ΥΓΕΙΑ
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, θα προχωρήσει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων» διεμήνυσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την καθημερινότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών από το Φθινόπωρο και εντεύθεν, γνωστοποιώντας παράλληλα πως σήμερα η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις «μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις».

Στενεύουν τα περιθώρια – Πλαφόν στους κλειστούς χώρους – Τεστ στη δουλειά με προσωπική οικονομική επιβάρυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, ενώ αναμένεται να μπει πλαφόν στον αριθμό των παρευρισκομένων σε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, ενώ το κόστος για τα τεστ (rapid ή pcr) που θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο φορές τη βδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Πρόθεση του νέου «πλαισίου μέτρων» είναι να καταδειχθεί με κάθε τρόπο προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται να προσέλθουν στον εμβολιασμό ότι η καθημερινότητα για αυτούς θα είναι εξαιρετικά σύνθετη στο εξής, σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνουν δεύτερες σκέψεις απέναντι στο ενδεχόμενο εμβολιασμού τους.

Και αυτό γιατί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα και ρυθμίσεις σε διαφορετικά «επίπεδα εφαρμογής», με αποτέλεσμα αυτά να τέμνονται τελικά κάπου με τις δραστηριότητες όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου, άλλωστε, για μια «διαφορετική» καθημερινότητα υπέρ των εμβολιασμένων αντανακλάται και στη χθεσινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα».

Ακόμη πιο εμφατικά, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε χθες πως «οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά», συμπληρώνοντας στην ίδια κατεύθυνση πως «τον χειμώνα δεν συζητείται καν η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών σε χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας».

Μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους

Στο πλέγμα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί για το φετινό χειμώνα περιλαμβάνεται αρχικά η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο το οποίο έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές χώρες της Δύσης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού».

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ακόμη πως προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Παράταση των μέτρων

Στο ίδιο «πλαίσιο μέτρων» για την νέα χρονιά θα περιέχονται και μέτρα τα οποία αποτιμήθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο ως επιτυχημένα σε προηγούμενες φάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην εφαρμογή σειράς μέτρων, τα οποία εφαρμόστηκαν στην ψυχαγωγία και την εστίαση.

«Έχουμε ήδη μια ιδέα ποια μέτρα λειτούργησαν και ποια όχι» μέχρι τώρα, τόνισε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ περιέγραψε τη φιλοσοφία του χειμερινού, οδικού χάρτη, κάνοντας λόγο για «επίπεδα εφαρμογής».

Μέτρα σε επίπεδα

Συγκεκριμένα, στο αυριανό πακέτο ρυθμίσεων θα υπάρχουν προβλέψεις για δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται:

  • για εμβολιασμένους και μόνο
  • με βάση αριθμητικό περιορισμό (μέχρι έναν αριθμό ατόμων), ως ανώτατο όριο.

«Υπάρχουν επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Εκτός από την επεξεργασία του νέου πλαισίου, προεργασία έχει γίνει από κυβερνητικής πλευράς και για την πιστή τήρηση των νέων μέτρων, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από τσουχτερά πρόστιμα, όπως ακριβώς συνέβη και στην καλοκαιρινή περίοδο. «Η πρόθεσή μας είναι ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επιβολή προστίμων από τη ΔΙΜΕΑ, που έφτασαν το τελευταίο τριήμερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις 13.800 ευρώ.

Σοβαρές σκέψεις για επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς χώρους

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

«Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις αύριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε με τη σειρά του ανοιχτή και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *