ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024 – 2025

Δημοσιεύεται σε λίγες ημέρες η κοινή υπουργική απόφαση για τον Κοινωνικό Τουρισμό ο οποίος προβλέπει επιδότηση διαμονής και ακτοπλοϊκής μετακίνησης για την περίοδο 2024-2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι θα είναι, μεταξύ άλλων, ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2023 έως την προηγούμενη της λήξης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Δικαιούχοι επίσης θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 3 μηνών.

Η συνολική δαπάνη για το 2024 – 2025 ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ ανά έτος).

Κοινωνικός τουρισμός: Οι ωφελούμενοι του προγράμματος 

Ως ωφελούμενοι ορίζονται!

  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας πάνω από 5 και έως 18 ετών, κατά την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας πάνω από 18 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή άλλο γονέα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67% και πάνω ισοβίως χωρίς μέρες εργασίας.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσης του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Δεν θεωρούνται, μεταξύ άλλων, δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2024 – 2025:

Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος 2023-2024, ανεξαρτήτως αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και οι ημερομηνίες υλοποίησης του ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελούμενων ορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της παραπάνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της ΠΕ Εύβοιας, καθώς και στις ΠΕ Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου και Ρόδου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 300.000.

Κοινωνικός τουρισμός: Τα ποσά της επιδότησης

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και κυμαίνεται ως εξής:

Οι τιμές επιδότησης για τα ξενοδοχεία όλων των περιοχών της χώρας (πλην Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ) κυμαίνονται από 21 ευρώ (1 αστέρι, χωρίς πρωινό) έως και 35 ευρώ (5 αστέρια με πρωινό).

Για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε όλη τη χώρα (πλην Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ), η επιδότηση ξεκινά από τυα 16 ευρώ (2 κλειδιά, χωρίς πρωινό) και φτάνει τα 27 ευρώ (5 κλειδί, με πρωινό).

Για τις περιοχές όπως Ιστιαία – Αιδηψό κλπ. η επιδότηση ξεκινά για τα ξενοδοχεία 1 αστέρος από τα 29 ευρώ και φτάνει ακόμηα και 56 ευρώ (5 αστέρια). Για ενοικιαζόμενα δωμάτια, στις παραπάνω ειδικές περιοχές, η επιδότηση ξεκινά από τα 22 ευρώ (1 κλειδί) και φτάνει στα 40 ευρώ (5 κλειδιά).

Οι τιμές επιδότησης για όλη τη χώρα προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το μήνα Αύγουστο του 2024 και κατά τις περιόδους από 15 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2025 και από 11 Απριλίου έως 27 Απριλίου 2025.

Τα ανώτατα όρια ιδιωτικής συμμετοχής σε όλη τη χώρα κυμαίνονται από 1 ευρώ και φτάνουν στα 12 ευρώ στα ξενοδοχεία.

Στα ενοικιαζόμενα όλης της χώρας, η ιδιωτική συμμετοχή ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει 6 ευρώ.

Δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή στις προαναφερθείσες περιοχές της Εύβοιας, της Θεσσαλίας και της Ρόδου.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *