ΔΙΕΘΝΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ SANCO SWIFT

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η Ελληνο-ισραηλινή άσκηση στην περιοχή ερευνών του Sanco Swift.

Η Ελληνο-ισραηλινή άσκηση θα αποτελέσει μια ανάσα για την περιοχή ερευνών του Sanco Swift θα δώσουν το ανάλογο μήνυμα στην Τουρκία.  Με το ερευνητικό Sanco Swift της Exxon Mobil να οργώνει την περιοχή που έχει δεσμευτεί για αυτό μέχρι νεοτέρας και την Ελλάδα και το Ισραήλ να προχωρούν σε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού πολύ κοντά στέλνοντας πάνω από 30 μαχητικά η Αθήνα και ένα ιπτάμενο τάνκερ το Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή αποχαλινώθηκαν στην Άγκυρα από το ράπισμα της ΕΕ για την υπόθεση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, σε τέτοιο βαθμό που χαρακτήρισαν τις Βρυξέλλες αιχμάλωτες Ελλάδας και Κύπρου.

«Eίναι ασυμβίβαστα με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί δέσμια των φαύλων πολιτικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρες στο θέμα του ψευδοκράτους.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του ήταν ξεκάθαρος ως προς τις εθνικές θέσεις.

«Επαναλαμβάνω ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Απέναντι στη διαρκή μεθόδευση αντιστροφής της πραγματικότητας, την οποία επιχειρεί η τουρκική πλευρά, η Ελλάδα θωρακίζεται, διπλωματικά και αμυντικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Aναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

 

To Sanco Swift βρίσκεται στα 70 μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου και έχει ήδη ποντίσει καλώδια και ξεκινά τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το ερευνητικό πλοίο κάνει μετρήσεις στον πυθμένα του Ιονίου πελάγους προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες.

Οι ειδικοί μάλιστα κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού σε παλαιότερες έρευνες έχει εντοπιστεί κοίτασμα «μαμούθ» με αποθέματα περίπου 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το σεισμογραφικό Sanco Swift ξεκίνησε να απλώνει καλώδια που στέλνουν κύματα ώστε να αποτυπώσουν τη γεωλογική δομή του βυθού.

«Είναι μια περιοχή που σαρώνεται αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία μετά την επεξεργασία των σεισμογραφικών στοιχείων που θα συλλέξει, διάρκεια 6-9 μήνες, να επιλέξει που θα κάνει γεώτρηση», λέει ο Επικεφαλής Επ. Επιτάχυνσης Προγράμματος Υδρογονανθράκων, Θεόδωρος Τσακίρης.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 1-2 μήνες από την κοινοπραξία ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων, σε μια περιοχή 40.000 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει δεσμεύσει το πολεμικό ναυτικό με τις σχετικές Navtex που εξέδωσε την Τρίτη.

«Προκαταρκτικές αξιολογήσεις υποδηλώνουν κοντά στα 600 δισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμα αποθέματα – είναι ένα μέγεθος πολύ σημαντικό.. πάνω από τα 250-300 είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα», αναφέρει ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής ΕΜΠ, Χάρης Δούκας.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των κητωδών που βρίσκονται στην περιοχή των ερευνών, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι εφαρμόζονται οι καλύτερες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και πως η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας είναι πολύ αυστηρή και θα τηρηθεί.

Μεγάλες προσδοκίες γεννά και η περιοχή 10, δυτικά της Πελοποννήσου που έχουν μισθώσει τα Ελληνικά Πετρέλαια και ετοιμάζονται για έρευνες σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χλμ.

 

Τι ξέρουμε για το Sanco Swift

Το Sanco Swift, το σύγχρονο ερευνητικό σκάφος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις έρευνες στην περιοχή έχει βασικό του εργαλείο ένα καλώδιο 12 χιλιομέτρων το οποίο αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά των ερευνητών.

Είναι από ένα από πιο σύγχρονα ερευνητικά πλοία. Tο Sanco Swift το οποίο ανήκει στην εταιρεία PGS πλέον έχει μία αποστολή. Να σαρώσει όλη την περιοχή δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου που δεσμεύτηκε με νέα Navtex.

Βασικό εργαλείο της έρευνας θα είναι ένα καλώδιο ακτίνας 12 χιλιομέτρων, το οποίο θα καταγράψει δεδομένα ακόμη και σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Πάνω στο πλοίο βρίσκονται ήδη 60 άτομα, ανάμεσά τους το τεχνικό προσωπικό,  περιβαλλοντικοί παρατηρητές και ένας σύνδεσμος με τους ψαράδες της θαλάσσιας περιοχής.

Συμπεριλαμβάνονται το πλήρωμα του πλοίου και όλοι οι επιστήμονες. 46 μονές και 7 διπλές καμπίνες. Είναι γεμάτο το πλοίο το ξέρουμε γιατί έχουμε πάνω δύο άτομα.

Το πλοίο έχει μήκος 96 μέτρα και πλάτος 23. Κατασκευάστηκε το 2013, όταν και βρέθηκε για πρώτη φορά στο νερό. Διαθέτει ένα δεύτερο βοηθητικό σκάφος για επιβίβαση και αποβίβαση, ενώ υπάρχει ακόμη και χώρος προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρων γιατί λειτουργεί σε συνθήκες ανοιχτής θάλασσας

Η ίδια εταιρεία το 2012 είχε συλλέξει αντίστοιχα δεδομένα για πιθανά κοιτάσματα υδρογρονανθράκωνχαρτογραφώντας τότε την περιοχή.

Mε πληροφορίες από: Νewpost.gr

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *