ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΕΜΛIΝΟ: ΑΝ ΤΟ ΚIΕΒΟ ΠΡΟΧΩΡHΣΕΙ ΣΕ ΠOΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΠAΣ, ΑΥΤO ΘΑ ΕIΝΑΙ ΤΟ ΤEΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝIΑΣ.

Tην ανατολική Ουκρανία και τις δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται εκεί επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο για όλα.

Συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν το Κίεβο προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς η Ρωσία θα επέμβει και αυτό θα είναι το τέλος της Ουκρανίας.

Σε ότι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, επικροτώντας στην ουσία τις δηλώσεις Λαβρόφ ο οποίος χαρακτήρισε την πολιτική της Ουάσινγκτον αδιέξοδη και ανόητη.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημιουργήσει το κλίμα έντασης επειδή έχει χαμηλή δημοτικότητα.

«Αυτό είναι διαχείριση της μάχης. Δεν είναι σπουδαία στρατηγική. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να δούμε τη διαμάχη στην Ουκρανία γιατί στο τέλος της ημέρας οι μεγάλες δυνάμεις δεν σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι προσπαθούν συνεχώς και προκαλέσουν και να κλιμακώσουν τις μάχες» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιστούτου Kennan, Μάθιου Ροζτάνσκι.

Στην ανατολική Ουκρανία οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν πυκνώσει, 7 χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αλλά και την de facto αυτονόμηση των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

«Οι στρατιώτες έχουν πάρει στολές και όπλα και είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Πολλοί από αυτούς έχουν εμπειρία σε μάχη. Ξέρουμε πως να κάνουμε πόλεμο και θα πολεμήσουμε για αυτά που είναι δικά μας» δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιώτης.

Η Δύση ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ να συνεχίζει να στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Το Κίεβο ζήτησε άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ κάτι που εξόργισε τη Μόσχα, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν επίσης να βρουν μια λύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *