«Μαύρος» μήνας ο Οκτώβριος

Ιδιαίτερα ανησυχεί το γεγονός της ραγδαίας αύξησης των θανάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου είχε καταγράψει 391 θανάτους σε όλη την επικράτεια.

Δεκαοκτώ ημέρες μετά και, μετά τον θάνατο τριών γυναικών την Κυριακή από επιπλοκές της Covid-19, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 507, δηλαδή μέσα σε 18 ημέρες έχουν καταγραφεί 116 θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 6,5 θανάτους τη μέρα.

Το γεγονός σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Γενετικής κ. Μανώλης Δερμιτζάκης λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν» υπογράμμισε.

Την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού επεσήμανε και από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, με πρώτο εκείνο της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Μιλώντας στο Οpen, ο καθηγητής υπογράμμισε την πιθανότητα νέας αύξησης των κρουσμάτων, φτάνοντας τα 20.000 κρούσματα. «Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα που έρχεται, σχολίασε ότι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει και το επόμενο καλοκαίρι να προσέχουμε παραπάνω.

 

«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν» υπογράμμισε.

 

Στα δυσοίωνα σενάρια αναφορικά με την πορεία του ιού προστίθεται και η εκτίμηση του καθηγητή του Γέιλ, Νικόλα Χρηστάκη, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το 2024.

 

Οι νέοι στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες, Σάββατο από τα 482 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, ποσοστό άνω του 45% προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-39.

Κορωνοϊός: Ανησυχητικά φαινόμενα στην Πάτρα – Συνωστισμός σε πλατείες ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Η ηλικιακή κατανομή δείχνει ό,τι η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και υπάρχει δυσκολία του περιορισμού της παρά τα μέτρα. Στην ίδια καταγραφή σημειώνονται και 40 άτομα ηλικίας έως 18 ετών.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Ανάλογη και η εικόνα στο σύνολο των κρουσμάτων που έχουν φθάσει τα 24.932.

Επίσης η πλειοψηφία αυτών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών.

 

Photo: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πηγή: Cnn.gr