ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΡOΝ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταστήσει σαφείς τις στρατηγικές του προτεραιότητες, σχεδόν ένα χρόνο αφότου είπε ότι η διατλαντική συμμαχία ήταν «εγκεφαλική νεκρή». «Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και πού», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μια στρατηγική σχετικά με τη Ρωσία, ενώ η Κίνα δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της συμμαχίας, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια στρατηγική για τη Ρωσία που είναι «απαιτητική, ανυπόφορη ακόμη και όταν η Ρωσία προβαίνει σε επιδρομές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή εκφοβίζει, αλλά η οποία καθιστά επίσης δυνατή τη συνεκτίμηση της γεωγραφίας της Ευρώπης», δήλωσε ο Μακρόν.

Το Reuters αποκάλυψε στα τέλη Μαΐου ότι ένα σχέδιο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΝΑΤΟ για περισσότερη ευελιξία στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η άνοδος της Κίνας και η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία ανησυχεί ότι η κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δικές της αμυντικές προτεραιότητες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ πρότεινε τον Φεβρουάριο οι σύμμαχοι να βάλουν περισσότερα χρήματα απευθείας στους υπάρχοντες, αν και μικρούς κοινούς προϋπολογισμούς – μια απάντηση στις μακροχρόνιες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν συνεισφέρουν αρκετά στην άμυνα τους.

Με πληροφορίες από: Reuters

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *