ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ

Η Δύση είναι συνένοχη στην έξαρση των πρόσφατων εξελίξεων στα Βαλκάνια και εξαιτίας αυτού, οι εξτρεμιστές του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να πυροδοτήσουν μια σύγκρουση εκεί ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η κατάσταση στα Βαλκάνια χειροτερεύει ως αποτέλεσμα, η βαλκανική πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή από Κοσοβάρους ριζοσπάστες με τη συνεννόηση ή την άμεση υποκίνηση των δυτικών προστάτων τους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι Αλβανοί ριζοσπάστες «προσπαθούν επίμονα να απαλλαγούν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου». Υπενθύμισε ότι οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν δύο φορές το τρέχον φθινόπωρο σε περιοχές με σερβικούς πληθυσμούς, οι οποίες «παρέμειναν αυτόνομες εντός της Σερβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η πηγή των προβλημάτων είναι οι Αλβανοί υπερεθνικιστές, που κατέλαβαν το Κοσσυφοπέδιο και διεκδικούν την εξουσία τους την παραμονή των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου. Βοηθούνται και υποκινούνται από τα δυτικά κράτη, ειδικά από εκείνους που εξαπέλυσαν την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 με στόχο να χωρίσει το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία ανεξάρτητα από τις πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. Τόνισε επίσης ότι η Δύση προσπαθεί να κάνει τη Σερβία να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα και την ιστορική μνήμη.

Επιπλέον, επικαλούμενη αξιωματούχους του Βελιγραδίου, κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την πυροδότηση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως δήλωσε η Ζαχάροβα, Βρετανοί εκπαιδευτές εκπαίδευαν το προσωπικό της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, «ενώ μυστικοί πράκτορες παρακολουθούσαν την κατάσταση στους βόρειους δήμους, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο των Σέρβων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

Με πληροφορίες από: Τass

3 Νοεμβρίου, 2021 23:15

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *