ΑΠΟΨΕΙΣ
ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος*

Χωρίς ρωσικό αέριο, δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη. Αυτή είναι η ουσία της απόφασης που κατέληξαν οι υπουργοί  Ενέργειας των 27. Χωρίς τις ροές από τη Μόσχα, η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει δελτίο, γιατί απλά δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για όλες τις χώρες.

 Χθες επιβεβαιώθηκε ότι όσοι έχουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένοι να το μοιραστούν. Ο λόγος είναι απλός: το εσωτερικό πολιτικό κόστος ενός δελτίου έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Προς το παρόν οι χώρες είναι ελεύθερες να μειώσουν ή να μην μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση. Και  μόνο σε περίπτωση  τεράστιας  ανάγκης η περικοπή θα μπορούσε να είναι  υποχρεωτική. Αλλά με απόφαση των 27 εκλεγμένων ηγετών της ΕΕ και όχι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Και αυτό συνιστά μεγάλη ήττα για την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε σπεύσει να προαναγγείλει υποχρεωτική περικοπή κατά 15% της κατανάλωσης αερίου με δική της και μόνο απόφαση.Φυσικά ουδείς  γνωρίζει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αντιδράσεις μεμονωμένων χωρών όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου για αυτή την έκτακτη ανάγκη. 

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όρθωσαν το ανάστημά τους , καθιστώντας σαφές ότι  δεν είναι πρόθυμες να τιμωρήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους για το καλό της γερμανικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, η Ευρώπη εδώ και χρόνια «βολευόταν» με το φθηνό ρωσικό αέριο και δεν δημιούργησε εναλλακτικές πηγές, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Με αποτέλεσμα τώρα να εκβιάζεται από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας ,σε ανατολή και δύση.Δυστυχώς, οι απόψεις των Βρυξελλών με τις οποίες δικαιολογήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δοκιμάζονται στην πράξη και περνούν κάτω από τον πήχυ.Αντίθετα, η Μόσχα βρίσκει εναλλακτικές διεξόδους, ο πόλεμος φθοράς συνεχίζεται και από την άλλη η Ευρώπη έχει τώρα να αντιμετωπίσει αδυσώπητες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις.Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανότατα η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί. Οι σημερινές τιμές καθιστούν προβληματική την επιβίωση μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Και θα φτάσουμε στο σημείο η ζήτηση για φυσικό αέριο να μειωθεί «αυτόματα» απλώς και μόνο επειδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. 

Αυτή η άβυσσος που ανοίγει ανάμεσα στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών και στην αδήριτη πραγματικότητα των τιμών της ενέργειας,  είναι πηγή πολιτικής αστάθειας. Ενισχύει επίσης τις  φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη. 

Το αφήγημα που συνόδευε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ήταν ότι με τα μέτρα αυτά, η ΕΕ  θα ρίξει τη Ρωσία σε κρίση. Σήμερα, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές και η οικονομία κρέμονται από τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

*Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στη δηµοσιογραφία το 1982 στον Ριζοσπάστη και στη συνέχεια εργάστηκε στις εφηµερίδες Πρώτη, Νέα, Βραδυνή, Ισοτιµία, Ποντίκι, Πριν, στην Εφηµερίδα των Συντακτών και στη ?ηµοκρατία. Εργάστηκε, επίσης, στους ραδιοσταθµούς «?ίαυλος 10» των δέκα δήµων της ?υτικής Αθήνας και «Ράδιο 5» των πέντε δήµων της Β΄ Πειραιά και συνεργάστηκε µε πολλά πολιτικά περιοδικά. Από το 1991 ως το 2009 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤΕΝΝΑ και στο διάστηµα 2001-2009 ήταν προϊστάµενος του τµήµατος ?ιεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθµού. Έχει πραγµατοποιήσει δεκάδες δηµοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσµο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Το 2014 κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισµό Λιβάνη το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο  Από τον Ράιχενµπαχ του Όθωνα… στον Ράιχενµπαχ της Μέρκελ, µια ιστορικο-δηµοσιογραφική αναδροµή στους σχεδόν δύο αιώνες της γερµανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Από το 1988 εργάζεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Από το 2015 έως τις 3/9/2019 διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξελέγη και µέλος του Προεδρείου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019. Είναι εκλεγµένος γενικός γραµµατέας της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2018 εξελέγη επίσης, για έναν χρόνο, πρόεδρος της Ένωσης των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων.

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Naftemporiki.gr 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *