ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Οι επενδυτές έχουν περάσει μήνες ανησυχίας για τα πάντα, από τις καθημερινές διακοπές ρεύματος στη Νότια Αφρική μέχρι τους ανεπαρκείς νόμους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την πολιτική αστάθεια πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους, σημειώνει το Bloomberg. Τώρα έχουν μια νέα ανησυχία: τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρέσβης Ρούμπεν Μπρίγκετι κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Ο ισχυρισμός κλιμάκωσε τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την άρνηση της Νότιας Αφρικής να υποστηρίξει τη στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και την εμβάθυνση της σχέσης της αφρικανικής χώρας με το οικονομικό μπλοκ BRICS. Ο πρόεδρος Kιρίλ Ραμαφόσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διερευνά τον ισχυρισμό του Μπρίγκετι και χαρακτήρισε τα σχόλιά του “απογοητευτικά”.

Το νοτιο-αφρικανικό νόμισμα, ραντ, υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ έναντι του δολαρίου, λόγω της ανησυχίας ότι οποιαδήποτε σημαντική επιδείνωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ -τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της- μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το εμπόριο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μείωσε τον επιθετικό τόνο του απεσταλμένου της και ο Μπρίγκετι προσπάθησε την Παρασκευή να “διορθώσει τυχόν εσφαλμένες εντυπώσεις” που δημιουργήθηκαν από τα σχόλιά του, οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αυξανόμενες προκλήσεις της Νότιας Αφρικής παραμένουν.

Πολλές επιχειρήσεις στην πιο βιομηχανική χώρα της ηπείρου δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για σχεδόν το μισό της ημέρας λόγω των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, γνωστών σε τοπικό επίπεδο ως αποκοπή φορτίου. Οι εταιρείες εξόρυξης και οι παραγωγοί τροφίμων αγωνίζονται με την αδυναμία του κρατικού μονοπωλίου εμπορευματικών μεταφορών να διορθώσει τους υλικοτεχνικούς περιορισμούς, ενώ το ήμισυ του πληθυσμού των 61 εκατομμυρίων εξαρτάται από κάποια μορφή κοινωνικής πρόνοιας.

“Τα σημεία πίεσης που κορυφώνονται τώρα – η αποκοπή φορτίου και οι συνεπαγόμενες πολιτικές συμμαχίες – διαπερνούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές”, δήλωσε την Παρασκευή ο Αντριάν ντου Τουά, διευθυντής οικονομικών ερευνών αναδυόμενων αγορών της AllianceBernstein με έδρα το Λονδίνο, “Ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου δικαιολογείται σαφώς με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα”

Ακόμη και πριν από τις δηλώσεις του Μπρίγκετι, ο πολιτικός κίνδυνος της Νότιας Αφρικής είχε αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ η βαθμολογία οικονομικού κινδύνου της χώρας είναι η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επιδείνωση των οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων, η κυβέρνηση Ραμαφόσα κάλεσε τον Αμερικανό απεσταλμένο, ενώ ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας Ναλέντι Παντόρ μίλησε την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι δηλώσεις που εκδόθηκαν στον απόηχο και των δύο αυτών συναντήσεων δεν ασχολήθηκαν με την αλήθεια του ισχυρισμού του απεσταλμένου.

Αυτό μπορεί να αφήσει τους επενδυτές αδιάφορους. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα παρέμειναν στάσιμες, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων αποφεύγουν τις μετοχές που βασίζονται στην εγχώρια οικονομία.

Η Shoprite Holdings, η οποία εξαρτάται από τη Νότια Αφρική για περίπου το 90% των εσόδων της, έχει μειωθεί κατά 10% φέτος. Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 48% για την Cie Financiere Richemont του τοπικού δισεκατομμυριούχου Γιόχαν Ρούπερτ, τον κατασκευαστή ειδών πολυτελείας που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από την Ασία και την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η AngloGold Ashanti επιταχύνει την αποχώρησή της από τη Νότια Αφρική, όπου δημιουργήθηκε η μεταλλευτική εταιρεία χρυσού πριν από έναν αιώνα και πλέον, με σχέδια να εισαχθεί στη Νέα Υόρκη και να κάνει το Λονδίνο τη νέα της έδρα.

“Φαίνεται ότι η Νότια Αφρική συνεχίζει να πυροβολεί τον εαυτό της στα πόδια, με πολλά από τα τρέχοντα ζητήματα να είναι αυτοδημιούργητα”, δήλωσε ο Μισέλε Σαντάντζελο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Independent Securities στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η πρόσφατη είδηση ενισχύει την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, η οποία είναι να έχει μια “ισχυρή προτίμηση προς υπεράκτιες επενδύσεις και αντιστάθμιση του ραντ”, είπε, αναφερόμενος στην επένδυση σε εταιρείες που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στο εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, η μεταβλητότητα μπορεί να δελεάσει ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων.

“Μου αρέσει ακόμα η Νότια Αφρική, ίσως είμαι τρελός”, δήλωσε ο Ρέι Ζουκάρο, επικεφαλής επενδύσεων της RVX Asset Management LLC με έδρα το Μαϊάμι. Ο Ζουκάρο δήλωσε ότι δεν έκανε “πωλήσεις πανικού” και ότι δεν μείωσε τις τοποθετήσεις του σε νοτιοαφρικανικά ομόλογα και ραντ. Θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προσθέσει αν καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από τις κατηγορίες στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ έχουν χαλάσει εξαιτίας της επιμονής της Πρετόριας να τηρεί ανένταχτη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρώην Σοβιετική Ένωση υποστήριξε το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ που διήρκεσε δεκαετίες και το κόμμα διατηρεί δεσμούς με τους σημερινούς ηγέτες της Ρωσίας μετά το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας το 1994. Ο Ραμαφόσα μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσει τη “στρατηγική σχέση” μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή. Δεν έκανε καμία αναφορά στη διαμάχη σχετικά με τα σχόλια του Μπρικέτι.

Η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την υποτιθέμενη αποστολή όπλων αποξένωσε ακόμη και τις τοπικές εταιρείες. Η Business Unity South Africa, μια ομάδα πίεσης, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν “μη ικανοποιητική, καθώς εισάγει αβεβαιότητα που απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε”

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *