Breaking News
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 6Ο ΚΥΜΑ ΣΤΗ “ΣΚΙΑ” ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΜΣΕΩΝ

Σχεδόν 20 ημέρες αφότου «πετάξαμε» τις μάσκες και επιστρέψαμε στην κανονικότητα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων ως προς τη διατήρηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα και πάλι και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την εκδήλωση έκτου κύματος εν μέσω θέρους, με το βλέμμα στις επαναμολύνσεις, που κρατούν τα σκήπτρα.

«Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα λύματα «που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική».

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα», επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Έως και 50 θάνατοι την ημέρα, αν…

«Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. ‘Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Γκάγκα: Καθολικός εμβολιασμός το φθινόπωρο

«Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για την γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Σε φάση έξαρσης

«Έχουμε ένα κύμα έξαρσης που το είδαμε καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται όμως να μην ανεβαίνει εκθετικά όπως ανέβαινε μέχρι τώρα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαστε ανοσοποιημένοι. Έχουμε πράγματι 8000-9000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές, αλλά παρά την αύξηση έχουμε και εξιτήρια και αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 700 ασθενείς που είναι νοσηλευόμενοι για κόβιντ όταν στο peak της πανδημίας είχαμε πάνω από 6000» επεσήμανε η ίδια.

«Έχουμε και εμβολιασμένους που το ξαναπερνάνε και είμαστε μισοί-μισοί στις εισαγωγές. Να θυμίσω όμως ότι 80% είναι εμβολιασμένοι, άρα εάν το εμβόλιο δεν λειτουργούσε θα ήμασταν 80% εμβολιασμένοι και 20% ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το εμβόλιο. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι οι νέες παραλλαγές Όμικρον, η 4 και η 5 ξανακολλάνε» προσέθεσε η κυρία Γκάγκα.

Εμβολιασμός για τους άνω των 80 ετών τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συμβουλεύει να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών.

Τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν οδηγίες για την τέταρτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Για την κατηγορία της «γριπώδους συνδρομής», όπως αναφέρθηκε σε όσους ων νοσούν με κοροναϊό μένοντας σπίτι, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια αλλά επιμένουν και μετά την ανάρρωση «επί μήνες».

Σχετικά με το ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο, η κυρία Ψαλτοπούλου απάντησε ότι η προσοχή παραμένει:

-σε άτομα 70 ετών και άνω
-άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και σε εκείνους που τα φροντίζουν ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους που όπως είπε η καθηγήτρια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα «να φτάσουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν».

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση κρουσμάτων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο είπε τέλος η κυρία Ψαλτοπούλου και σχετικά με τους «υπότυπους Α4 και Α5», επανέλαβε ότι διαπιστώνεται μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά όχι βαριά νόσηση.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *