ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΑΖΗΣ: ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ

Γράφει ο Ιωάννης Μάζης*

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πληρώσει πολύ ακριβά τυχόν επίθεση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη, ο οποίος εκτιμά πως κάποιοι εξωθούν τον πρόεδρο της Τουρκίας σε αποτυχία για να χάσει την εξουσία.

Για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία μίλησε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, προειδοποιώντας… τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Turkish Presidency) ότι «θα το πληρώσει ακριβά και θα σημάνει την πτώση του» εάν τολμήσει οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων»

«Δικαίως υπάρχει ανησυχία αλλά καλύπτεται από την άκρα ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων» ανέφερε για την ένταση με την Τουρκία, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα: «Λυπάμαι τον Ερντογάν εάν αποφασίσει να κάνει το απονενοημένο. Θα το πληρώσει ακριβά και θα σημάνει την πτώση του και θα έχει πολλούς κινδύνους».

Συμπλήρωσε πως η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εξοπλισμούς αλλά είναι ένα ηχηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει ποιος είναι ο αδικοπραγών και ποιος αποτελεί κίνδυνο για το ΝΑΤΟ.

Κάποιοι τον «εξωθούν»

«Το πήρε το μήνυμα ο Ερντογάν. Οι δηλώσεις των ΗΠΑ που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Κάποιοι εξωθούν τον Ερντογάν να βρεθεί σε αποτυχία για να χάσει την εξουσία» σημείωσε ο καθηγητής.

Και εξήγησε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα προκληθεί η επέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να επανέλθει η κατάσταση σε ειρηνικό μομέντουμ.

*Ο Ιωάννης Θ. Μάζης είναι  καθηγητής και διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπίκές απόψες και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: In.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *