ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 3.080 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 72 ΘAΝΑΤΟΙ

Σε επίπεδα άνω των 3.000 παρέμειναν σήμερα Παρασκευή, 2 Απριλίου, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 72 θάνατοι, τη στιγμή που 753 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 3.080, επί 56.903 τεστ (19.049 PCR και 37.854). Η θετικότητα ανέρχεται σε 5,4%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.760 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 72 θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.232 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πίεση στις ΜΕΘ

Ως προς τους 753 διασωληνωμένους, το 65,1% είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, με το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.733 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν την Πέμπτη 562 (ημερήσια μεταβολή +0.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 465 ασθενείς.

Μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης στην Αττική, προβληματίζει το βαρύ φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία, μία μόλις ημέρα πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου χαλάρωσης των περιορισμών.

 

 

Στην Αττική, όπου χθες καταγράφηκαν 1.649 κρούσματα, δίνεται μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης του επιδημικού κύματος που ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ. Με βάση την κατανομή των νέων λοιμώξεων στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία η αύξησή τους στον Βόρειο και στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας με 229 και 469 κρούσματα αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ στην Αθήνα μόνο τα ενεργά κρούσματα την τελευταία μέρα του Μαρτίου ήταν 2.632, ενώ στον Πειραιά 1.767. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν και περιοχές που παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, καθώς διπλασιάστηκαν σε μόλις 20 μέρες, με χαρακτηριστική αυτή του Ασπροπύργου.

Το βρετανικό στέλεχος υπερισχύει

Τη σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, από τον έλεγχο 606 επιλεγμένων δειγμάτων (αφορούν την περίοδο 9/1 έως 23/3) εντοπίστηκαν επιπλέον 475 δείγματα με το βρετανικό στέλεχος και τρία με το νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας 3.373 περιστατικά με το βρετανικό στέλεχος –στην πλειονότητά τους στην Αττική και στην Κρήτη– και μόλις 59 περιστατικά με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Δ. Σαρηγιάννης: Μικρή επιβάρυνση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την ίδια ώρα επιφυλακτικός για ένα άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα υπάρχει μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό “όπλο” που λέγεται self test που λειτουργεί καλά. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την 3η Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων».

Photo: Φωτ. EPA/ SHI ZH

 

 

Πηγή:Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *