ΕΥΡΩΠΗ
ΜΠΟΡΕΛ: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΦΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπόρελ, δήλωσε ότι το νομικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα επιλυθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία. Το σχόλιο ήταν ως απάντηση σε ερώτηση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «έλλειψη συνοχής στη νομική εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου».

«Η επίτευξη μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η καλύτερη βάση για να ξεπεραστεί το ζήτημα της νομικής εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μπόρελ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενδιαφερόταν περισσότερο η χώρα να μην εκπροσωπείται πλέον από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) σε περιφερειακά φόρουμ. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, μεταξύ άλλων μέσω διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, δεδομένου ότι οργανισμοί όπως η CEFTA [Εμπορική Συμφωνία της Κεντρικής Ευρώπης] έχουν τις δικές τους δομές, διαδικασίες και όργανα λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Μπόρελ.

Νωρίτερα, η ΕΕ, μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου για το Διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, άφησε να εννοηθεί ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο διάλογος.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου για τρίτη φορά για να συνεχίσουν τον διάλογο.

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *