ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ: ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 00.30

Μάσκες και σε «πράσινες» περιοχές, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30.Μάσκες παντού -ακόμη και στις «πράσινες» περιοχές-, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30 που ισχύει σήμερα, περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέκταση της τηλεργασίας, είναι ανάμεσα στα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού και την αποφυγή ενός καθολικού lockdown.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα παραπάνω. Στην παλέτα των μέτρων που εξετάζονται είναι και το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός περιφερειακών ενοτήτων και κυρίως όσων είναι ήδη «πορτοκαλί». Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι οι παρεμβάσεις να εφαρμοσθούν άμεσα καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες.

 

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα ακόλουθα:

Μάσκες παντού, δηλαδή όχι μόνο σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, αλλά και στις «πράσινες» και «κίτρινες». Έως σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις δύο πρώτες κατηγορίες περιοχών, δεδομένου όμως του ρυθμού μετακινήσεων, η εισήγηση είναι να επεκταθεί το μέτρο σε όλη την ελλάδα.

Επέκταση της τηλεργασίας. Σήμερα, ισχύει υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% των εργαζομένων μίας επιχείρησης. Η εισήγηση είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σημαντικά

Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30. Εκτιμάται πως για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού πρέπει η συγκεκριμένη απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή λίγες ώρες νωρίτερα,

Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Αύριο ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει σχέδιο διάρκειας ενός μηνός, το οποίο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα, προκειμένου να συγκρατήσει την εξάπλωση της πανδημίας και να αποφευχθεί η προσφυγή σε ένα καθολικό lockdown.

 

 

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι οι παρεμβάσεις να εφαρμοσθούν άμεσα, προκειμένου τα πρώτα αποτελέσματα να αρχίσουν να φαίνονται μέχρι τις 15 νοεμβρίου, διαφορετικά κινδυνεύουμε να δούμε πολύ σύντομα εικόνες ιταλίας, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τα μέτρα, καθώς βλέπουν ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα μίνι lockdowns αποκλειστικά και μόνο σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν είναι αρκετά, όπως δείχνει και ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ανησυχητικό στοιχείο δεν αφορά μόνο τα 1.211 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα αλλά και η αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε μεθ ασθενών, οι οποίες έφθασαν τους 114, αλλά και ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν επιπλέον 12 θάνατοι.

Lockdown από το πρωί της παρασκευής σε θεσσαλονίκη, λάρισα και ροδόπη – στο «πορτοκαλί» η βόρεια ελλάδα

Στο μεταξύ από το πρωί της παρασκευής περνούν στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού θεσσαλονίκη, λάρισα και ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο ν. Χαρδαλίας κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία, και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, από τις 6:00 π.Μ. Της παρασκευής θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

 

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 ανεβαίνουν από αύριο εννέα περιφέρειες της βόρειας ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε «πορτοκαλί» συναγερμό τίθενται οι περιφέρειες πέλλας, έβρου, δράμας, ξάνθης, κιλκίς, καβάλας, πιερίας, ημαθίας, χαλκιδικής.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στο «κίτρινο» επίπεδο 2 από το «πράσινο» επίπεδο 1 «ανεβαίνουν» μεσσηνία και αρκαδία.

 

Ποια μέτρα ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές

Μεταξύ άλλων, για τις «κόκκινες» περιοχές προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του εοδυ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.

 

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία για:

 

– δικαστήρια, εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «ελληνικό κτηματολόγιο»

– αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

– ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– κινηματογραφικές προβολές

– πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

– κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– μουσικές σκηνές

– εστίαση (επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα take away, διανομής προϊόντων delivery και drive-through)

– παιδότοποι

– κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

– γυμναστήρια

– συνέδρια / εκθέσεις

– υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

– εμποροπανηγύρεις

– κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.Λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

 

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *