Breaking News
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ HARLEM STAGE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΙΣΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΩΜΑ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS
23 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ.
ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΘΥΜΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ
ΑΡΘΡΟ 16: Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ MIT
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟΥΣ ΧΟΥΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΚΗΡΥΓΜΑ ΓΙΑ «ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙA» ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ…
ΠΡΟΚΑΛΕI Η ΤΟΥΡΚIΑ: «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟI ΙΣΧΥΡΙΣΜΟI» Η ΓΕΝΟΚΤΟΝIΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΕ 5 ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΚΑΚΩΣ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΣΙΠΡΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
22 ΜΑΙΟΥ 2Ο19: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»-ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ANTI-DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η παροικία της Αλεξάνδρειας έδωσε το δυναμικό «παρών» στην τιμητική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Σαλβάγου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης συνεχάρη τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ για την πρωτοβουλία του, που υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή, «για τη θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής ως ημέρας-φόρου τιμής στην ελληνική γλώσσα». Μια γλώσσα που «αποτέλεσε τη γλώσσα στην οποία στηρίχτηκαν οι περισσότεροι σύγχρονοι πολιτισμοί σε όλον τον κόσμο, αποτελώντας τη γλώσσα των μεγάλων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, της Καινής Διαθήκης και μέχρι και τη βάση για την εκκλησιολογία και γραμματεία της γλώσσας της Κοπτικής Εκκλησίας».

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης ανέγνωσε το μήνυμα του Τ. Κουΐκ, με το κοινό να χειροκροτεί ιδιαίτερα το σημείο όπου αναφέρθηκε στη σημασία για όλον τον σημερινό κόσμο δύο ελληνικών λέξεων: του διαλόγου και της δημοκρατίας, που έχουν θιοθετήσει οι σημαντικότερες γλώσσες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η αραβική.

Ο εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης, μετέφερε το μήνυμα του Πατριάρχη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας Θεοδώρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το μεγαλύτερο δώρο στην ανθρωπότητα αυτής της γλώσσας είναι η συγγραφή των Ευαγγελίων, των αποφάσεων Οικουμενικών Συνόδων, των Πατερικών Κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τέλος η υμνογραφία και η Εκκλησιαστική Γραμματεία στο Βυζάντιο».

Για την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής στην Αλεξάνδρεια, που αποτέλεσε μία «ωδή προς την ελληνική γλώσσα», ένωσαν τις δυνάμεις τους πολλοί φορείς: η πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, από κοινού με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-παράρτημα Αλεξανδρείας, καθώς και τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, η Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή και το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξανδρείας.

Μιλώντας εκ μέρων των οργανωτών, η εκπαιδευτικός κ. Βοστάνη τόνισε ότι «η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του υφυπουργού των Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ να διοργανωθούν εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα που να αγκαλιάζουν όσο το δυνατό ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων, διοργανώσαμε την εκδήλωση αυτή, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου στην Αλεξάνδρεια».

Ήταν μία εκδήλωση, στην επιτυχία της οποίας συνετέλεσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με επικεφαλής την διευθύντρια του Τοσιτσαίου Αγγελική Τσιαδήμη και την διευθύντρια του Αβερωφείου Δήμητρα Παπανώτα. Η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο εποπτικό υλικό και ζωντανή συμμετοχή από μαθητές και κοινό. Στόχο είχε την ανάδειξη της πολυσήμαντης ελληνικής γλώσσας, τεκμήριο – όπως τονίστηκε – της τρισχιλιετούς πορείας του ελληνικού έθνους, και μάλιστα σε μία οπτική αναπαράσταση του μεγαλείου και της δόξας του ελληνικού γίγνεσθαι, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε μελοποιημένη ποίηση, ανάγνωση κειμένων σε διάφορες γλώσσες, ένα πολύ επίκαιρο και κατά πολλά ενδιαφέρον θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου του Αβερωφείου Σχολείου, τραγούδι και κείμενα σε μια υπέροχη απόδοση από τους μαθητές του Τοσίτσαιου Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου, ενώ την παράσταση έκλεψε το Λύκειο των Ελληνίδων που καταχειροκροτήθηκε όταν οι μαθητές χόρεψαν με παραδοσιακές φορεσιές τον Ικαριώτικο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα απόσπασμα από την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, θεατρική παράσταση των μαθητών του «Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου» που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014, στην ίδια αυτή αίθουσα σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του ιερέα και φιλολόγου π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!