Breaking News
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚOΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΦΑΡΜAΚΩΝ ΘΑ EΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΣΠEΤΣΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕIΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ 26ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΠΕΤΡΟYΠΟΛΗ – AΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤAΕΙ ΟΜHΡΟΥΣ EΞΙ ΠΑΙΔΙA
ΓΕΡΜΑΝΙΚOΣ ΤYΠΟΣ: ΤΙ ΚΡYΒΕΤΑΙ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗ ΝEΑ ΑΓAΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΑΕ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
HΠΑ: ΤΙ ΟΔHΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΣΤAΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒIΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣIΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: LOCKDOWN 28 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΣΑΡΚΟΖI Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝΕΚΡOΣ 32ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ – ΔΕΝ ΠΡOΛΑΒΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕI ΣΕ ΜΕΘ
ΛΙΒYΗ: ΟΡΓH ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EΛΕΓΧΟ YΠΟΠΤΟΥ ΠΛΟIΟΥ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΑΙΘΙΟΠIΑ: Η ΣYΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡAΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕI ΣΤΟ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ARAMCO
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
OΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΝΕΑ», Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
H Ε.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΑΕ
ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΒΑΡΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ” ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Σε πραγματικό πρόβλημα κινδυνεύει να αναδειχθεί ο Ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ καθώς πλέον εμφανίζεται και λειτουργεί ως ενδιάμεσος τρίτος σε μια αντιπαράθεση δυο ουδέτερων κρατών κρατώντας ίσες αποστάσεις ,ξεχνώντας ότι ο ρόλος του είναι  η προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, και προώθηση των συμφερόντων και στρατηγικών στόχων της ΕΕ.

Ο κ. Μπορέλ τόσο στην επίσκεψη του στην Άγκυρα πριν μερικές εβδομάδες που οι δηλώσεις του ήταν εντελώς προβληματικές ,όσο και στην συνάντηση του με τον Μ. Τσαβούσογλου πριν την επίσκεψη του τελευταίου  στην Λιβύη για  συνάντηση με τον Σάρατζ, αναδεικνύεται σε προβληματικό παράγοντα στην διαμόρφωση μιας πραγματικής  ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας υπονομεύοντας τελικά και την στρατηγική της Ε.Ε. για την παρουσία της στην Μεσόγειο ,στην Β. Αφρική και στην Μ. Ανατολή.

Εκφράζοντας μια πολιτική αντίληψη την οποία ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία  αλλά και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ο κ. Μπορέλ επιδιώκει συστηματικά το τελευταίο διάστημα τον εξευμενισμό της ΄Αγκυρας, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις προκλήσεις προς την ίδια την ΕΕ, και τις απροκάλυπτες παραβιάσεις  των κυριαρχικών δικαιωμάτων  κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Προκειμένου να εμποδίσει την  διαμόρφωση εντός της Ε.Ε. συγκεκριμένης πολιτικής  έναντι της Τουρκίας η οποία δεν θα διαμορφώνεται στην βάση των εκβιασμών και των απειλών του κ. Ερντογάν ,αλλά στην βάση των συμφερόντων της Ε.Ε. συνολικά ο κ. Μπορέλ εμφανίζεται συστηματικά με δηλώσεις που κρατούν ίσες αποστάσεις, με τρόπο όμως που τελικά δικαιώνουν και νομιμοποιούν τον θύτη, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Τουρκία.

 

Δεν είναι  τυχαίο ότι στην χθεσινή δήλωση του κ. Μπορέλ χρειάσθηκε το ΑΠΕ να επικαλεσθεί δήλωση «πηγής της Ε.Ε.» για  να  μετριασθούν οι αρνητικές εντυπώσεις ,αλλά το πρόβλημα παραμένει καθώς υπάρχει το γεγονός των αυθεντικών δηλώσεων Μπορέλ.

Ετσι οι «πηγές» έσπευσαν να δηλώσουν στο ΑΠΕ ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών».

Όμως ο κ. Μπορέλ (και αυτή είναι  η επίσημη δήλωση που εκφράζει τηνΕ.Ε. και όχι οι πηγές τηςΕΕστο ΑΠΕ) είχε προβεί σε μια απολύτως προβληματική δήλωση όπου απουσιάζει παντελώς η λέξη «Τουρκία» όταν περιέγραφε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο  ,δίνοντας  την εντύπωση ότι απέδιδε μερίδιο ευθύνης και στην Ελλάδα όταν έκανε λόγο για « τελευταίες ναυτικές κινήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο». Η δήλωση του κ. Μπορέλ είναι η εξής:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Ο Ύπατος  εκπρόσωπος της Ε.Ε. αντί  να απαιτήσει από την Άγκυρα τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, προσφέρεται  να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή  προφανώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  με στόχο όπως λέει  (όχι την προάσπιση των δικαιωμάτων του κράτους μέλους) να αποφευχθεί  μια κατάσταση που «δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ε.Ε. ούτε της Τουρκίας»

Η απάντηση στον κ. Μπορέλ πρέπει να είναι  άμεση και έντονη από την Αθήνα και την Λευκωσία , καθώς  ο Ισπανός πολιτικός  είναι  προφανές ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όπλο που έχουν στα χέρια τους Ελλάδα και Κύπρος έναντι της Τουρκίας.

Οι κ.Δένδιας και Χριστοδουλίδης ,δεν πρέπει να αφήσουν πλέον τον κ. Μπορέλ να αυτοσχεδιάζει  σε μείζονα ζητήματα  που άπτονται της  προστασίας  των κυριαρχικών δικαιωμάτων  των δυο χωρών. Και ας εξηγήσουν στον κ. Μπορέλ και σε όσους τον στηρίζουν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η άλλοτε διακριτική και άλλοτε απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας υπάρχει  και η «τακτική Ορμπαν» την οποία μπορεί να βρουν μπροστά τους. Γιατί αν ο κ. Ορμπαν βραχυκυκλώνει την Ε.Ε. για να μην πάρει 1000 μετανάστες , Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερους κλυδωνισμούς προκειμένου να αποτρέψουν την τουρκοποίηση της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Και σε αυτή την αποστολή, δεν θα είναι μόνες.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *