Breaking News
ΜEΡΚΕΛ: «ΦYΓΕΤΕ ΑΠΌ ΤΗ ΛΙΒYΗ» – ΕΡΝΤΟΓAΝ: «Η ΕΛΛAΔΑ ΦΤΑIΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ»
ΠΡOΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜEΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟYΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟY ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
BREAKING DEFENSE: Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
ΜΕΤΑΚΙΝHΣΕΙΣ ΑΠO ΝΟΜO ΣΕ ΝΟΜO ΜΕ SELF-TEST ή ΕΜΒOΛΙΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.093 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 96 ΘAΝΑΤΟΙ, 765 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΣΤΗΝ ΘΡAΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟYΝ 260 ΤΕΜEΝΗ
ΜΙΣEΛ: ΕΠΙΣΤΟΛH ΣΤΟΥΣ 27 ΗΓEΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ
ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»
ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7 ΑΝΗΣΥΧΟYΝ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΑΝΕYΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚH ΣΤAΣΗ» ΤΗΣ ΡΩΣIΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
KYΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ
H AΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ – ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ” ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: «ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ»
ΙΣΠΑΝΙΑ: NΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΑΒΕΛ ΝΤΙΑΣ ΑΓΙΟΥΣΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΕΙΠΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΕΥΡΩΠΗ
ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και με εισηγητή τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Κύριος στόχος, όπως ανέφερε και ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ήταν η ενίσχυση αυτού του μέσου «έμπρακτης αλληλεγγύης, ώστε να στηρίζει τα κράτη που έχουν ανάγκη βοήθειας με ενιαίο, γρήγορο και κυρίως αποτελεσματικότερο τρόπο και έρχεται ως απάντηση της πανδημίας του κορονοϊού».

Για να επιτευχθεί αυτό αποφασίστηκε ο πενταπλασιασμός του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 στα 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 δισ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατευθύνονται κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως υπενθύμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, «ο Μηχανισμός έσωσε την τιμή της ΕΕ, επαναπατρίζοντας πάνω από 80.000 Ευρωπαίους πολίτες από τρίτες χώρες και δημιουργώντας στο πλαίσιο του rescEU ένα πανευρωπαϊκό ιατρικό αποθεματικό με μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες αλλά και την πρόβλεψη για προσθήκη εμβολίων και φαρμάκων». Το αποθεματικό αυτό το οποίο έχει επεκταθεί, βρίσκεται σε 9 βάσεις σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα και έχει ήδη παράσχει βοήθεια σε χώρες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του κορονοϊού».

Το κοινοβούλιο έδωσε επίσης μεγάλη σημασία στην πρόληψη, υποχρεώνοντας την Επιτροπή να καταρτίσει μία κοινή λίστα διασυνοριακών καταστροφών, για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν για το πως σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν. Μετά δε από επιμονή του Κοινοβουλίου διατηρήθηκε και η πρόταση για την κατάρτιση πανευρωπαϊκής λίστας στόχων ανθεκτικότητας, δηλαδή τι θα πρέπει να παραμένει σε λειτουργία στην περίπτωση μίας καταστροφής. Όταν τα κράτη θα συντάσσουν τα εθνικά τους σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων θα πρέπει να  λαμβάνουν τους στόχους αυτούς υπόψη και να τα διαμορφώνουν αναλόγως.

Δίνεται ακόμα για πρώτη φορά η δυνατότητα στην Επιτροπή, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών να προβαίνει στην προμήθεια μέσων και υλικών που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση μίας κρίσης.

Οσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, αυξήθηκε στο 100% το ποσοστό συγχρηματοδότησης για την αγορά και συντήρηση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων μέσω του rescEU.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν αυτά τα «μικρά αλλά σταθερά βήματα αλληλεγγύης» όπως είναι το rescEU, που έχει παράσχει άμεση βοήθεια για τις δασικές πυρκαγιές στην Εύβοια και τους πρόσφατους σεισμούς στην Κροατία, αλλά και εκτός συνόρων με την αποστολή οξυγόνου στην Ινδία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Η έκθεση που υπερψηφίστηκε με 641 ψήφους υπέρ, έναντι 44 κατά είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής. 

 

Πηγή: Euractiv.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *