Breaking News
Κ. ΦΛΩΡΟΣ: ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛAΔΑ ΠAΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜOΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠIΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚA ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΕΝ ΒΛEΠΕΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤAΔΙ; ΤΙ ΜΠΟΡΕI ΝΑ ΣΥΜΒΑIΝΕΙ;
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.691 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 63 ΘAΝΑΤΟΙ, 749 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΣΥΝΕΛHΦΘΗ ΣΤΗΝ ΜOΣΧΑ ΜEΛΟΣ ΤΩΝ PUSSY RIOT
Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΦΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΡΙΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ASTRAZENECA: ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ – «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ»
Ο EMA ΑΞΙΟΛΟΓΕI ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦAΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡOΜΟΥ GUILLAIN-BARRÉ ΜΕΤA ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ
ΤΙ «ΜAΘΑΜΕ» ΚΑΙ ΤΙ OΧΙ ΑΠO ΤΗΝ ΠΡOΣΦΑΤΗ ΚΡIΣΗ ΟΥΚΡΑΝIΑΣ – ΡΩΣIΑΣ
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ 13 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ»
ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣΤΡΕΧΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ PFIZER ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ «ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ»
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ «ΜΟΙΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΚΡΕΝΦΕΛ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: ΝΕΚΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ – ΕΙΧΕ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΕΔΡΑ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – ΙΡΑΝ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ S-70: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ LOCKHEED MARTIN ΚΑΙ ΤΗΣ AEROSERVICES ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ: ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Toυ Νίκου Μέλετη*

Να αποδείξει με πράξεις την υποτιθέμενη βούληση της για επίλυση του Κυπριακού καλεί η Αθήνα την Τουρκία απαντώντας στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ που λίγο πολύ δήλωνε ότι δεν υφίσταται κατοχή στην Κύπρο.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που είχαν φθάσει στο ξαναγράψιμο της ιστορίας της Κύπρου και του Κυπριακού προκειμένου να δικαιολογηθεί όχι μόνο η εισβολή του 1974 αλλά και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού είχαν συμπεριληφθεί σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη προς απάντηση μιας αναφοράς του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια σε επιτροπή του ΟΗΕ, για το Κυπριακό πρόβλημα.

Στην επιστολή της η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη υπενθυμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και των αρχών της μη χρήσης βίας και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και επισημαίνει ότι «δεν είναι εποικοδομητική η πρακτική της υπαγόρευσης των μαθημάτων της Ιστορίας των Κρατών στη διεθνή κοινότητα».

Η επιστολή (S/2020/543) δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου 2020.

 

Το κείμενο της επιστολής:

«Επιστολή της Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη της 12ης Ιουνίου 2020 προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Σχετικά με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου,( S/2020/437), της 22ας Μαΐου 2020, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ήθελα να δηλώσω τα ακόλουθα σημεία. 

Καλωσορίζω τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Τούρκου συναδέλφου μου, ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια συμφωνημένη συμφωνία για την Κύπρο, βάσει του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, με λύπη μου σημειώνω τις επαναλαμβανόμενες, μονόπλευρες “ερμηνείες” του Τούρκου συναδέλφου μου για την ιστορία του Κυπριακού. Η πρακτική της υπαγόρευσης των μαθημάτων της Ιστορίας των Κρατών στη διεθνή κοινότητα δεν είναι καθόλου εποικοδομητική, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.

Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στο παρόν και να επαναλάβω ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας για 46 χρόνια πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους. Παραβιάζει επίσης όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τα οποία καλούν, μεταξύ άλλων, όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση όλων των παράνομων ξένων στρατευμάτων, καθώς και τις συνθήκες του 1960 για την Κύπρο.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά και πιο καθαρά από τα λόγια. Η πολιτική βούληση της Τουρκίας για μια διευθέτηση της Κύπρου πρέπει να εκδηλωθεί αξιόπιστα και συγκεκριμένα στην πράξη. Προς το παρόν, δυστυχώς, η Τουρκία απέχει πολύ από το να διευκολύνει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες εντός των θαλάσσιων ζωνών της και με τη βαριά στρατιωτικοποίηση στην θάλασσα και στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Ελλάδας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες τερματισμού της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. S/2020/543 2/2 20-07909 Θα ήμουν ευγνώμων να κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μαρία Θεοφίλη 
Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας».

 

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλεισιτκα προσωπικές αποψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *