ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Τι είπε ο Γ. Οικονόμου για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων.Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννά στην κυβέρνηση η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η αβέβαιη πορεία της πανδημίας, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ επιβάλλουν την σχολιαστική τήρηση των μέτρων.

Ερωτηθείς αν αναμένεται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μετά την 24η Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής που συνεδριάζει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη. «Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα. Θα ακουσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα σταθμίσει τα δεδομένα που έχει στα χέρια της και αντίστοιχα θα αποφασίσουμε» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημείωσε ακόμη πως «τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία» αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει «η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού».

«Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές» τόνισε. Παράλληλα, όπως παρατήρησε, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της ‘Ο’ και της ‘Δ’ – συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι,  ενώ η διασπορά της ‘Ο’ στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη ‘Δ’, η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ.» είπε. Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Επομένως, τόνισε, επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης. 

 

 

Για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου κάλεσε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν «όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση». Επισήμανε παράλληλα πως, καθώς έληξε  η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, «ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία».

«Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος -όπως είπα και προηγουμένως- θα εφαρμοστεί στο απόλυτο» δήλωσε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διορία για τρίτη δόση έως τις 31 Ιανουαρίου

Υπενθύμισε παράλληλα πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Πηγή:Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *