Breaking News
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ – Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμου, τα αδικήματα που οδηγούν κλήτευση για κατάθεση μέχρι το τέλος του έτους.Εβδομάδα των Παθών παραμονές Χριστουγέννων φαίνεται πως θα είναι αυτή η εβδομάδα, για τον πατέρα Αντώνιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται στο κάδρο της μεγάλης ποινικής έρευνας για ασέλγειες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Ετσι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κλήτευση του ιδρυτή της ΜΚΟ ενώπιον των εισαγγελέων Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης-Κυριακής Τσιχλή προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήτευση του πατρός Αντωνίου ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων κλείδωσε μετά τη συγκλονιστική δεύτερη κατάθεση που έδωσε 15χρονος τρόφιμος δομής της Κιβωτού, καταγγέλλοντάς τον για ασέλγειες και σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η συγκεκριμένη κατάθεση έρχεται να προστεθεί σε αυτή που είχε δώσει στις Αρχές τον περασμένο Νοέμβριο ένας ακόμη τρόφιμος της Κιβωτού, ηλικίας 19 ετών σήμερα, και είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ». Ο νεαρός άνδρας είχε αναφερθεί κι εκείνος σε ασελγείς πράξεις που υπέστη από τον πατέρα Αντώνιο το 2021 στη Χίο, με άλλο παιδί αυτόπτη μάρτυρα να επιβεβαιώνει στις Αρχές τη μαρτυρία του.

kivotos_ekso_arthro

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, πνιξίματα – πατητές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Και αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία ημέρα στη θάλασσα δέκα φορές.

Εξαιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα», είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, στις Αρχές για τον πατέρα Αντώνιο ο 19χρονος ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τον ιδρυτή της ΜΚΟ, ο οποίος έως τότε θεωρούνταν ότι προσέφερε ανιδιοτελές έργο.

Ο 19χρονος στην κατάθεσή του αυτή είχε υποδείξει στις Αρχές και ένα άλλο παιδί για το οποίο έμαθε, όπως είχε αναφέρει, πως κλεινόταν κι αυτό με τις ώρες με τον πατέρα Αντώνιο σε δωμάτια της ΜΚΟ.

Το παιδί αυτό είναι ο 15χρονος έφηβος ο οποίος ξεπερνώντας τους δισταγμούς, τους φόβους αλλά και την ντροπή που ένιωθε μίλησε στις Αρχές και μέσα από τη συγκλονιστική κατάθεσή του ξετύλιξε έναν απίστευτο εφιάλτη σεξουαλικής κακοποίησης που, όπως φέρεται να είπε, βίωσε στα χέρια του πατρός Αντωνίου.

Η δεύτερη αυτή κατάθεση του 15χρονου εφήβου, η οποία δόθηκε στο «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα, ήταν η εξέλιξη που περίμεναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές για να δρομολογήσουν την κλήτευση ως υπόπτου του πατρός Αντωνίου για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

Οι τιμωρίες και οι ξυλοδαρμοί

Αυτό σημαίνει ότι ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου θα λάβει, όπως όλα δείχνουν, κλήση από την Εισαγγελία γα να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικής πράξης, καλούμενος να αντικρούσει τα όσα ειδεχθή τού προσάπτουν οι δύο νέοι. Ο νόμος, πάντως, του δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον των εισαγγελέων, αλλά διά των δικηγόρων του να καταθέσει υπόμνημα επί των καταγγελλομένων. Εχει, δε, δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί.

Αμέσως μετά την παροχή εξηγήσεων η Εισαγγελία, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη σε βάρος του πατρός Αντωνίου. Σε περίπτωση που ο ιδρυτής της ΜΚΟ διωχθεί ποινικά, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο, αμέσως μετά θα αποφασίσει για τον αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προφυλάκισή του ή όχι.

antonios_arthro

Η δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς περιλαμβάνει και δεκάδες καταθέσεις εργαζομένων σε δομές της Κιβωτού, πρώην και νυν τροφίμων της, καθώς και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι αναφέρονται σε σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών με τιμωρίες, στέρηση φαγητού, απομόνωση από το σχολείο και παιδική εργασία με εξαντλητικά ωράρια και σε απάνθρωπες συνθήκες.

Πρόκειται για πράξεις που αποτιμώνται ποινικά ως σωματικές βλάβες σε βάρος αδυνάμων και αναμένεται επίσης να οδηγήσουν στο κατώφλι των δύο εισαγγελέων τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης και κυρίως τους τρεις πρώην εργαζομένους στην Κιβωτό ή, αλλιώς, τα «πρωτοπαλίκαρα» του πατρός Αντωνίου σε δομές της Πωγωνιανής και της Αθήνας.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού και έχουν καταγγελθεί από παιδιά για άγριες σωματικές τιμωρίες με ξυλοδαρμούς, καταναγκαστική εργασία κ.ά., επίσης, αναμένεται να κληθούν άμεσα για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων ενώπιον των εισαγγελέων για το αδίκημα της σωματικής βλάβης αδυνάμων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και γι’ αυτούς είναι η ίδια. Δηλαδή αποστολή κλήσης για ανωμοτί κατάθεση, λήψη προθεσμίας εφόσον ζητηθεί και παροχή εξηγήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος αυτό της υπόθεσης, που περιλαμβάνει καταγγελίες για σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές, αναμένεται να συνενωθεί και με άλλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις, όπου επίσης διεξήχθησαν αντίστοιχες έρευνες. Βέβαια, όπως έχει διαφανεί μέχρι στιγμής, η στάση που αναμένεται να τηρήσουν ο πατήρ Αντώνιος και οι συνεργάτες του όταν κληθούν από τις εισαγγελείς θα κινείται στη γραμμή της πλήρους άρνησης των καταγγελλομένων, με την Εισαγγελία όμως να έχει τον τελευταίο λόγο για την αξιολόγηση των υπερασπιστικών τους ισχυρισμών και την άσκηση ποινικών διώξεων ή όχι.

Η βόμβα Βουρλιώτη

Η αντίκρουση της πληθώρας των καταγγελιών για ασέλγειες και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών είναι το ένα μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσει ο ιδρυτής της Κιβωτού και οι συνεργάτες του. Ο εισαγγελικός κλοιός σφίγγει γύρω τους και στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνας που κάνει η Εισαγγελία για τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Τις εξελίξεις στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκαταρκτικής εξέτασης καθορίζει, ενδεχομένως και επισπεύδει, πόρισμα-βόμβα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία κατόπιν ενδελεχούς έρευνας εντόπισε ενδείξεις και στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα, απιστία και υπεξαίρεση.

Συγκεκριμένα, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους συνέταξε πόρισμα δέκα σελίδων στο οποίο καταγράφει τα συμπεράσματά της από την έρευνα που διενήργησε. Στο πόρισμα που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη γίνεται λόγος για ενδείξεις τέλεσης σειράς κακουργηματικών πράξεων από τον πατέρα Αντώνιο και, τουλάχιστον, δύο ακόμη συνεργάτες του. Για πρώτη φορά, δε, με το συγκεκριμένο πόρισμα τίθεται στο κάδρο της ποινικής έρευνας και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση της οργάνωσης.

42-42-vourliotis
Πόρισμα Βουρλιώτη Ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και υπεξαίρεση από τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και δύο συνεργάτες τους – Ερευνώνται φορολογικές δηλώσεις, λογαριασμοί φυσικών προσώπων και εταιρικοί, καθώς και πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις προς την Κιβωτό από κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκούς πόρους

Τα αδικήματα για τα οποία η ανεξάρτητη αρχή βρήκε ενδείξεις τέλεσής τους είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και υπεξαίρεση. Πρόκειται για πράξεις που εφόσον απαγγελθούν ως αδικήματα στους εμπλεκομένους και στοιχειοθετηθούν περαιτέρω επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Τα κλιμάκια της Αρχής φέρονται να διαπίστωσαν ότι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα επί σειρά ετών ζούσαν με χρήματα της ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνονται αγορές ακινήτων από τον ιδρυτή της Κιβωτού, οι οποίες εξ αυτού του λόγου θεωρούνται ύποπτες. Ποσά που θεωρούνται επίσης ύποπτα και χρήζουν διερεύνησης για την προέλευσή τους εντοπίστηκαν, κατά τις πληροφορίες, και σε λογαριασμούς τουλάχιστον δύο συνεργατών του πατρός Αντωνίου. Πλέον μετά την εξέλιξη αυτή με διάταξή της η ανεξάρτητη αρχή διέταξε την οριστική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων.

Το πόρισμα Βουρλιώτη θα συσχετιστεί με τη δικογραφία για τα οικονομικά της Κιβωτού, την οποία χειρίζεται ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης. Η έρευνα της Εισαγγελίας για το θέμα αυτό συνεχίζεται, δεδομένου ότι ο εισαγγελικός λειτουργός έχει προβεί με τη σειρά του σε δικές του ενέργειες, ζητώντας από την Οικονομική Αστυνομία φορολογικούς ελέγχους για όλη την τελευταία πενταετία και άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών και ατομικών λογαριασμών των 11 φυσικών προσώπων. Επίσης, ο κ. Σέβης έχει ζητήσει ενημέρωση για πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις προς την Κιβωτό από κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Οταν οι απαντήσεις που αναμένει φτάσουν στα χέρια του, θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων για τυχόν οικονομικά εγκλήματα.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *