ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Τη Δευτέρα το θραύσμα της Σικελίας, το οποίο απεικονίζει, πιθανότατα, τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, θα αποκαλυφθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη δυναμική που διαμορφώνεται, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «συνθέτει το παζλ» και η συμφωνία που συνήφθη με ένα ιταλικό μουσείο, το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Τη Δευτέρα το θραύσμα της Σικελίας, το οποίο απεικονίζει, πιθανότατα, τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, θα αποκαλυφθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα με το Ιταλικό Μουσείο και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas, το έργο θα δοθεί δανεικό στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο σημαντικών αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το κομμάτι αποκτήθηκε αρχικά από τον Ρόμπερτ Φέιγκαν (Robert Fagan), τον πρώην πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία, και αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο από τη χήρα του το 1820.

Ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη σύνθεση του παζλ, περιλαμβάνει πολλά μουσεία, όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο».

«Αυτό είναι ένα σημαντικό θραύσμα γιατί είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέρος της ζωφόρου που απεικονίζει τους θεούς. Βρίσκεται στη Σικελία για σχεδόν δύο αιώνες και αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία, όχι ως δάνειο, αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει επ’ αόριστον», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναφέρει ότι το μέλλον των Γλυπτών αποτελεί θέμα του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το μουσείο λέει ότι εμποδίζεται από νόμο του Κοινοβουλίου να τα επιστρέψει.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *