματα ενός καλά ανεπτυγμένου οδικού δικτύου και ενός πεδινού τοπίου, θα έχει την επιλογή του από πιθανούς άξονες επίθεσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον στρατό του να παρακάμψει βασικά κέντρα πληθυσμού και να υπερκεράσει τις Ρωσικές θέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση του ελέγχου πυρός στους δρόμους, ειδικά των E105 και P-37, θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της Ρωσικής άμυνας. Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα προκαλέσει μικρό πρόβλημα στις Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Αλλά οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τις προσπάθειες συνδυασμένου πολεμικού ελιγμού όπλων της Ουκρανίας, ειδικά αν  το Κίεβο αποτύχει να εξοπλίσει τον στρατό του με επαρκή στρατηγική ομπρέλα αεράμυνας και συστήματα M-SHORAD (ελιγμούς αεράμυνας μικρής εμβέλειας). Οι αεροπορικές περιπολίες μάχης του VKS, που εκτελούνται κυρίως από αεροσκάφη Su-35 και Su-30, μπορούν να εμπλακούν σε  φράγματα  από Ουκρανικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) με πυραύλους κατά της ακτινοβολίας Kh-31 και Kh-58 και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μία κάποια πρόκληση από τον αέρα.

Τρίτο :Εκτίμηση των αμυντικών επιχειρήσεων μάχης της Ρωσίας . Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανική αντεπίθεση πιθανότατα θα επικεντρωθεί στον νότιο τομέα. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι ποιον άξονα επίθεσης θα επιλέξει το Κίεβο μεταξύ Μελιτόπολης, Μαριούπολης και Μπερντιάνσκ. Καθεμία από αυτές τις επιλογές μπορεί να τμηματοποιηθεί περαιτέρω σε διαφορετικές παραλλαγές επιλέγοντας διαφορετικά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, διαβάσεις ποταμών και ελιγμούς απόβασης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης, το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο πιθανότατα θα ξεκινήσει πολλαπλές επιθετικές ενέργειες στο νότο για να κρατήσει τη Ρωσία να μαντεύει την κύρια γραμμή δράσης: για παράδειγμα, μπορεί να επιτεθεί στον άξονα Kαμιάνσκι-–Βασιλίφκα για να πιέσει προς τη Μελιτόπολη στα νοτιοδυτικά, ή  στο Polohy  προς τα νοτιοανατολικά ενώ  θα προχωρά προς το Μπερντιάνσκ στην Αζοφική..

Για να πετύχει, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να καταστρέψει ολόκληρες  τις Ρωσικές αμυντικές θέσεις και χρειάζεται μόνο να επιλέξει τα πιο αδύναμα σημεία στην άμυνα της Ρωσίας και να ελπίζει σε γρήγορες ανακαταλήψεις. Αυτή η μυριάδα επιλογών περιπλέκει το έργο των Ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών, οι οποίες πρέπει να ελπίζουν σε επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο και ακριβή ανάλυση πληροφοριών. Η εισαγωγή πληροφοριών εικόνων και τα πλάνα από drones θα είναι επίσης σημαντικά όταν ξεκινήσει η δράση. Όταν αρχίσει αυτή η δράση, οι ικανότητες λήψης αποφάσεων των διοικητών σε τακτικό επίπεδο και η πολεμική αντοχή  των Ρωσικών αποσπασμάτων θα είναι το κλειδί για την αποτροπή μιας κατάρρευσης εντός των πρώτων 24 ωρών. Σημειώνοντας το βάθος της Ρωσικής ανησυχίας για το  ενισχυμένο  στρατιωτικό-εξοπλιστικό δυναμικό της Ουκρανίας, οι Βρετανικές  και Σκανδιναβικές στρατιωτικές πληροφορίες ανέφεραν πρόσφατα Ρωσικές οχυρώσεις στη Μεντβέντεφκα ( πάνω από 75 μίλια από τη Μελιτόπολη).

Μόλις οι μηχανοκίνητοι  σχηματισμοί της Ουκρανίας αρχίσουν να “σπάζουν” τις γραμμές άμυνας της Ρωσίας, το βάρος θα πέσει στο Ρωσικό πυροβολικό, το οποίο δεν αντέχει πολλά.. Οι μαχητικές ικανότητες του Ουκρανικού πυροβολικού στο Vuhledar  του Ντόνετσκ ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα των μονάδων υποστήριξης πυρός κατά βαρέων τεθωρακισμένων σε ανοιχτό και έντονα ναρκοθετημένο έδαφος. Τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS), σε συνδυασμό με drones και αντιαρματικές νάρκες, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνα. Όταν συνδυάζεται με συστήματα ραντάρ αντι-συστοιχιών ,, το δυτικό βαρύ MLRS στο Ουκρανικό οπλοστάσιο (HIMARS, M-270 και TRLG-230) μπορεί να προκαλέσει τεράστια  ζημιά στο Ρωσικό πυροβολικό και ομάδες πυραύλων. Αν αυτά τα συστήματα αρχίσουν να επιτίθενται σε απροστάτευτες θέσεις, οι Ρώσοι στρατιωτικοί  έχουν λόγους να ανησυχούν ια  μια γρήγορη κατάρρευση. Για να μπερδέψει τον Ουκρανό αντίπαλό της, η Ρωσική ανώτατη διοίκηση πιθανότατα θα εφαρμόσει τις δικές της στρατηγικές προσπάθειες άρνησης και εξαπάτησης, υποδαυλίζοντας συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας ενώ θα εξαπολύει μεγάλης κλίμακας πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις για να αποσπάσει την προσοχή της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να προβληματίσει τους Ουκρανούς σχεδιαστές  στο να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής τους δύναμης στην κύρια προσπάθεια.

Τέταρτο “Τα τρωτά σημεία της Ρωσίας . Αυτές οι προσπάθειες να αποσπάσει την προσοχή της Ουκρανίας δεν μπορούν να κρύψουν δύο κραυγαλέες ευπάθειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία καθώς προετοιμάζεται να αποκρούσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Πρώτο, τα προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει τον στρατό του εκ των έσω —που χρονολογούνται από την εκστρατεία της δεκαετίας του 1990 στην Τσετσενία— συνεχίζουν να φουντώνουν. Η κακή υλικοτεχνική υποστήριξη, το χαμηλό  ηθικό, η περιορισμένη  ικανότητα επιβίωσης των τεθωρακισμένων και η ανίκανη προετοιμασία πληροφοριών του πεδίου μάχης (IPB) έχουν επηρεάσει τις προσπάθειές της στην Ουκρανία από την αρχή.

Δεύτερο η Ρωσική πολιτική ηγεσία έχει χάσει κάθε αίσθηση αντικειμενικότητας στον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων. Το Κρεμλίνο καταφεύγει τώρα στο να ρίχνει κληρωτούς στον αγώνα χωρίς καμία ευθύνη. Κανένας Ρώσος στρατηγός δεν μπόρεσε να πετύχει στην Ουκρανία αυτό που έκανε ο στρατηγός Βλαντιμίρ Σαμάνοφ στον Ρωσογεωργιανό Πόλεμο το 2008. Σε εκείνη τη σύγκρουση, ο Σαμάνοφ  επανήλθε  από τη σύνταξη, ανέλαβε τη διοίκηση και σταθεροποίησε αμέσως το μέτωπο. Οι σημερινοί  στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σόιγκου και ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο και εμπόδισαν την άνοδο πιο πολλά υποσχόμενων ηγετών όπως ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν του VKS και ο στρατηγός Μιχαήλ Τεπλίνσκι του VDV. Ο Γκεράσιμοφ  και ο Σοιγκού “κράτησαν τις δουλειές τους με το να είναι πιστοί”. Αλλά η πολιτική πίστη στο Κρεμλίνο δεν μπορεί να σταματήσει μια Ουκρανική επίθεση τεθωρακισμένων. Αυτή η επίθεση θα διεξαχθεί από δύο εκδοχές του Ουκρανικού στρατού στο ίδιο πεδίο μάχης. Μια εκδοχή είναι ένας τυπικός μετασοβιετικός στρατός. Ο άλλος έχει εκπαιδευτεί από κράτη του ΝΑΤΟ να πολεμά σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Όταν ξεκινήσει η αντεπίθεση της, η μοίρα της Ουκρανίας θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ποια έκδοση του στρατού της θα φέρει την άνοιξη .
Έξω από τα δόντια. Αυτά που δεν έχουν λεχθεί η γραφεί  για την στάση του Πούτιν απέναντι στην ιστορία.

Πέμπτο :Κατάρρευση του βασικού κορμού του  ιστορικού πυλώνα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας;

Στις αρχές Απριλίου 2023, σε μερικές Ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία(Belgorod, Bryansk και Kursk)αποφάσισαν να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν την τακτική στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου .. Ο κυβερνήτης του Belgorod  ο  Gladkov δήλωσε ότι δεν ήθελε να προκαλέσει τον εχθρό με μεγάλο αριθμό εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού στο κέντρο της πόλης!. Έτσι, η κατάσταση στη Ρωσία αρχίζει να μοιάζει χαρακτηριστικά με  εκείνη ενός χαμένου στρατού, καθώς η συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων σε καμία περιοχή δεν σημαίνει πλέον ότι οι ντόπιοι είναι ασφαλείς. Αντίθετα, αυτή η παρουσία προκαλεί φόβο στις περιοχές ότι θα γίνουν εύκολος στόχος για την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Σήμερα, η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Κρεμλίνου, κατά την οποία σχεδίαζε να καταλάβει το Κίεβο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, φαίνεται εντελώς διαφορετική μετά από πάνω από ένα χρόνο σκληρών μαχών. Τώρα, οι ίδιες οι Ρωσικές περιοχές αναγκάστηκαν να αυξήσουν την αμυντική τους στάση. Επιπλέον, άλλες παρελάσεις της 9ης Μαΐου έχουν ακυρωθεί όχι μόνο σε εκείνες τις περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία αλλά και σε πόλεις αρκετά μακριά από τις πρώτες γραμμές, όπως στο Pskov  και ακόμη και στο Tyumen στη Δυτική Σιβηρία . Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν διέθεταν πολλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αυτές οι περιοχές φοβούνται τώρα το φάντασμα μιας Ουκρανικής επίθεσης με drone.

Η κύρια στρατιωτική παρέλαση, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, έγινε αρκετά περιορισμένη. Ωστόσο, οι αρχές σχηματίσαν  ομάδες «λαϊκών μαχητών» που ήταν σε υπηρεσία τη νύχτα και παρακολουθούσαν «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα»  Φέτος, η ετήσια πολιτική πομπή «Immortal Regiment», κατά την οποία οι συμμετέχοντες μεταφέρουν πορτρέτα των συγγενών τους που πέθαναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακυρώθηκε σε όλες τις πόλεις. Αυτή η πορεία, που ξεκίνησε την εποχή του  Πούτιν, είναι ένα σημαντικό “εργαλείο” στη σειρά μιλιταριστικής προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η ξαφνική ακύρωσή του σχετίζεται επίσης με λόγους ασφαλείας αλλά  και άλλου είδους. Οι Ρωσικές αρχές φοβούνταν ότι οι άνθρωποι θα έφερναν  πορτρέτα των συγγενών τους που έχουν ήδη σκοτωθεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας,και είναι πιθανό ότι  όλα αυτά τα πορτρέτα θα ήσαν  πιο πολλά σε σύγκριση με τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο άμυνας 

Ωστόσο, με την αναγκαστική μαζική ακύρωση ορισμένων εκδηλώσεων της “Ημέρας της Νίκης”το καθεστώς Πούτιν φαινομενικά πυροβολεί τον εαυτό του στα πόδια, καθώς σχεδόν όλη η Ρωσική νεο-αυτοκρατορική προπαγάνδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την ιστορική ημερομηνία. Ο Πούτιν θεωρεί την 9η Μαΐου «την κύρια ρωσική γιορτή» , αν και πραγματικά ανήκει στη σοβιετική ιστορία. Με αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αποδεικνύει ότι η Σοβιετική εποχή μπορεί να είναι πιο κρίσιμη στο μυαλό του από τη μετασοβιετική περίοδο.

Στη μεταπολεμική περίοδο, η “Ημέρα της Νίκης” θεωρούνταν μια από τις κύριες γιορτές στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, η σημασία του άλλαξε κάτω από διάφορους ηγέτες του Κρεμλίνου. Όταν η επίσημη ιδεολογία ήταν προσανατολισμένη προς το μέλλον, όπως συνέβαινε στην εποχή του Νικήτα Χρουστσόφ. Στη συνέχεια, όμως, το 1965, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ της προσέδωσε μια νέα διάσταση : 20 χρόνια μετά τον πόλεμο, άρχισαν να χτίζονται γιγάντια μνημεία για την Πατρίδα σε όλη τη χώρα, να  ανάβουν «αιώνια φώτα» και πολλά άλλα. Αυτή η αλλαγή στον ιδεολογικό φορέα από το μέλλον στο παρελθόν προκλήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η υπόσχεση του Χρουστσόφ να οικοδομήσει μια «κομμουνιστική κοινωνία πρόνοιας» στη Σοβιετική Ένωση δεν ήταν ρεαλιστική και, ως εκ τούτου, έκανε τη λατρεία της «Μεγάλης Νίκης» την κύρια ιστορική της διάσταση.

Στη συνέχεια, κατά την εποχή της περεστρόικα υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αυτή η λατρεία της περασμένης νίκης έδωσε ξανά τη θέση της στην κοινωνική επιθυμία για ένα νέο, ελεύθερο μέλλον. Ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος της «ελεύθερης» Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, έκανε τις στρατιωτικές παρελάσεις στις 9 Μαΐου ετήσιο γεγονός το 1995, κάτι που δεν συνέβαινε ούτε κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Με την έλευση του Πούτιν στην εξουσία, η μιλιταριστική ρητορική της «Μεγάλης Νίκης» αυξάνεται κάθε χρόνο και σήμερα, στη Ρωσία, κάθε μαθητής, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, αναγκάζεται να παρελαύνει με στρατιωτικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η Μόσχα δικαιολογεί την αφήγηση της «Μεγάλης Νίκης» τόσο για την ιδεολογική ενότητα όλων των Ρωσικών περιοχών όσο και για τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου, το οποίο επιδιώκει να αποκαταστήσει την παγκόσμια επιρροή του από τη Σοβιετική εποχή. Η τρέχουσα ιδεολογία του Κρεμλίνου βασίζεται σε μια απόλυτη λατρεία του παρελθόντος, καθώς η σημερινή «αυτοκρατορία» δεν βλέπει μέλλον για τον εαυτό της .

 Είναι σημαντικό ότι το κύριο χαρακτηριστικό της “Ημέρας της Νίκης” η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, εμφανίστηκε και άρχισε να διανέμεται ευρέως στη Ρωσία μόλις το 2005, ως αντίβαρο στην πορτοκαλί κορδέλα, που συμβόλιζε την Ουκρανική Πορτοκαλί Επανάσταση ένα χρόνο νωρίτερα. Αλλά αν η πορτοκαλί κορδέλα συμβόλιζε την ελπίδα για ένα ελεύθερο μέλλον, τότε η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, αντίθετα, δήλωνε την επιθυμία να διατηρήσει το αυτοκρατορικό παρελθόν της Ρωσίας και τον αγώνα ενάντια στις «έγχρωμες επαναστάσεις». Ως αποτέλεσμα, το 2014, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου έγινε το de facto επίσημο έμβλημα των φιλορώσων μαχητών στην ανατολική Ουκρανία και, αργότερα, ως σύμβολο τρομοκρατίας, απαγορεύτηκε σε πολλές μετασοβιετικές χώρες (

 Η τρέχουσα Ρωσική αφήγηση βασικά καταλήγει στην εμμονή ότι, σήμερα, ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας είναι η συνέχεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους μυθικούς «Ουκρανούς φασίστες» να παίζουν το ρόλο των εχθρών. Ωστόσο, η πραγματική ιστορία αγνοείται εντελώς εδώ. Για παράδειγμα, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα είχε κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς την Ουκρανία, αν και εκείνη την εποχή ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς μια τέτοια εικόνα.). Και ο ρόλος των δυτικών συμμάχων έχει ελαχιστοποιηθεί ή παραμορφωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο – στο βαθμό που οι ίδιοι παρομοιάζονται με «φασίστες»

Στη σημερινή Ρωσία, απαγορεύεται η αμερόληπτη μελέτη της πρώιμης περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939–1941), όταν ίσχυε το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, σύμφωνα με το οποίο η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε την ανατολική Πολωνία, τη Βαλτική χώρες και εισέβαλε στη Φινλανδία. Όσοι «εντοπίζουν» τις ομοιότητες στις πολιτικές της Σοβιετικής Ένωσης και της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ενός μεγάλου προστίμου ή σύλληψης . Η πλήρης ιστορική αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι επικίνδυνη για το Κρεμλίνο. Ξεκινώντας από το ίδιο το όνομά του, το οποίο στη Σοβιετική εποχή αντικαταστάθηκε και αντικαταστάθηκε από τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ο οποίος ξεκίνησε μόλις το 1941, πολλά στρατιωτικά αρχεία από εκείνη την περίοδο διατηρούνται ακόμη σε υψηλή διαβάθμιση . Ωστόσο, η επικείμενη αντεπίθεση του Ουκρανικού στρατού μπορεί τελικά να καταστρέψει αυτόν τον ανεστραμμένο προπαγανδιστικό μύθο για τη «Μεγάλη Νίκη», μετά την οποία η ίδια η αυτοκρατορία του Κρεμλίνου θα καταρρεύσει ξανά με την απώλεια του ιδεολογικού της θεμελίου.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Αmbassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

 

 

(Tο άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *