ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ;

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα φέρει  την «Ημέρα της Κρίσης». Παρόλα αυτά, οι Ουκρανικές δυνάμεις κερδίζουν  συνέχεια έδαφος στην ευρύτερη  περιοχή  της Χερσώνας και ο Πούτιν υποχωρεί στην άλλη όχθη τoυ Δνείπερου. Το Κίεβο θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση κατά των Ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι δύσκολη για την Ουκρανία και για τους δυτικούς συμμάχους και  εταίρους της.

Από το 1783, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν τον έλεγχο της  Ταυρικής χερσονήσου, ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εδρεύει στη Σεβαστούπολη. Οι πολιορκίες κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο της δεκαετίας του 1850 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εποχιακές και ιστορικές . Όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ το 1991, η Κριμαία ήταν η μόνη Ουκρανική περιοχή με την πλειοψηφία των Ρώσων. Ωστόσο, σε μια ψηφοφορία εκείνη τη χρονιά, η πλειοψηφία των κατοίκων υποστήριξε την αποχώρηση της Ουκρανίας από την τότε  ΕΣΣΔ. Παρά την επιθυμία τους να αποσυνδεθούν, οι Ρώσοι παραμένουν  εμμονικοί με την Κριμαία.

Ο  Πούτιν την αποκαλεί «αχώριστο μέρος της Ρωσίας». Μια δημοσκόπηση του 2018 από το ανεξάρτητο Levada Center διαπίστωσε ότι το 86 τοις εκατό των Ρώσων υποστήριξε τη βίαιη προσάρτησή της το 2014. Τα κέρδη στο πεδίο της μάχης στη νότια και ανατολική Ουκρανία μπορεί να έχουν χτίσει  δυνατά την εμπιστοσύνη στο Κίεβο ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την Κριμαία. Ο Ουκρανός πρόεδρος  Zελένσκι  χλεύασε  προ ημερών τους Ρώσους ότι οι «κατακτητές άρχισαν να φεύγουν» μέσω της γέφυρας του στενού του Κερτς προς τη νότια Ρωσία.

 Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε στόχους της Κριμαίας. Τον Απρίλιο, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοί τους βύθισαν τη ναυαρχίδα του Ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τη Moskva. Τον Αύγουστο, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν αρκετούς στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χερσόνησο. Στις 8 Οκτωβρίου, μια έκρηξη έπληξε μέρος της γέφυρας του στενού του Κερτς, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο ανεφοδιασμός των Ρωσικών δυνάμεων. Στις 30 Οκτωβρίου, ένα σμήνος από αεροσκάφη και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη  απενεργοποίησαν  για μία ώρα τρία Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη. Παρά αυτά τα τολμηρά αλλά ασύμμετρα  χτυπήματα, μια  χερσαία επίθεση  πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη.

 Η Κριμαία συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια λωρίδα γης πλάτους μόλις πέντε μιλίων, πιθανότατα καλά προστατευμένη. Ακόμη και ένας κατεστραμμένος ή αποθαρρυμένος Ρωσικός στρατός μπορεί να καταβάλει μια προσπάθεια  ικανή να εμποδίσει μια χερσαία εκστρατεία. Με 466 μίλια ακτογραμμής, η Ουκρανία θα μπορούσε να επιχειρήσει μια αμφίβια επίθεση ως συμπλήρωμα σε μια χερσαία επίθεση. Αλλά η Ουκρανία δεν διαθέτει ελικόπτερα και  ταχέα σκάφη ως και άλλες δυνατότητες για αμφίβια επίθεση. Η διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων κατά των προστατευόμενων ακτών θα μπορούσε να είναι γεμάτη με κινδύνους καταστροφικής αποτυχίας. Αν οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακτούσαν τον έλεγχο της ακτογραμμής κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας, θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν τη γέφυρα του Στενού του Κερτς με πυραύλους και οβιδοβόλα ακριβείας (μικρότερου βεληνεκούς.) Αυτό μπορεί να στερήσει τις Ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία από την κρίσιμη σιδηροδρομική υποστήριξη.

 Εάν η Ουκρανία αποκτούσε πυραυλικό πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα μπορούσε να καταστήσει αχρησιμοποίητες βασικές Ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο. Στις 27 Οκτωβρίου, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία «δεν χρειάζεται» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Αλλά αν το Κίεβο εξαπέλυε επίθεση στην Κριμαία, οι πυρηνικές απειλές του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν. Στη Δύση, ο Έλον Μασκ μπορεί να μην είναι μόνος που φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν βρεθεί αντιμέτωπη με την «απώλεια της Κριμαίας»

.Αυτές οι σκέψεις υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της ενδέχεται να επωφεληθούν από μια προσεκτική ανάλυση των επιλογών. Θα άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουμε να ανακαταλάβουμε την Κριμαία στρατιωτικά; Η επιτυχία θα αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και τον έλεγχο της Ουκρανίας στη ναυτική εγκατάσταση της Σεβαστούπολης, αλλά το κόστος μπορεί να είναι υψηλό και ενδέχεται να υπάρχουν  ορατοί πυρηνικοί κίνδυνοι. Από την άλλη πλευρά, αν  οι Ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία αποδυναμώνονταν, μια εισβολή θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία τη δύναμη να επιδιώξει την πλήρη ή μερική αποχώρηση της Ρωσίας. Η Ουκρανία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μίσθωσης για ελεγχόμενη Ρωσική ναυτική πρόσβαση στη Σεβαστούπολη, όπως  ίσχυε πριν από το 2014.

Πρέπει η Ουκρανία να εξετάσει τη συμβολή από τη Δύση; Τα καυχήματα του Πούτιν για τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ανησυχία. Στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι για πρώτη φορά μετά την Κρίση των πυραύλων της Κούβας του 1962,  υπάρχει «άμεση απειλή» χρήσης πυρηνικού όπλου. Στα μέσα Οκτωβρίου, ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί παράγοντες φέρεται να συζήτησαν πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Το καθεστώς της Κριμαίας ενδέχεται να μην επιλυθεί οριστικά ακόμη και αν η Ουκρανία επικρατεί στην υπόλοιπη επικράτειά της.Όταν εμπλέκονται πυρηνικοί κίνδυνοι, η Ουκρανία μπορεί  και πρέπει να ζητήσει συμβουλές από τη Δύση πριν από οποιαδήποτε επίθεση πλήρους κλίμακας στην Κριμαία, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να απαιτήσει δυτική στρατιωτική βοήθεια και ειδικής φύσης πληροφοριών. Μια προσπάθεια ανακατάληψης της χερσονήσου μπορεί να μην φέρει την Ημέρα της Κρίσης, αλλά η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι συνετή στο  να διαχειριστεί τις προσδοκίες σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα  μίας επιχείρησης κατά της Κριμαίας.

*O Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Ambassadorsatlarge.com

Photo: Maxmag.gr

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *